Peria Tumis Pedas Dengan Udang

9:13 PTG

Hurrrmmm....
Ada kalanya dapur maya ini sepi, hanya sesekali  muncul membuka dan menutup tudung saji! Ada waktunya, tak henti-henti kemas kini dengan paparan resipi hari-hari. Kesibukan yang melanda, menyebabkan tuan dapur tidak sempat untuk berlama-lama di dapur, apalagi di dapur maya. Aktiviti memasak memang dilakukan setiap hari, tapi untuk merakam sebaik mungkin nampaknya jauh panggang dari api! Memikirkan keadaan begini akan berlarutan dan lama-kelamaan akan timbul angin malas, ambil jugalah beberapa keping gambar. Yang penting, asalkan ada rupa masakan....hiks! Namun begitu, tidak sempat pula untuk dipindahkan ke folder, dan seterusnya untuk proses edit. Akhirnya, banyaklah gambar masakan yang 'dilupakan ' begitu sahaja, sebab dah 'lupa' ceritanya!
Jadi, sementara belum lupa 'ceritanya' dan angin rajin sedang bertiup sepoi-sepoi bahasa, eloklah teruskan paparan resipi berikutnya iaitu Peria Tumis Pedas Dengan Udang.

Hidangan tengahari kami, Amie sempat sediakan Peria Tumis Pedas Dengan Udang. Amie tambahkan cili padi hijau dalam perencah. Bukan cili padi kampung, tapi cili padi minyak yang masih hijau. Walaupun tak seberapa pedas menyengat seperti cili padi kampung, pedasnya masih terasa juga! Perianya pula, Amie tidak ramas dengan garam, sebaliknya biarkan begitu saja, untuk kekalkan khasiat di sebalik rasa pahitnya. Tapi, tak pahit manapun! Fairuz pula yang suka makan! Orang kata dengan adanya telur, boleh kurangkan rasa pahit peria. Betul ke? Entahlah.

Bahan-bahan:
1 biji peria - 500 gram - belah dua - buang biji dan empulur - hiris nipis
15 ekor udang kertas - buang kepala dan kulit serta uratnya
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 biji telur
3 sudu besar minyak
1 sudu kecil perencah Maggi Cukup Rasa

Bahan kisar:
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut - kalau tak mahu guna udang kering, boleh gantikan dengan belacan
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
30 biji cili padi minyak hijau

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar hingga layu dan kemudian masukkan bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan udang dan masak hingga udang berubah warna.
3. Kemudian masukkan peria. Gaul rata dan biarkan sehingga peria menjadi layu dan lembut.
4. Perasakan dengan perencah Maggi Cukup Rasa - jika tidak cukup boleh tambah. (Amie gunakan satu sudu kecil sebab sudah ada rasa masin udang kering).
5. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

Di mana sedapnya?
Entahlah...tapi memang sedap...hiks!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe