Jelajah Rasa Nusantara dalam Satu Hidangan : Dari Cendol ke Coto
8:10 PTG- Cendol Pulut
- Coto Makassar - Perut
- Gado-Gado
- Laksa Penang
Cendol Pulut |
Google : D'Chendol |
Siapa tak suka cendol? Ramai yang suka kerana rasa yang manis, berlemak santan serta aksesori jalur hijau yang dibuat daripada tepung beras. Pencuci mulut tradisional ini dipercayai berasal dari Jawa, dengan nama lamanya, dawet. Mengikut kesusasteraan Jawa, dawet ini sudah wujud sejak abad ke-19. Cendol atau dawet ini tersebar luas ke seluruh Asia Tenggara, dan disesuaikan mengikut budaya serta citarasa tempatan.
Kononnya nama cendol muncul dalam cerita rakyat Malaysia yang berasal dari perkataan jendol (benjol) kerana apabila seseorang tersedak makan ais, terasa seperti ada benjolan di tekak.
Google : D'Chendol - Cendol Pulut |
Cukuplah pesan semangkuk Cendol Pulut makan berdua dengan Encik Suami. |
Encik Suami : Gado-Gado |
Gado-Gado D'Chendol |
Laksa Penang |
Dimsum Mentai & Mentai Rice Tuna Cerita mangga manila jangan dilupa. Pokok mangga manila dari rumah jiran masih meluruhkan buahnya ke bawah pokok mangga udang kami. |
Kutipan mangga manila pada hari ini. |
0 comments