Selamat Pagi Brunei Darul Salam

11:19 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
30 Mei 2025 - Jumaat - Bandar Seri Begawan, Brunei Darul Salam.

Kami sekadar transit sahaja di negara Brunei, menginap satu malam di Coconut Bay Lodge dan keesokan harinya akan berangkat ke Miri, Sarawak. 

Selepas solat subuh, sempatlah luangkan masa selama sejam menanda kertas peperiksaan sebelum menyiapkan diri untuk turun ke lobi. Dalam tempoh sejam tidaklah banyak kertas yang ditanda, cukuplah sepuluh skrip tetapi hanya satu soalan sahaja. Maklumlah menanda kertas soalan struktur dan esei sudah tentulah menuntut waktu yang lama dan mesti dibaca satu-persatu, ayat demi ayat dan baris demi baris. Penoreh getah sentiasa menjunjung integriti walau di mana berada. Malam tadi Nano tidak sempat mananda kertas, jadi apabila melihat Amie keluarkan skrip peperiksaan dan pen merah, Nano pun ikut sama. 

Taman Jubli Emas, Bandar Seri Begawan.


Video 30 Mei 2025 di Brunei Darul Salam.



Pukul lapan pagi, kami sudah daftar keluar Coconut Bay Lodge dan menuju ke Bandar Seri Begawan untuk mencari sarapan. Banyak kedai makan di sini dan akhirnya kami masuk ke kedai yang menawarkan menu Bangladesh dan India.


Hari kedua di negara Brunei Darul Salam.

Antara menu yang ada di sini.


Masing-masing memesan minuman dan makanan pilihan. Ada yang memesan murtabak ayam, murtabak daging, omelette, telur sarang burung dan sebagainya mengikut selera.


Ada gulab jamun. Melihat sekilas, sudah terasa manis yang amat sangat!


Selesai sarapan, kami jalan-jalan di sekitar Bandar Seri Begawan.


Ketika ini cuaca sangat panas!

Masjid Omar Ali Saifuddien



Masjid Jame' Asr Hassanil Bolkiah


Taman Mahkota Jubli Emas.


Pukul 11 pagi, kami meninggalkan Bandar Seri Begawan.




3 comments

  1. walaupun panas, gambar tetap perlu di abadikan.

    BalasPadam
  2. tenguk menunya makan dosai je terus banyak dosa. hehehehe

    BalasPadam
  3. Gulab jamun tu dalam rendaman gula ya? Kak Amie kata manis.

    Cuaca panas dapatlah gambar yang cerah cantik.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe