Minum Fresh Orange dan Makan Kek Kentang Sepanyol Waktu Sarapan

8:56 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Setelah seharian meredah Granada hingga ke Cordova dan malamnya merehatkan diri di Seville, memang tidak lain yang diharapkan selain dapat berehat sepuasnya untuk mendapatkan kembali tenaga. Apalagi dalam keadaan sudah membersihkan diri dan tidur di atas tilam empuk dalam suasana hangat di bawah selimut maka lenalah tidur hingga ke pagi. Mimpi pun tak sempat singgah dalam tidur!

Seperti biasa, rutin harian diteruskan dengan mengalas perut di dewan makan. B&B Hotel menghidangan sarapan continental atau ala Andalus. Antaranya termasuklah pelbagai jenis roti kecil Andalus, pastri, buah segar, kopi, teh, jus, bijirin, yogurt dan sebagainya.






Epal saiz besar.

Minyak Zaitun


Kekacang


Keju

Yogurt


Sewaktu sarapan, kami sering dihidangkan dengan roti baguetta atau bollo andaluz, iaitu roti putih tempatan yang dibelah dua dan dibakar serta dihidang panas. Bolehlah disapu dengan mentega atau jem. Di sini dipanggil tostada con mantequilla y mermelada.







Boleh bakar roti pilihan di sini.







Kek Kentang Sepanyol


Ada Hot Drink Machine dan juga Cold Baverage  Dispenser.

Orange Juice Machine (Automatic Citrus Juicer ) - Maquina exprimidora de naranja automatica.

Kami memilih satu sudut, tempat Orange Juice Machine (Automatic Citrus Juicer). Seronoklah dapat menekan butang mesin, 100%  jus oren segar terus masuk ke dalam gelas, Rasanya sejuk dan manis bersari. Sedap! Hendak ambil segelas lagi, terfikir pula sebentar lagi kami akan memulakan perjalanan. Cukuplah minum segelas. Perut perlu dijaga!


Agaknya memang epal di Sepanyol jenis ada bintik-bintik jeragatlah!



Tidak pastilah fresh orange ini dari berapa biji buah oren, sebab hanya perlu tekan butang sehingga sebanyak mana jus yang kita mahu. 


Jom sarapan. Bismillah.

Kek Kentang Sepanyol, telur hancur dan kekacang.

Bollo Andaluz yang dibakar dan disapu mentega dengan jem.

Bilik 212

Selepas sarapan, naik ke bilik dan turun semula untuk memulangkan kunci bilik.


Siapa boleh teka maksud SALIDA?



Kami akan meninggalkan B&B Hotel sekitar pukul 8:00 pagi.


Ada yang meminta kami bergambar bersama kerana kami memakai pakaian tradisional Morocco. Kami beli pakaian ini di Morocco tetapi memakainya ketika berada di Sepanyol.

Tiga model berpakaian tradisional Morocco.


Pagi itu, bas membelah dingin pagi mwninggalkan B&B Hotel menuju ke destinasi seterusnya. 
Sempat mengerling bacaan suhu ketika itu 9'C.


11 comments

  1. Macam tu je sarapan mereka. Kalau kita tu meriah dah makanan berat bagai sarapan.

    BalasPadam
  2. Aestetic! Sampai mknn pun nmpk nilai estetikanya. Menyelerakan pun ya jugak

    BalasPadam
  3. Saya kalo di sana, bakal sukaaaaa sangat sarapan hanya dengan sayuran, pakai dressing zaitun dan madu, lalu icip2 aneka roti dan keju 😍😍😍. Itu saja dah kenyaaang sangat. Terkadang rindu makan roti2 ala eropa, Krn roti mereka padat dan mengenyangkan. Beda dengan roti asia yg terlalu lembut dan cepat buat lapar.

    BalasPadam
  4. Rasulullah S.A.W. tidak pernah mencela pada sesuatu makanan. Jikalau baginda berselera pada makanan itu baginda akan memakannya dan jikalau tidak menyukainya, maka baginda tinggalkan tanpa berkata apa-apa.”

    Subahanallah..indahnya kata-kata ini, rasa lembut dan segar jiwaraga membacanya. OO ya pelancongan di Sepanyol ya..pasti melakar kenangan indah, balik Malaysia akan terbayang kenangan itu. Juadah yang ada amat menyelerakan..inilah kelebihan bila travel..selain hilangkan tekanan dapat banyak ilmu...

    BalasPadam
  5. Sedapnya sarapan² dia...sekali sekala hadap tu pun syiok..asyik makan berat ke bila sarapan..

    BalasPadam
  6. Kek kentang tu nampak sedap...
    Orang Malaysia pakai baju tradisi Morocco jadi tumpuan di Sepanyol, menarik 👍🏻😁

    BalasPadam
  7. apa ya makna salida sedapnya kek karot

    BalasPadam
  8. Walaupun cuma roti, tapi kalau dah dibakar di letak topping pelbagai boleh makan bertambah dan mengenyangkan jugak kan kak. Besar betul buah epal dia kak. Kenyang makan sebiji

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe