Sup Kepala Ikan Kerisi Bali

5:14 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apabila lama tidak bersilat di dapur, macam-macamlah bahan tidak ada untuk diolah bersama lauk. Jasd, masak sahajalah dengan apa yang ada. 

Beberapa hari lepas kami beli ikan kerisi bali, isi dan kepalanya. Encik Suami kata, kepala ikan kerisi bali itu eloklah dimasak sup. Hari ini kononnya hendak  masak Sup Kepala Ikan Kerisi Bali. Minta tolong Encik Suami potong kepalanya, dapatlah lima ketul. Salah satu bahan untuk ditambah dalam Sup Kepala Ikan Kerisi Bali ini ialah sawi jeruk masin, tapi kelmarin kami cari, tidak ada pula di kedai.


Sup Kepala Ikan Kerisi Bali

Hidangan Tengah Hari / Malam

Hidangan kami hari ini:
  • Nasi Putih
  • Sup Kepala Ikan Kerisi Bali
  • Ikan Kerisi Bali Goreng Berempah
  • Peria Tumis Pecah Telur
  • Sambal Belacan
Cili Putih

Hendak goreng ikan kerisi bali, serbuk kunyit pula habis. Kalau gaul dengan asam jawa, nanti warnanya gelap pula selepas digoreng. Jadi Amie lumur dengan sedikit serbuk rempah kari dan rempah sup. Tambahkan garam dan kemudian goreng. Lengkapkan dengan gorengan bawang besar, cili putih dan daun kari. Cili putih dalam gambar di atas itu, Encik Suami petik di belakang rumah. Daun karinya pula Encik Suami ambil di depan rumah.

Bukan main suka Firdaus nampak ikan kerisi goreng berempah. Balik dari kelas tambahan di sekolah agama, terus dia makan nasi dengan ikan goreng!

Ikan Kerisi Goreng Berempah

Peria Tumis Pecah Telur

Sambal Belacan

Nasi Putih

Amie masak sup kepala ikan kerisi ikut cita rasa sendiri.  Amie tambahkan sebiji tomato merah dalam tumisan untuk menghasilkan warna kuah sup.  Tambahkan juga sehelai daun pandan untuk terbitkan aroma harum. Sewaktu bawang dan halia serta daun pandan bertemu dalam tumisan, semerbak wangi satu dapur!



Resipi Sup Kepala Ikan Kerisi
Bahan-bahan:

600 gram kepala ikan kerisi bali (sebelah kepala) - potong 5
1 biji tomato merah masak - belah 8
1 batang serai - potong 2 - ketuk
1 cawan potongan dadu lobak merah
1 cawan potongan dadu tauhu
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
1 keping asam gelugur - boleh tambah jika inginkan rasa lebih masam
1 liter air
3 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan secukupnya
hirisan daun sup

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm halia muda

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bahan hiris, serai, lobak merah dan tomato.
  3. Setelah bahan tumisan layu, tuangkan air.
  4. Biarkan air mendidih sehingga lobak merah empuk.
  5. Masukkan kepala ikan kerisi bali, tauhu, lada putih tumbuk dan asam gelugur.
  6. Biarkan mendidih sekali lagi sehingga ikan masak.
  7. Perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya.
  8. Padamkan api dapur.
  9. Hidangkan panas dengan taburan hirisan daun sup.
Tomato merah masak yang ditumis tadi akan menerbitkan warna pada kuah sup.

Bismillah

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe