Pakistan - Vietnam - Jepun

9:47 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini, selesai kerja menoreh sesi pagi kami dikehendaki menghadiri mesyuarat. Memandangkan tidak sempat makan di kantin, Amie buat tempahan makanan pada hari Isnin lagi. Ada 15 minit waktu di antara selesai kerja menoreh untuk ke bilik mesyuarat. Bolehlah jamah sedikit makanan untuk alas perut. Rupanya, masa 15 minit itu tidak sempat untuk makan sebab ada urusan tentang aktiviti Bulan Kemerdekaan dengan ketua kelas.

Selesai mesyuarat, Amie minta Encik Suami singgah makan di Restoran Nasim Khan. Terlupa dengan makanan yang tersimpan di dalam bakul! 

Roti Nan Cheese dengan Rajma Curry (Kacang Merah) dan Daging Ruhst.

Antara menu di Restoran Nasim Khan.

Di Restoran Nasim Khan, menunya tidak banyak jenis tetapi semua ada. Selain menu yang terdapat dalam gambar, banyak juga menu lain yang tersedia untuk dinikmati bersama roti nan atau roti paratha. Sebahagian pelanggan yang datang terdiri daripada orang-orang Pakistan. Amie perhatkan cara mereka makan, misalnya makan roti nan atau roti paratha dengan lauk-pauk seperti ikan goreng, daging rusht (roast) dan sayur-sayuran. Lebih kurang sama sahaja cara makan roti dengan makan nasi dengan lauk-pauknya!

Tadi Amie lihat ada tiga jenis lauk kekacang termasuk kacang dhal, kacang kuda dan kacang merah. Ada keema daging, ayam karahi, daging rusht (roast), sayur peria, sayur bayam dan sayur kacang bendi. 

Kalau hendak makan nasi briyani Pakistan, hanya ada pada hari Jumaat sahaja.

Kami memesan:
  • Roti Paratha Goreng
  • Roti Nan Cheese
  • Rajma Curry - Kacang Merah
  • Daging Rusht
  • Teh Pakistan (Panas)
  • Teh Pakistan (Sejuk)
  • Air Kosng Sejuk dan Suam
Teh Pakistan Sejuk & Panas

Air Kosong Sejuk & Suam

Encik Suami - Roti Paratha (Goreng)

Amie - Roti Nan Cheese

Rajma Curry - Kacang Merah (Red Kidney Beans)

Biasanya kita akan jumpa Chana Masala dari kacang kuda, tetapi kali ini ada versi kacang merah pula yang dipanggil Rajma Curry. Rajma Curry popular di India Utara dan Pakistan Utara. Rasa Rajma Curry ini lembut berlemak.

Daging Ruhst

Barangkali ejaan RUSHT berasal dari sebutan roast. RUSHT (roast) Pakistan biasanya dipanggang, dibakar atau dimasak perlahan. Dilihat dari bentuknya, daging ini dimasak perlahan hingga empuk dan memang sangat sempurna dari segi rasanya yang mewah dengan bahan perapan yang terdiri dari jintan, ketumbar, garam masala, bawang putih, halia dan yogurt. Cecah roti dengan kuahnya saja pun sudah cukup enak!

Bismillah.

Roti Nan Cheese dengan Rajma Curry & Daging Rusht.

Sampai rumah baru tersedar makanan yang dibeli terlupa untuk dimakan iaitu Vietnam Roll Mix dan Mentai Rice Baby Octopus.

Vietnam Roll Mix

Vietnam Roll Mix dengan Sos Hijau.

Mentai Rice Baby Octopus & Chili Oil


Nampaknya hari ini dapat jamah makanan berasal  dari tiga negara yang berbeza.
  • Pakistan
  • Vietnam
  • Jepun
Sebenarnya Amie beli Mentai Rice Baby Octopus itu sebab hendak makan octopusnya. Lain kali  kalau hendak makan baby octopus kenalah pergi ke Sushi King. Boleh telan sekor-sekor... ahaks!

Sebelum masuk rumah, intai bawah pokok mangga udang dulu. Jom kutip mangga manila yang semakin hari semakin bertambah gugurnya!

Mangga Manila


1 comments

  1. Ramainya menu santapan.
    Pasti penat sangat menoreh tu, tambah mesyuarat lagi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe