Minggu Lepas Masak Sup Ayam, Minggu Ini Ayam Masak Kuning di Ladang
8:06 PTGBismillahirrahmanirrahim.
Cerita 19 Julai 2025, hari Sabtu.
Kami turun ke ladang. Ada program untuk Panitia Bahasa Melayu dan Panitia Matematik untuk calon SPM 2025. Sebahagian AJK bertugas sebagai fasilitator, sebahagian lagi di bahagian penyediaan minum pagi, dan minum petang. Kami adalah sebahagian AJK Masakan yang dibahagikan pula kepada dua bahagian iaitu bahagian masak nasi dan bahagian masak lauk.
Seperti biasa AJK Penyedia Bahan Masakan sudah menjalankan tugas membeli barang keperluan untuk memasak pada hari Jumaat. Pagi Sabtu, mereka akan mengambil tempahan ayam segar. Biasanya sebelum pukul lapan pagi, ayam sudah sampai ke ladang. Kali ini pukul 9:20 pagi baru sampai! Tidak tahu berapa kilogram tetapi untuk lebih 200 orang termasuk calon SPM dan semua AJK. Tentulah ambil masa untuk membersihkannya!
Jusna, sebelah lanan Amie sebagai ketua masak. |
Dulu, setiap kali masak-masak di ladang Amie tidak pernah kongsikan ruang masak kami. Inilah (gambar di atas) tempat kami memasak. Kami tidak mempunyai tempat masak sempurna. Kedudukannya bersebelahan dengan kelas di bahagian kiri, surau kecil di bahagian kanan, tempat laluan murid ke tandas dan di sebelah pagar sana adalah gereja.
Ada dua tong gas dan tiga periuk besar. Periuk itu digunakan oleh AJK Minum Pagi untuk memasak air, bancuh minuman panas. Periuk-periuk ini juga kami gunakan untuk memasak lauk.
Kali ini kami masak sup ayam, jadi gunakan periuk dan bukan kuali besar @ kawah seperti selalunya. Di belakang kami ada meja, tempat kami potong-potong bawang dan sayur. Kami cuci daging ayam di dalam sinki panjang di tepi pagar.
Di mana pula AJK Masak Nasi? Mereka masak nasi gunakan rice cooker di dalam kelas.
Serai |
Sayur Kobis Ketika membersihkan ayam, Nano kumpulkan tongkeng ayam untuk digoreng. |
AJK Masakan mendapat idea untuk mempermudahkan kerja masak-masak. Biasanya kami masak satu lauk dan satu sayur. Kerja tersebut agak memakan masa kerana selepas masak lauk, terpaksa cuci kuali dan masak sayur pula. Jadinya kami ambil keputusan masak sup ayam dengan memasukkan semua sayur! Masukkan sahaja kentang, lobak dan kobis.
Setelah kuah sup mula mendidih, kami masukkan lobak dan kentang.
Sebahagian bawang merah dan bawang putih digoreng.
Sementara menunggu sup masak di periuk, kami sediakan kicap lada. Bahagn-bahan untuk kicap laga dikisar di dalam kelas.
Sup ayam sudah masak.
Sup Ayam sedia untuk dihidangkan. Lengkap dengan bawang goreng dan daun sup. |
Alhamdulillah, kami berjaya menyiapkan masakan sebelum pukul 1:00 tengah hari. Kesemuanya tiga periuk. |
Pada hari Sabtu, 26 Julai 2025 Panitia Sejarah pula mengadakan program untuk mata pelajarannya. Begitulah kami, wajib mengadakan program untuk setiap subjek dan kami saling bantu-membantu membalas budi terutama dalam penyediaan makanan. Minggu lepas Jusna jadi ketua masak, kali ini Amie pula.
Amie cadangkan menu Ayam Masak Kuning, sekali harung masuk sayur! Cadangan dipersetujui.
Amie cadang untuk buat sambal belacan di rumah dan bawa ke ladang. Bolehlah makan bersama penoreh yang lain.
Cili & Bawang Merah Besar |
Limau Kasturi & Limau Nipis |
Amie letakkan sambal belacan dalam dua bekas. Satu untuk para penoreh dan satu bekas lagi untuk calon-calon SPM.
Sempat petik sebiji buah mangga udang. Nanti bolehlah dicincang dan tambah sambal belacan. Rupanya sewaktu kawan penoreh kupas, mangga udang sudah masak. Kami makan begitu saja!
Sebenarnya Amie jarang mengolah Ayam Masak Kuning. Masakan ini biasanya ditemui dalam masakan masyarakat Bugis. Berkali-kali juga Amie bertanya kepada salah seorang penoreh dalam kalangan kami yang berketurunan Bugis tentang bahan dan cara masakannya. Akhirnya Amie berpuas hati dengan hasilnya. Selepas ini tidaklah lagi teragak-agak untuk masak di dapur sendiri.
Serai, halia, lengkuas, bawang besar, bawang merah, bawang putih ditumis terlebih dahulu. Kemudian ditambah dengan bawang putih, bawang merah dan halia kisar. Tambahkan serbuk kunyit dan air dan setelah mendidh masukkan ayam. Oleh kerana tidak ada asam keping, kami gantikan dengan air asam jawa.
Setelah kuah mula mendidih, kami masukkan lobak merah dan kentang diikuti dengan santan.
Akhir sekali, masukkan kacang panjang.
Ayam Masak Kuning sudah siap! |
Kicap Lada & Sambal Belacam |
Alhamdulillah, siaplah tiga periuk Ayam Masak Kuning!
Syukur Alhamdulillah, calon-calon SPM menyukai masakan ini.
Syukur Alhamdulillah, calon-calon SPM menyukai masakan ini.
Nano dengan tongkeng ayam yang sedang digoreng.
Seperti minggu lepas dan dulu-dulu, tongkeng ayam tetap jadi rebutan!
Ayam Masak Kuning biasanya dinikmati bersama buras. Kebetulan ada ralan penoreh bawa buras. jadi, kita pun cubalah makan. Ya ampun! Sedapnya.
Buras rasa lemak, Ayam Masak Kuning cukup rasa. Maka, nikmat manakah lagi yang ingin kamu dustakan?
Bersama para penoreh di dapur 'kami'.
Mangga udang saiz kecil yang rupanya sudah masak. |
Petang itu, sebaik sahaja sampai di rumah Amie rasa kurang selesa. Rasa tak sedap badan dan malam itu tumbang sampai keesokan harinya!
6 comments
Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Ini bukan sebarang makcik bawang ni. Belacan tu macam mainan muzik sekali pandang, hihi.
BalasPadamaduh..mangga tu menggoda betul
BalasPadamSeronok masak sama2. Buras dan ayam masak kuning tu sedapnya. Asal ada kelengkapan memasak yang wajib, di mana2 pun boleh masak, kan Kak Amie. Moga Kak Amie dan semua rakan2 guru sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki.
BalasPadamAktif buat aktiviti demi menjayakan anak-anak , pelajar SPM kena bagi tumpuan ..tahniah
BalasPadamSeronoknya bergotong royong ramai2 menyediakan juadah. Tak pernah makan buras tu. Teringin pulak tengok nampak ngam je makan dengan ayam masak kuning tu.
BalasPadambestnya dapat rewang bersama-sama, saya berkenan dengan belacan siap dibungkus style begitu, cantik dan senang nak potong-potong atau cubit-cubit belacannya bila nak memsk
BalasPadam