Hari Ini Firdaus Sibuk Betul!

8:36 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Pagi tadi sekitar pukul 8:30 Encik Suami datang ke sekolah Firdaus, minta izin untuk bawa Firdaus tempah kaca mata. Kelmarin kaca mata Firdaus pecah gara-gara kemalangan kecil, kawan-kawannya terlanggar mejanya dan kaca mata Firdaus yang disimpan dalam laci tercampak keluar.

Selesai buat kaca mata baharu, Firdaus kembali ke sekolah.  Petang tadi Firdaus tidak ke sekolah agama kerana mengikuti penggambaran mini documentary. Bagaimanapun, pukul 7:00 - 9:00 malam, Firdaus mengikuti kelam tambahan di sekolah agamanya.

Penggambaran Mini Documentary (Pertandingan Membuat Filem Dokumentari dalam Bahasa Inggeris)   kali ini berkisar tentang makanan tradisional. Firdaus terpilih untuk menyertainya seperti tahun-tahun sebelumnya. Para peserta dikehendaki menulis tentang keunikan makanan tradisi masing-masing. Mereka juga dikehendaki memakai pakaian tradisi sesuai dengan budaya kaum mereka. 

Kami cadangkan Firdaus perkenalkan kuih tradisi masyarakat Cocos iaitu pudin. Amie selalu tulis entri berkaitan pudin Cocos.  Walaupun pudin jarang ditemui dan biasanya muncul pada hari raya, rezeki Firdaus jugalah sebab rupanya Amie masih simpan baki pudin yang diberi oleh abang ipar sewaktu Aidil Fitri lalu. Pudin mempunyai jangka hayat yang panjang, boleh disimpan selama setahun. Memang berbaloilah dengan masa mengukusnya selama 12 jam! Jadinya, dapatlah bawa satu bekas berisi pudin untuk diserahkan kepada guru pembimbingnya.

Para peserta juga dikehendaki memakai pakaian tradisi kaum mereka. serta menghantar muzik iringan. Encik Suami berusaha mencari pakaian tradisi Cocos dan akhirnya dapat menyewa sepasang baju baskad saiz kanak-kanak, sesuai dengan badan Firdaus. Gurunya juga meminta muzik latar, Encik Suami kongsikan irama melenggok.

Maklumat lanjut tentang Pudin Cocos boleh kliik di sini:
Maklumat lanjut tentang baju baskad dan irama melenggok boleh klik di sini:
Cukup lengkaplah segala persediaan untuk penggambaran mini documentary:

  • Skrip keunikan kuih pudin, kuih tradisional masyarakat Cocos.
  • Kuih pudin.
  • Pakaian tradisonal Melayu Cocos.
Oleh kerana Firdaus turut menjadi pengacara, jadi Firdaus kena dua kali tukar baju. Pertama pakaian baju baskad, dan kali kedua pakai baju kurung Melayu.

Firdaus memakai baju baskad lengkap, bersedia untuk menjalani penggambaran mini documentary.

Memandangkan Firdaus tidak pernah memakai baju baskad, jadi petang tadi Amie bersama Encik Suami datang ke sekolah Firdaus. Encik Suami yang 'memakaikan' baju baskad, termasuk mengikat sabok di leher, memakai sampin (kain dari Pulau Cocos-Keeling) dan ikat pinggang serta songkok di kepala. Kawan-kawan peserta mini documentary yang lain juga membawa pakaian tradisi kaum masing-masing.

Bagus sungguh usaha gurunya membimbing anak-anak murid mengetengahkan budaya serta tradisi kaum di di negeri Sabah. Setakat ini Amie menulis tentang masyarakat Cocos dalam novel dan juga beberapa antologi anekdot, tidak sangka pula Firdaus berpeluang mengetengahkan kuih tradisi masyarakat Cocos dalam bentuk rakaman video. Kalau tidak silap, ia merupakan pertandingan mini documentary.

Inilah kuih Pudin Cocos yang dikukus selama 12 jam itu.


Ketika entri ini ditulis, Firdaus belum pulang dari kelas malam di sekolah agamanya. Tidak sabar rasa hendak mendengar ceritanya sepanjang hari ini. Mesti tak cukup mulutnya untuk bercakap!

Di bawah ini guru pembimbing kirimkan sebahagian rakaman mini documentary.

Firdaus sebagai pengacara.

Firdaus sedang memperkenalkan Pudin cocos.





4 comments

  1. kuih tu nampak macam kek buah, tak sangka lama betul kena kukus sampai 12 jam :o
    saya pernah tengok kat youtube tentang perkahwinan orang cocos. kedua-dua mempelai pakai baju warna biru

    BalasPadam
  2. Pertama kali saya baca tentang kuih pudin Cocos. Bagusnya ada program macam ini di sekolah. Boleh kenal makanan dan pakaian tradisi sesuatu kaum.

    BalasPadam
  3. Pudin Cocos kukus 12 jam.... Mesti sedap ni. Segak nampak Firdaus pakai baju baskad. Seronok baca info tentang tradisi masyarakat Cocos ni. Thanks for sharing Kak Amie.

    BalasPadam
  4. Steady Firdaus.. Petah bercakap.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe