Makan Umai Obor-Obor & Sate Itik di Restoran Baroqah , Bintulu

5:28 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari kedua di Sarawak, pukul 8:30 pagi kami sudah berada di Restoran Baroqah, Bintulu. Walaupun masih agak awal pagi, tetapi restoran ini sudah menyediakan pelbagai juadah sarapan dan juga masakan berat.

Alhamdulillah, semua menu yang ada nampak menyelerakan. Mata ini, sudah tentulah mencari sesuatu yang lain dari kebiasaan. Terpandang Umai Obor-Obor! Ya, pertama kali datang ke Miri pada tahun 1996, kita sudah belajar makan Umai Ikan di Mega Hotel. Kali ini kita cuba Umai Obor-Obor pula!

Dan satu lagi, kami tertarik dengan sate arnab dan sate itik!
Pelayan restoran maklumkan sate arnab tiada ketika ini, yang ada hanya sate itik.
Mana lagi nak cari sate itik kalau bukan di sini. Dua hari lepas kami makan segala jenis sate di di Sipitang tetapi tiada sate itik. Rezeki kami jumpa sate itik di Bintulu!

Umai Obor-Obor & Sate Itik


Selamat bersarapan.


Umai Obor-Obor

Pelbagai hidangan di Restoran Baroqah.

Aneka lauk-pauk.

Jom kita cuba sate itik!


Umai Obor-Obor

Lembut jew Umai Obor-Obor. 

Rasa masam, pedas cukup rasa.


Menu utama kami semuanya ambil nasi lemak tapi lain-lain lauk. Ada yang makan nasi lemak dengan ikan, sotong, udang, sambal paru, rendang daging dan sebagainya.


Selesai makan nasi lemak, mari intai-intai sate itik yang sedang dibakar.



Semuanya belum pernah makan sate itik. Inilah kali pertama kami makan! Perapannya sem[urna secukup rasa. kalau makan begitu saja tanpa sambal kacang pun sudah cukup lazat! Seperti biasa, kulit itik ada rasa liat sedikit tapi tidak mengganggu kami menikmatinya.

Sate Itik.

Video makan sate itik.

5 comments

  1. Menarik..tak pernah lagi rasa umai obor-obor.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kebetulan adaumai obor-obor di pagi hari, kita cubalah buat rasa-rasa.l

      Padam
  2. Pelbagai jenis sate nya tu. Boleh la merasa semua jenis kalau ada.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Cie. Bukan selalu jumpa jenis sate begini.

      Padam
  3. Pada senarai harga tu... Secara teknikalnya semua tu 'daging' kan? Tapi lembu juga yang dapat pegang title daging... hehehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe