Makan Nasi Lauk Umbut Kelapa Masak Lemak Putih & Cencaru Goreng Kunyit Hidup dengan Bawang Putih
7:36 PGBismillahirrahmanirrahim.
Kelmarin petang rasa hendak tidur saja sebaik sampai di rumah. Di ladang, waktu sarapan minum kopi. Biasanya kalau minum kopi memang sampai malamlah tak boleh tidur. Eh, menjelang petang mengantuklah pula. Teringat Firdaus belum makan nasi, kita paksa diri celikkan mata dan masuk dapur.
Sementara menunggu nasi tanak, siaplah lauk:
Sepinggan nasi lauk Umbut Kelapa Lemak Putih & Cencaru Goreng Kunyit Hidup dengan Bawang Putih tambah sambal belacan. |
Umbut Kelapa Masak Lemak Putih ini Amie tambah perencah isi ikan kembung. Selain umbut kelapa, masukkan juga kulit tauhu kering dan suhun. Umbut kelapa yang Amie olah ini umbut kelapa sawit ye!
Kalau nampak ikan cencaru di pasar atau ada ikan cencaru di dapur memang terus teringat Blogger SA - Suria Amanda di atas perkongsian resipinya Ikan Cencaru Goreng Kunyit Resepi Bonda. Amie pernah juga gunakan ikan lain selain ikan cencaru seperti ikan kerisi. Memang sedaplah bahan aksesorinya, kunyit hidup dengan bawang putih itu.
Oleh kerana saiz ikan cencaru agak besar, jadi tak berapa nak muatlah masuk dalam kuali ketika digoreng. Itu sebab hasil kejadiannya bahagian ekor ikan ada yang terpele'ot!
Umbut Kelapa Masak Lemak Putih |
Resipi Umbut Kelapa Masak Lemak Putih
Bahan-bahan:
400 gram umbut kelapa - hiris ikut citarasa - rebus hingga lembut - toskan Bahan-bahan:
1 cawan kulit tauhu kering yang sudah direndam hingga kembang
1 cawan suhun yang sudah direndam dan ditoskan
500ml santan cair
200 ml santan pekat
1 batang serai - diketuk
2 tangkai cili hijau - hiris
garam / perasa pilihan
500ml santan cair
200 ml santan pekat
1 batang serai - diketuk
2 tangkai cili hijau - hiris
garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil lada hitam / putih
2 ekor ikan kembung (saiz kecil) - rebus - asingkan isi dari tulang
Cara memasak:
- Masukkan santan cair ke dalam periuk bersama umbut kelapa, serai dan bahan tumbuk.
- Biarkan sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan kulit tauhu kering, suhun dan hirisan cili hijau diikuti dengan santan pekat, garam / perasa pilihan.
- Kacau selalu dan biarkan mendidih sekali lagi dan terus padamkan api dapur.
Bismillah |
Pelengkap nasi lauk sayur dan ikan goreng, sudah tentulah sambal belacan!
5 comments
Masak lemak putih, ada lada hitam, makan dengan nasi dan lauk ikan. Saya pernah makan macam ni. Memang sedap. Menahan diri dari nak tambah nasi.
BalasPadamlamanya dana tak masak umbut kak... sedap betul ni dahla manis lemak
BalasPadamLauk umbut memang sedap sangat Kak Amie. Selalu pun masak lemak putih, tapi dulu2 lah masa arwah tok ada.
BalasPadamsedapnyaaa, last saya makan lauk umbut masak lemak masa sekolah...lamanyaaa tak rasaa
BalasPadamMengancam betul menu tengahari Kak Amie ni, pasti Daus tersenyum lebar.
BalasPadam