Kapurung Pasar Tani - Tambah Bahan Idaman di Dapur Sendiri

9:03 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
kalau pergi ke Pasar Tani LD, Amie mesti beli kapurung. Hanya ada sebuah gerai sahaja yang jual makanan tradisional masyarakat Bugis di sini. Pernah sekali dua rasa kecewa sebab datang ke Pasar Tani LD lewat pukul 10 pagi. Kapurung sudah habis!

Menurut Pak Google, kapurung ialah makanan tradisional dari Sulawesi Selatan, Indonesia, dan popular dalam kalangan masyarakat Bugis dan Luwu. Kapurung juga dikenali sebagai pugalu dalam bahasa tempatan.

Kapurung diperbuat daripada tepung sagu atau pati sagu basah. Kapurung biasanya disajikan bersama sayur-sayuran seperti bayam, jagung muda, terung, kacang panjang, ikan, ayam, atau udang. Kadang-kadang Amie jumpa hirisan mangga muda dan kacang tanah goreng dalam mangkuk kapurung. Kuahnya ada rasa masam dan sedikit pedas. Tekstur sagu yang kenyal dan lembut seakan-akan sup pekat yang mengenyangkan.

Apa yang menarik ialah kapurung dianggap makanan berkhasiat dan menghangatkan badan, sesuai dimakan ketika hujan. Hidangan kapurung juga menggambarkan gaya hidup tradisional masyarakat Sulawesi yang masih memanfaatkan sagu sebagai sumber karbohidrat utama.

Amie banyak melihat bahan yang berbeza sewaktu menikmati semangkuk kapurung di gerai yang berbeza. Kapurung yang dijual di Pasar Tani kelihatan menggunakan bahan asas sahaja. Jadi, balik ke rumah Amie didihkan kuah dan tambah bahan yang Amie idam-idamkan iaitu :

  • Jagung
  • Sardin dalam tin
  • Udang


Oleh kerana tidak ada jagung muda, Amie gunakan saja jagung dalam tin. Tambahkan hidangan dengan hirisan limau dan sambal

Pada mulanya Amie seorang sahaja yang makan kapurung. Setelah Amie panaskan semula kuahnya dan tambah bahan lain, Firdaus pula berminat untuk mencicipi! Amie sangka sebelah petangnya akan makan kapurung lagi, tetapi Encik Suami pula minta izin untuk makan baki kapurung dalam periuk. Kemudian Encik Suami kata : Firdaus habiskan kapurung!


Oleh kerana Encik Suami dan Firdaus sudah pandai kapurung, rasanya kenalah belajar buat kapurung di dapur sendiri. Kenalah menuntut ilmu membuat kapurung dengan rakan-rakan penoreh dari kaum Bugis.

Oh, kapurung!

18 comments

  1. Saya pernah buat kapurung sbb terinspirasi dgn status wassap seorang kawan Bugis. Tapi hasil yg sy buat tak lah sejelita ini. Kawan sy kata lepas buat majlis kawin selalunya tuan rumah akan hidangkan menu ini kpd kendarat2 (Panitia2).

    BalasPadam
  2. baru pernah dgr menu kapurung ni... mcm ala-ala linut tapi dibuat lauk berkuah bkn diulam, begitu ke kak?

    BalasPadam
  3. yg macam agar2 putih tu, nampak macam ambuyat pulak

    BalasPadam
  4. Kapurung..baru tahu jenis juadah ini..menarik ni kapurung..

    BalasPadam
  5. Tengok dengan segala lauk tu mesti sedap kak... kenyal2 berkuah gitu

    BalasPadam
  6. sedap nampak kapurung unik sekali makanan tradisi

    BalasPadam
  7. Ada geng makan lagilah best kan...

    BalasPadam
  8. Alaaa kapurung, bila la dapat rasa. Nampak sedap sangat ni Kak Amie

    BalasPadam
  9. Okey... ini uncle tak pernah rasa....

    BalasPadam
  10. Sama dengan papeda kak? Papeda makanan khas Papua. JD memang orang2 Papua tidak makan nasi, tapi sagu. Kenyal. Lauknya biasa ikan kuah kuning. Saya tak pernah coba, sebab saya tak suka ikan kuah kuning. Krn itu belum tertarik.

    Tapi lihat kapurung, macam lebih sedap lauknya 😄

    BalasPadam
  11. Teringinnya nak mencuba kapurung tu.

    BalasPadam
  12. Saya juga menyukai kapurong setelah beberapa kali membeli di Pasar Malam Chester,,tapi kuahnya bening.Lepas ni nak try alter kuah macam cikgu lah..Nampak sedap betul

    BalasPadam
  13. wahh nmpk mengancam sedapp nih kapurung ., hehe

    BalasPadam
  14. pandai ya si Ayah, jual nama Firdaus pula..hihihi

    BalasPadam
  15. Menariknya tinggal di Borneo banyak suku kaum, jadi makanannya pun variety.

    BalasPadam
  16. Bila la dapat rasa Kapurung ni....nampak sedap tu ha...

    BalasPadam
  17. ammi pernah sekali tonton video org sediakan kapurung lepas tu berlumba2 video kapurung keluar di TT dan mmg terliur tiap kali tgk droang makan. plg best rasanya yang makan dengan sardin yang dicampur kangkung dan cili...ehhh terliur pulak kita

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe