Jelajah Rasa Nusantara dalam Satu Hidangan : Dari Cendol ke Coto

8:10 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom kita masuk D'Chendol di Bandar Seri Perdana LD. Ada pelbagai sajian nusantara, western food pun ada di sini. Tengah hari tadi kami memesan:
  • Cendol Pulut
  • Coto Makassar - Perut
  • Gado-Gado
  • Laksa Penang
Cendol Pulut

Google : D'Chendol

Cendol Klasik RM5.00 semangkuk dan boleh tambah bahan lain ikut citarasa. Ada kacang merah, jagung, pulut, mangga, nangka, aiskrim, longan dan durian. Amie minta tambah kacang merah dan pulut.

Siapa tak suka cendol?  Ramai yang suka kerana rasa yang manis, berlemak santan serta aksesori jalur hijau yang dibuat daripada tepung beras. Pencuci mulut tradisional ini dipercayai berasal dari Jawa, dengan nama lamanya, dawet.  Mengikut kesusasteraan Jawa, dawet ini sudah wujud sejak abad ke-19. Cendol atau dawet ini tersebar luas ke seluruh Asia Tenggara, dan disesuaikan mengikut budaya serta citarasa tempatan.

Kononnya nama cendol muncul dalam cerita rakyat Malaysia yang berasal dari perkataan jendol (benjol) kerana apabila seseorang tersedak makan ais, terasa seperti ada benjolan di tekak.

Google : D'Chendol - Cendol Pulut

Cukuplah pesan semangkuk Cendol Pulut makan berdua dengan Encik Suami.

Encik Suami : Gado-Gado

Inilah makanan kegemaran Encik Suami, tetapi mereka memanggilnya pecal. Gado-gado sebenarnya berasal dari Betawi, Indonesia sebagai hidangan campur-campur sayur dan lontong serta kuah kacang sebagai ciri utamanya. Namun di LD, macam-macamlah rupa gado-gadonya.

Gado-Gado D'Chendol


Apabila terpandang menu Coto Makassar, kita pun teruja untuk memesannya. Pelbagai bahan pilihan dalam Coto Makassar, tetapi Amie memilih perut sahaja. 


Tak sabar hendak mencicipi hidangan warisan Bugis-Makassar ini. Kuahnya berwarna coklat kerana campuran rempah dan kacang tanah tumbuk. Biasanya Coto Makassar dinikmati bersama buras, tetapi di D'Chendol dihidangkan bersama nasi himpit.


Untuk rasa lebih lazat, perahkan jus limau kasturi dan tambahkan sambal tauco.

Laksa Penang

Dari hidangan Jawa dan Bugis, kami memesan menu yang berasal dari percampuran budaya Peranakan di Melaka, yang kemudian berkembang dan disesuaikan mengikut citarasa setiap daerah di Asia Tenggara iaitu laksa. Dari Melaka inilah laksa tersebar ke kawasan lain serta mengalami variasi mengikut bahan tempatan seperti Laksa Penang (asam laksa berkuah pedas), Laksa Johor (spaghetti dengan kuah kari pekat), Laksa Sarawak (kuah rempah, santan & belacan), Laksa Kelantan dan lain-lain. Itu semua maklumat dari Pak Google. Kalau ada yang tak betul  mohon maaf bagi pihaknya.


Kuah Laksa Penang di D'Chendol agak pekat!

Google : Laksa Penang D'Chendol


Alhamdulillah. Dapatlah sejukkan tekak dengan Cendol Pulut. Dari cendol hingga ke coto, setiap hidangan mengikat cerita dan rasa nusantara. Di D'Chendol, semuanya bertemu di atas satu meja - cendol, gado-gado, coto dan laksa!

Untuk Firdaus, Amie belikan Mentai Rice Tuna dan Dimsum Mentai. Beberapa minit sebelum Firdaus sampai ke rumah, Amie panaskan kedua-duanya di dalam air fryer.

Dimsum Mentai & Mentai Rice Tuna

Cerita mangga manila jangan dilupa. Pokok mangga manila dari rumah jiran masih meluruhkan buahnya ke bawah pokok mangga udang kami.

Kutipan mangga manila pada hari ini.

Teringat hampir 20 tahun lalu, rasa sedih sangat sebab Encik Suami tebang pokok mangga manila dan mangga epal yang ditanam di kanan kiri pokok mangga udang. Alasannya sebab sudah lima tahun ditanam tapi tak berbuah! Alhamdulillah, beberapa tahun kebelakangan ini, buah mangga manila datang bergolek dari pokok jiran belakang rumah. Jiran sebelah kiri pula ada pokok mangga epal. Apabila berbuah mereka selalu hulur kepada kami! Masya Allah!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe