Masak Rendang Daging di LD - Bawa Balik Beraya ke Selangor

5:52 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selamat berhujung minggu buat pengunjung setia Amie's Little Kitchen.
Hari ini duduk-duduk saja di rumah. Tiada uindangan kahwin atau sebarang majlis. Selepas mengemas dapur, malas pula hendak buat sarapan. Ajak Encik Suami dan Firdaus makan di luar. Kemudian singgah di kedai beli barang keperluan, singgah lagi di kedai kasut sebab Encik Suami hendak belikan Firdaus kasut sekolah. Katanya tapak kasut Firdaus koyak! Lasak betul Firdaus. Belum hujung tahun tapak kasut sudah koyak.... ahaks!

Kali ini Amie hendak kongsikan Rendang Daging Hari Raya yang sudah berbulan-bulan tersimpan dalam galeri. Anak-anak memang suka makan rendang daging tidak kira waktu. Dua hari sebelum terbang ke kampung, Amie sudah siapkan lima bekas berisi rendang daging yang sudah dibekukan.

Rendang Daging

Ada pelbagai versi masakan rendang. Kami paling suka rendang tanpa penggunaan rempah ratus. Amie banyak kali kongsikan resipinya : 
Biasanya masakan rendang, orang gunakan daging batang pinang tapi Amie gunakan daging lembu nombor dua. Ada lemak dan urat. Berbanding daging  secantik batang pinang, kami lebih suka pula daging yang kedua.


Resipi Rendang Daging
Bahan-bahan:


4.5 kg daging - potong ikut saiz dan ketebalan yang disukai
2 kilogram pati santan segar
12 sudu besar kerisik
4 keping asam gelugur
12 helai daun kunyit - 6 helai disiat-siat - 6 helai dihiris halus
10 helai daun limau purut - buang urat belakang - lima helai diramas-ramas - 5 helai dihiris halus
200 gram gula melaka
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
30 ulas bawang putih
750 gram bawang besar
500 gram bawang merah
5 cm halia
5 cm lengkuas
5 cm kunyit hidup
20 batang serai - hiris
15 tangkai cili kering - jenis kurang pedas (pilihan)

Cara:
1. Tuangkan santan ke dalam periuk / kuali.
2. Masukkan daging lembu.
3. Tambahkan semua bahan kisar, daun kunyit yang disiat dan daun limau purut yang diramas.
4. Masukkan gula melaka dan kerisik, garam /perasa pilihan secukupnya.
5. Masak bahan rendang menggunakan api besar sehingga mendidih dan kemudian perlahankan api.
6. Kacau sekali-sekala supaya rendang tidak hangus.
7. Apabila kuah mulai mengering, masukkan pula hirisan daun kunyit dan daun limau purut.
8. Jika suka rendang yang agak basah, tidak perlu tunggu sehingga kuah kering.
9. Padamkan api dapur.


Penggunaan bahan segar menambah aroma masakan rendang. 

Lengkuas, serai dan daun kunyit.

Kunyit hidup.


Amie sediakan kerisik sendiri dari sebiji kelapa parut.



Entah ke mana hilang pengisar kering. Jadi terpaksalah tumbuk dalam lesung. Syukurlah, ada yang membantu.

Kerisik.


Sediakan bahan untuk dikisar, termasuk serai. Ambil bahagian isi serai yang lembut dan putih.


Oleh kerana bahan yang dikisar agak banyak, Amie kisar satu-persatu. Kalau boleh bawang merah jangan dikisar terlalu halus. Biarlah nanti hancur semasa direndang, dan akan ada rasa manis semulajadi.



Oleh kerana gambar-gambar semasa memasak sudah hilang, jadi Amie kongsikan sahajalah proses memasak rendang daging dalam video di bawah ini,

Video masak rendang.



Amie gunakan dua kilogram pati santan segar.  Apabila ditemukan semua bahan dalam periuk, timbullah aroma yang sangat menggoda selera!


Ketika ini daging sudah mula lembut setelah lebih dua jam dalam periuk. Terpulanglah hendak keringkan kuah rendang atau dikeringkan. Amie keringkan supaya mudah untuk dibekukan. Nanti sampai kampung, bolehlah panaskan semula. kalau hendak berkuah bolehlah tambahkan sedikit air.

Hirisan daun limau purut dan daun kunyit. Daun limau purut itu Firdaus tukang hirisnya, agak kasar sedikit.


Hasilnya dapatlah lima bekas rendang daging dan sempat membeku sebelum dibawa terbang. Hendak dijadikan cerita penerbangan kami delay dari LD. Sepatutnya tiba di kampung pada sebelah petang, akhirnya sampai pukul dua tengah malam. Alhamdulillah, rendang daging tidak rosak. Masih elok dalam kotak. Syukurlah rendang tidak berkuah. Jadi tidaklah terkeluar kuahnya. Maklumlah, walaupun sudah disusun elok, kita tidak tahu keadaan kotak yang kadang-kadang dicampak terbalik dalam kargo.


Pejam celik, pejam celik bulan Mac 2026 Aidil Fitri bakal menjelang lagi!

5 comments

  1. Sedapnya makan dengan pulut ni. Masa Cie kecik dulu waktu kenduri kahwin kakak mesti buat kerisik sendiri. Tempat kami tak panggil kerisik tapi panggil nyor gula. Entahla sebab apa ada gula sedangkan rasanya tak letak gula pun. Kelapa parut semata.

    BalasPadam
  2. Daging cukup disukai isteri saya... rendang memang favourite

    BalasPadam
  3. Hampir sama sangat bahan rendang kita Kak Amie.

    BalasPadam
  4. saya pernah tolong mak tumbuk kerisik tu, lenguh tangan!

    BalasPadam
  5. memang leceh kerja merendang ni
    Kalau tak raya memang jarang2 merendang

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe