Hari Pertama ke Sekolah Agama & Bekal Serunding Ikan

10:48 PG

Pagi ini hari pertama pembukaan sekolah agama, dan Firdaus bangun awal untuk bersiap. Dia nak bawa bekal donut tapi Mommynya terlambat bangun pagi! Bahan semua sudah ada, tapi masa pula yang tidak mengiizinkan. Barangkali keletihan seharian belajar buat biskut, jadi bila malam terus tidur mati sampai ke pagi! Minta maaf ya sayang, nanti Baba singgah di warung belikan donut untuk bekalan.

Firdaus pesan, tengahari nanti nak bawa bekal nasi goreng dengan udang salut tepung ke sekolah rendah pula. 

                         

Firdaus pakai baju seragam baru ke sekolah agama sebab baju dan kasut tahun lepas dah tak muat! Beg sekolah saja tak beli sebab buku teks dan buku tulis tak pandai membesar macam tuannya!


Belajar rajin-rajin ya sayang!


Selepas menghantar Firdaus ke sekolah, Encik Suami pulang sebentar ke rumah. Amie sudah sediakan 5 bekas serunding ikan. Kata Encik Suami nak bawa ke sekolah. Nak buat bekal ke? Tidaklah. Encik Suami nak bagi kawan-kawannya. Rupanya, pandai juga orang lelaki bercerita tentang hal dapur! Mungkin dia bercerita tentang serunding ikan, jadi ada di antara kawan-kawannya yang teringin nak rasa. Amie isi 5 bekas.

Encik Suami minta tambah satu bekas lagi. Jadi semuanya berjumlah 6 bekas serunding ikan.


Anak buah kami yang kaki pancing telefon Encik Suami tanya tentang asam pedas daging. Sewaktu anak buah dari kampung datang dan makan tengahari bersama kami di rumah kelmarin dulu, rupanya dia pun sempat bercerita dengan anak buah kaki pancing tentang asam pedas daging. Oleh kerana asam pedas masih berbaki di periuk, jadi kami hantar ke rumah anak buah yang kaki pancing itu sedikit. 
Eh! Rupanya orang lelaki pandai pula bercerita tentang masakan di dapur ye!

9 comments

  1. Kesimpulannya, air tangan Amie tentunya sangat sedap hingga jadi bualan di kalangan orang lelaki, hihi

    BalasPadam
  2. laki pon cerita klo bab makan actually depa pon no 1 tau

    BalasPadam
  3. Saya terus jadi lapar tengok serunding ikan dan asam pedas, Kak Amie.

    BalasPadam
  4. Selamat bersekolah agama Firdaus. Alhamdulillah berkongsi rezeki dengan orang lain. Semoga murah rezeki kak amie sekeluarga. Aaminn

    BalasPadam
  5. Terliurnya serondeng tu... Ada lebih tak... Hihihi..
    Selamat kembali ke sekolah agama Daus.....

    BalasPadam
  6. Sedapnya Asam pedas tu.mesti en suami puji serunding ikan Tu yg buat kengkawan nak Rasa

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe