Apa Ada di Di Depan dan Belakang Rumah

7:16 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Petang kelmarin terpandang setangkai buah epal bidara terjuntai dari pokoknya di penjuru halaman rumah. Banyak buahnya di bahagian atas pokok. Sebahagiannya sudah buruk, dan sebahagian lain masih elok.


Di bawah pokok bidara ada pokok kaduk. Sayang sekali, daun-daunnya layu kekeringan. Musim kemarau?

Epal bidara layu di tangkai.

Tiga generasi epal bidara : muda, tua, layu dan buruk.

Nampaknya buah limau ini sudah tiba masanya untuk dipetik.

Tak tahu apa jenis limau ini.


Jalan ke belakang rumah. Meninjau pula pokok cili putih yang Encik Suami tanam. Sudah dipetik dan dimasak beberapa kali, tapi baru kali ini kita sempat melihat pokoknyua.





Cili putih ini sedap digoreng dengan bawang dan ikan bilis.


Daun kunyit kelihatan tumbuh subur. 
Bolehlah digunakan untuk merendang.


Dulu pokok kunyit yang ditanam di depan rumah selalunya hidup segan mati tak mahu. Setelah dipindahkan ke belakang rumah, subur pula dia.


Daun kesum pun segar merimbun. Bolehlah selalu masak asam pedas. Ada pokok kantan di luar pagar depan rumah. Belum melihat apakah khabarnya, masih berbunga seperti selalu atau tidak?

Pokok halia?


Dulu banyak pokok kencur. Entah ke mana perginya. Mungkin sudah mati sebab tidak dituai dan jarang dipeduli. Encik Suami tanam lagi dalam pasu. Kelihatan dain-daun muncul dari isi kencur yang ditanam.

Pokok kencur.

Mangga manila di rumah jiran belakang rumah.

Mangga Manila

Kelmarin, Amie minta Encik Suami petik buah mangga udang yang matang. Kata Encik Suami, ada mangga tujuh biji di dapur. Dalam hati berkata, kenapa sampai petik tujuh biji buah mangga udang? Petik sebiji pun tiga empat hari baru habis makan.

Rupanya Encik Suami maksudkan tujuh biji buah mangga manila jatuh dari pokok jiran yang dikutip di belakang rumah. 

Mangga udang bersama adik-adiknya, mangga manila.


Mangga manila dari pokok jiran memang tidak pernah mengecewakan. Tidak ada orang di dalamnya dan rasanya lemak manis. Alhamdulillah. Rezeki kami, setiap kali mangga manila masuk ke kawasan rumah kami, jiran sudah berpesan supaya kami ambil dan makan. Semoga mangga manila jiran terus lebat berbuah.

Mangga Manila

Sekian.
Cerita kosong di depan dan belakang rumah.

11 comments

  1. Banyak hasilnya.
    Haritu ada tengok menu lain selain asam pedas yg guna daun kesom di page “adikfoods”. Nampak sedap

    BalasPadam
  2. banyaknya hasil tanaman. epal bidara tu pernah try beli. sedap rasa dia. macam makan epal jugak.

    BalasPadam
  3. Wahh sejuknya tangan Kak Amie sekeluarga. Semua elok hidup subur dan keluar hasilnya Alhamdulillah. Hhmm pokok2 di rumah ni, macam merajuk sebab agak diabaikan kebelakangan ni.

    BalasPadam
  4. Mangga udang bergandingan dengan mangga manila nampak benor beza dia.

    BalasPadam
  5. Saya tanam pokok bidara kat kg tapi susah nak buah. Amie pakai baja apa. Pokok kencur buat masak pecal sedapnya.

    BalasPadam
  6. Seronoknya...PZ punya mini kebun baru je dia tanam baru...belum ada nampak hasil apa2 lagi..kecali pokok bendi yang dah menjulang tinggi...best betul tengok buah mangga dan tanaman suami kak amie semua tu...

    BalasPadam
  7. rimbunnya mangga tu.. kalau ada yang muda-muda, sis suka buat somtam.. ^^

    BalasPadam
  8. 7-8 biji mangga Manila = sebiji mangga udang. Memang besar mangga udang tu
    Sedapnya buah bidara tu, mesti rangup tu.
    Saya suka daun cekur, buat ulam.

    BalasPadam
  9. Wah... banyak juga tanaman di laman rumah Amie. Buah mangga tu, ada yang dah masak. Sedapnya. Kalau saya nak makan mangga kena beli dulu. Untung kalau tanam pokok mangga, bila musimnya tak payah beli tinggal petik je.

    BalasPadam
  10. seronoknyaaa...banyak hasil tanaman, sedapnya mangga

    BalasPadam
  11. Sy paling takut buah mangga ada orang di dalamnya. Memang sy bungkus terus campak ke cik tong, eiiii.. sherammmm.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe