Sup Kepala Ikan Kerisi Bali
5:14 PTGBismillahirrahmanirrahim.
Apabila lama tidak bersilat di dapur, macam-macamlah bahan tidak ada untuk diolah bersama lauk. Jasd, masak sahajalah dengan apa yang ada.
Beberapa hari lepas kami beli ikan kerisi bali, isi dan kepalanya. Encik Suami kata, kepala ikan kerisi bali itu eloklah dimasak sup. Hari ini kononnya hendak masak Sup Kepala Ikan Kerisi Bali. Minta tolong Encik Suami potong kepalanya, dapatlah lima ketul. Salah satu bahan untuk ditambah dalam Sup Kepala Ikan Kerisi Bali ini ialah sawi jeruk masin, tapi kelmarin kami cari, tidak ada pula di kedai.
Sup Kepala Ikan Kerisi Bali |
Hidangan Tengah Hari / Malam |
Hidangan kami hari ini:
- Nasi Putih
- Sup Kepala Ikan Kerisi Bali
- Ikan Kerisi Bali Goreng Berempah
- Peria Tumis Pecah Telur
- Sambal Belacan
Cili Putih |
Hendak goreng ikan kerisi bali, serbuk kunyit pula habis. Kalau gaul dengan asam jawa, nanti warnanya gelap pula selepas digoreng. Jadi Amie lumur dengan sedikit serbuk rempah kari dan rempah sup. Tambahkan garam dan kemudian goreng. Lengkapkan dengan gorengan bawang besar, cili putih dan daun kari. Cili putih dalam gambar di atas itu, Encik Suami petik di belakang rumah. Daun karinya pula Encik Suami ambil di depan rumah.
Bukan main suka Firdaus nampak ikan kerisi goreng berempah. Balik dari kelas tambahan di sekolah agama, terus dia makan nasi dengan ikan goreng!
Ikan Kerisi Goreng Berempah |
Peria Tumis Pecah Telur |
Sambal Belacan |
Nasi Putih |
Amie masak sup kepala ikan kerisi ikut cita rasa sendiri. Amie tambahkan sebiji tomato merah dalam tumisan untuk menghasilkan warna kuah sup. Tambahkan juga sehelai daun pandan untuk terbitkan aroma harum. Sewaktu bawang dan halia serta daun pandan bertemu dalam tumisan, semerbak wangi satu dapur!
Resipi Sup Kepala Ikan Kerisi
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
600 gram kepala ikan kerisi bali (sebelah kepala) - potong 5
1 biji tomato merah masak - belah 8
1 batang serai - potong 2 - ketuk
1 cawan potongan dadu lobak merah
1 cawan potongan dadu tauhu
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
1 keping asam gelugur - boleh tambah jika inginkan rasa lebih masam
1 liter air
3 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan secukupnya
hirisan daun sup
Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm halia muda
Cara memasak:
- Panaskan minyak.
- Tumis bahan hiris, serai, lobak merah dan tomato.
- Setelah bahan tumisan layu, tuangkan air.
- Biarkan air mendidih sehingga lobak merah empuk.
- Masukkan kepala ikan kerisi bali, tauhu, lada putih tumbuk dan asam gelugur.
- Biarkan mendidih sekali lagi sehingga ikan masak.
- Perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya.
- Padamkan api dapur.
- Hidangkan panas dengan taburan hirisan daun sup.
Tomato merah masak yang ditumis tadi akan menerbitkan warna pada kuah sup.
Bismillah |
0 comments