Bihun Sup Ikan Batu Goreng

2:28 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sudah makan tengah hari? Kami makan bihun sup untuk alas perut selepas balik dari ladang. Kami sudah tidak kisah tentang makanan apa yang hendak dimakan, asalkan mengenyangkan sudah memadai. Selepas hantar Firdaus ke sekolah agama, kami singgah makan di Bandar Tabanak. 

Amie hendak makan Bihun Sup dengan Ikan Batu Goreng  sementara Encik Suami berminat memesan Bihun Goreng dengan Ikan Kerapu Goreng. Kedua-dua isi ikan disalut tepung dan digoreng rangup, dihidang panas.

Amie : Bihun Sup Ikan Batu Goreng

Bihun Sup dan Ikan Batu Goreng didatangkan secara berasingan. Sewaktu hendak makan, ambil ikan goreng dan makan bersama bihun sup.

Bihun Sup

Ikan Batu Goreng

Ikan Batu Goreng sudah dimasukkan ke dalam mangkuk Bihun Sup.

Tambahkan sambal cili padi untuk rasa yang lebih pedas.

Bismillah.

Encik Suami : Bihun Goreng dengan Ikan Kerapu Goreng.

Set Bihun Goreng datang bersama semangkuk sup kosong.

Bihun Goreng dengan Ikan Kerapu Goreng.

Minuman : Chinese Tea Panas

Sudah hirup sup, minumannya pun panas! Berpeluh-peluhlah kami di kedai makan. Selesai makan cepat-cepat masuk kereta, cari sejuk-sejuk air-cond! Ahh.... nyaman bah!

24 comments

  1. First time SA tengok menu macam ni Kak Amie...nampak sedap..mesti ikan tu garing...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selalu kami makan menu begini di kantin, tapi setelah bertukar pengusahanya terpaksalah cari makan di kedai pula.

      Padam
  2. Dekat Sabah banyak sangat ikan fillet macam ni...mudah nak makan...dulu ddk sabah suka ikan fillet goreng masak berlada...hari2 makan pun ok...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, banyak pilihan ikan. Banyak bekalan protein.

      Padam
  3. Sedapnya kak amie...terus terasa nak tiru menu akak. Kak kalau tak keberatan, akak buatlah entry dekat ladang,teringin nak tengok mesti best akak monitor ladang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Mieja.
      Biasa-biasa saja kerja ladang ni, tiap-tiap pagi bersiap-sedia untuk keluar menoreh.

      Padam
  4. Bihun goreng tu, nampak macam suhun goreng. Satu kelainan, makan bihun sup atau bihun goreng bersama ikan goreng. Lagi-lagi ikan celup tepung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Istimewanya gunakan isi ikan segar digoreng rangup. Kiranya pengganti fishcake atau fishball.

      Padam
  5. Oh ikan goreng makan dengan beehoon sup. oh sedap juga kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, isi ikan salut tepung digoreng rangup.

      Padam
  6. Special betul bihun sup dekat tempat akak, lain dari yg lain bila ada ikan goreng atas tu. Mesti sedap hirup sup panas-panas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Supnya memang sedap Dana. Tak banyak bahan atau rempah, tetap menggoda selera.

      Padam
  7. ganding ikan batu goreng n bihun sup sedap tu

    BalasPadam
  8. Menarik sungguh bihun sup ni. Terpancing selera saya, kak.

    BalasPadam
  9. Ikan Batu tu ikan ape kak? Kalau stonefish Tu bukan ke beracun?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Keluarga ikan batu ni banyak jenis. Bukan stonefish.... matilah pelanggan kalau dihidangkan ikan beracun hihihiii!

      Padam
  10. Kita kecur tengok ikan batu tu, nampak crispy betul. Rasanya, nama jer ikan batu tapi isinya lembut, betul tak, Kak Amie?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, nama batu tapi isinya putih bersih, lembut sangat. Kena orang pandai mengolahnya.

      Padam
  11. Dari penglihatan kasar nampak garing... Sedap Krup krap krup krap

    BalasPadam
  12. Oh sedap ye makan dengan ikan. Tak pernah lagi makan macam ni. Ikan batu tu pun tak kenal.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di Sabah ni banyak sangat hasil lautnya. Saya pun tak khatam lagi nama-nama ikan di sini.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe