Dapure Restoran Masakan Padang : Datang Dengan Lapar Pulang Dengan Rindu
9:30 PTGKami datang ketika waktu makan tengah hari di penghujungnya. Lauk-pauk pun tinggal sedikit, dan sudah tentunya sudah tidak panas sebagaimana diawal sajiannya. Tidak mengapalah. Yang penting dapat mencicipi masakan Padang yang dirinduinya. Kami memilih Dapure atas cadangan Fairuz yang bawa kami makan malam di I Peak beberapa hari lalu. Katanya, makanan di sini sedap juga.
Barangkali untuk menikmati hidangan yang baru keluar dari dapur, sekitar pukul 11:00 pagi memandangkan restoran dibuka pada pukul 10:30 pagi. Kami agak lewat keluar dari ladang, mungkin pada masa lain boleh berkunjung pada hari minggu atau hari cuti.
Jom, Amie kongsikan masakan Padang yang dipesan:
- Nasi Putih
- Ayam Popo
- Sayur Daun Ubi, Bunga & Pucuk Papaya
- Paru Balado
- Rebung Masak Lemak dengan Perut
- Sambal Hijau
- Begedil
- Tempe Mendoan
Rasanya, menu pilihan di Dapure sudah bercampur dengan masakan Jawa dan Bugis. Kalau tak silap tempe mendoan itu asalnya dari kuliner Banyumas, Jawa Tengah. Ada sanggar pappek, cemilan asal dari masyarakat Bugis!
Encik Suami : Nasi Putih Ayam Pop & Sayur Pucuk Ubi, Bunga & Pucuk Papaya |
Ayam Pop |
Ayam Pop disiram dua jenis sos. |
Amie - Nasi Putih, Paru Balado, Masak Lemak Rebung & Perut dan Sambal Hijau. |
Sambal Hijau ini rasanya pedas, tidak seperti Sambal Hijau (Ijo) yang selalu Amie makan di Bukit Tinggi & Padang. |
Masak Lemak Rebung & Perut |
Paru Balado |
Sup Kosong |
Begedil & Tempe Mendoan |
Kali kedua tambah sup! |
Ais Timun & Jeruk |
Sanggar Pappek |
Mangga Manila |
0 comments