Ikan Layar Masak Lada Putih, Terasi & Sayur Tumis Campur

11:21 PTG

Agak lama juga Amie tak masak 'BELACAN'... bukannya buat belacan tau! Belacan yang Amie maksudkan di sini ialah sejenis masakan keluarga Encik Suami dan masyarakat kampungnya. Tapi.... Encik Suami betulkan istilah 'BELACAN'  tadi kepada 'TERASI'. Nanti boleh tengok resepi TERASI di bawah ini ya...


Hidangan Ikan Layar Masak Lada Putih memang hidangan yang biasa Amie temui kalau berkunjung ke kampung ketika MIL & FIL masih ada. Amie belajar dari MIL dan masakan ini sangat digemari oleh semua anak kami. Resepinya mudah saja, hanya memerlukan beberapa bahan untuk menumis ikan layar. MIL gunakan banyak lada putih, jadi memang terasalah 'kepedasannya' itu!



Resepi : Ikan Layar Masak Lada Putih
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg isi ikan layar - potong ikut suka
minyak
1 sudu makan pati asam jawa - bancuh dengan 1 cawan air
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 inci halia
1 sudu makan lada putih

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan ikan layar dan gaul rata dengan bahan tumis.
3. Tambahkan air asam jawa, garam / perasa pilihan.
4. Masak dengan api sederhana sehingga ikan masak dan terbit minyak.
5. Padamkan api dapur.



Resepi TERASI @ BELACAN ini pernah Amie paparkan DI SINI dan DI SINI. Untuk memudahkan rakan pengunjung jika ingin mencuba, Amie kongsikan resepinya di bawah ini.


Resepi : Terasi
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 tin kecil sardin - toskan sosnya, dan hancurkan isi sardin
1 biji telur 
15 biji cili padi 
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 cm belacan
secubit garam / perasa pilihan
minyak

Cara:
1. Tumbuk cili padi bersama bawang putih, bawang merah dan belacan hingga lumat di dalam lesung.
2. Masukkan isi sardin bersama secubit garam dan perasa pilihan.
3. Pecahkan telur dan gaul sebati bersama bahan di dalam lesung.
4. Panaskan minyak dan bentuk mengikut acuan sudu atau ikut citarasa untuk menggoreng adunan tadi.
5. Goreng hingga masak.
6. Ketika menghidang perahkan jus limau kasturi di atas TERASI tadi.



Sayur Tumis Campur di atas ini bukan dari mana-mana resepi, tapi Amie sekadar ingin menghabiskan stok sayur-sayuran. Jadi Amie pun campur sajalah mana yang boleh!

Resepi : Sayur Tumis Campur
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
10 batang kacang buncis - bersihkan dan hiris serong
2 biji terung Taiwan - potong bulat - goreng hingga layu dan ketepikan
1/2 batang lobak merah - potong memanjang
minyak
1 sudu makan sos tiram
perencah MAGGI Cukup Rasa

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 genggam udang kering

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan lobak merah dan kacang buncis. Gaul sebati.
3. Setelah kacang buncis berubah warna, masukkan pula terung yang telah digoreng tadi.
4. Perasakan dengan sos tiram dan sedikit perencah MAGGI Cukup Rasa.

5 comments

  1. Assalamualaikum K.Amie....
    Pagi2 dh sampai umh K.Amie ni....nanti nak cuba la menu masak lada putih tu...

    BalasPadam
  2. Fulamak, terus telan air liur ummi tengok semua gambar ni,sedapnya Amie..

    BalasPadam
  3. hmm sedap2..ikan layar tu cmne ye kak..

    BalasPadam
  4. saya tertarik dengan resepi terasi tu
    thanks kak mi :)

    BalasPadam
  5. ..

    br tau ada ikan layar....mskn org lama simple tp sedap kan...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe