­

PUDIN : Kuih Tradisi Masyarakat Melayu Cocos

3:35 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Nampaknya petang ini cuaca mendung, langit gelap dan awan kelabu. Harapnya kalau hujan janganlah sampai ke malam sebab ada jemputan raya. 

Petang ini Amie kongsikan kuih pudin, sejenis manisan tradisi masyarakat Melayu Cocos yang terkenal dalam kalangan mereka. Pudin wajib muncul terutama pada hari raya. Amie pernah beberapa menulis entri tentang pudin ini dan pernah menuliskannya dalam bentuk kreatif dan diterbitkan bersama dalam Antologi Lompat Tikam (Siri Warisan Budaya) di sini: Anekdot Lompat Tikam : Pudin Cocos.

Kelmarin kami mendapat kiriman pudin daripada abang ipar. Encik Suami dipertanggungjawabkan untuk hantar bungkusan pudin ke semua rumah adik-beradiknya yang lain. Alhamdulillah, rezeki dapat pudin air tangan abang ipar dan isterinya.



Sewaktu hayat MIL masih ada, Amie sempat melihat sendiri cara proses pembuatan pudin. MIL banyak menerima tempahan daripada orang kampung. Adunan pudin dikukus selama 12 jam dengan menggunakan kayu api. 


Warna hitam dalam pudin ini ialah kismis dan juga prune. Menurut arwah ayah mentua, kalau di Pulau Cocos warna pudin lebih cantik kerana mereka gunakan gula nira.


Pudin boleh disimpan dalam peti sejuk dan tahan selama setahun.



Walaupun pernah melihat proses mengadun dan mengukus pudin tetapi sehingga ke hari ini Amie tiada kekuatan untuk membuatnya sendiri. Kata Encik Suami, kalau abang ipar dan isterinya mengukus pudin, mereka gunakan dapur gas. Habis satu tong gas, bermakna cukuplah 12 jam mengukusnya.



Terima kasih abang ipar dan biras Amie yang berkongsi pudin dengan kami. Rasanya setiap tahun mereka buat pudin. Harapnya kuih tradisional masyarakat Melayu Cocos ini terus dikekalkan walaupun proses mengukus sudah bertukar cara. Kalaua dulu gunakan kayu api, tetapi sekarang gunakan dapur gas sahaja.


Sekian, perkongsian untuk kali.
Teruskanlah beraya bersama orang tersayang!

16 comments

  1. Terasa sedapnya Pudin ni. 12 jam kukus wah. Memang sedap dan tahan lama.

    BalasPadam
  2. 12 jam kukus. Boleh tidur bangun tidur bangun tak masak lagi. Sebab tu sedap sebab kukus lama.

    BalasPadam
  3. Biasanya makanan yg melalui proses memasak yg lama mmg hasilnya sgt wow. Pastinya pudin ni pun begitu juga kan 👍🏻

    BalasPadam
  4. Mula-mula dana ingatkan macam kek buah kak.... menarik betul ya. Mesti sedap tu kak ya, nak buatnya pun sampai 12jam....

    BalasPadam
  5. Terasa kesedapannya bila tengok gambar kek ni..

    BalasPadam
  6. Nengok pun sedap tu.. macam kek buah juga gayanya.

    BalasPadam
  7. Mesti sedap pudin ni. Lama betul nak mengukus sampai 12 jam. kalau dulu kena sentiasa tambah kayu dan jaga api lah gitu kan. Betul-betul habis satu tong gas nak membuatnya. Jenuh juga. Yang bagusnya kek ni tahan lama. Tengok kek ni ada kismis tu terasa-rasa macam kek buah. Ada masam manisnya.

    BalasPadam
  8. Uishhh tak pernah lihat lagi.. nampak pun sedap... Tapi tu lah kalau dah buat pun separuh hari nak membeli nya mesti harga kayangan.. tak apa warisan melayu kan.. biar mahal dgn rasa dan identiti nya..

    BalasPadam
  9. first time dgr ttg pudin ni, mesti sedap kan

    BalasPadam
  10. Nampak sedap...macam kek buah plak rupanya...tapi xde banyak buah...

    BalasPadam
  11. Td saya pikir fruit cake kak. Unik namanya pudin, sayangnya ini pasti tak banyak yg menjual yaa? Atau masih banyak di beberapa daerah kah? Kalo kesana, teringiiin nak coba. Penasaran sangat apalagi dibuat sampai lama 😍😍. Pastilah harga juga tak murah kalo dijual.

    BalasPadam
  12. sekali tgk mcm kek lumut laa kak
    kalau sy nak beli pudin ni boleh tak?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

1.
2.
Suria Amanda 21 comments
3.
Rawiwa 21 comments
4.
Mulan 19 comments
5.
6.
Aphizha 19 comments
7.
notie 18 comments
8.
anamizu 16 comments
9.
Roziah @ Cie 13 comments
10.
adnil linda 11 comments

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe