Nasi Goreng Berkat PKP 2.0
11:07 PGKelmarin rewang di Kampung Cocos. Ada tahlil di rumah adik ipar. Ketika pulang masing-masing bawa nasi berkat. Pagi ini lebihan nasi berkat dijadikan nasi goreng untuk sarapan pagi.
Nasi Goreng Berkat |
Nasi Berkat Nasi putih di bahagian bawah, dilindungi daun pisang. Di atasnya tersusun lauk-pauk seperti ayam goreng, ikan goreng, udang, sotong, kepedel, telur dadar, telur masin, sambal goreng kates dan terung goreng. Di bawah lauk-pauk ada serondeng kelapa campur ikan. |
Amie hanya ambil nasi, kepedel, ikan dan serondeng kelapa campur ikan untuk dibuat nasi goreng. Amie tambahkan hirisan cili padi untuk rasa lebih pedas. amie juga bubuh daun limau purut untuk tambah aroma dalam masakan. Sebelum masukkan ke dalam nasi goreng, buang tulang daun di belakang dan ramas-ramas terlebih dahulu daun limau purut itu. Jom lihat resipinya di bawah ini.
Bahan-bahan:
- 3 cawan nasi berkat - gaul dengan serondeng, isi ikan dan kepedel
- 3 biji telur
- 1 labu bawang besar - cincang
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 10 biji cili padi - cincang
- 5 helai daun limau purut - buang tulang daun di belakang dan ramas-ramas
- 3 sudu besar minyak
- garam / perasa pilihan
- hirisan telur masin - hiasan
Cara memasak:
- Panaskan minyak. Goreng bawang besar, bawang putih dan cili padi hingga terbit aroma.
- Tolah gorengan tadi ke tepi kuali. Masukkan telur dan biarkan seketika. Kemudian kacau-kacau sedikit.
- Masukkan nasi yang sudah digaul dengan serondeng, kepedel dan isi ikan.
- Gaul rata.
- Masukkan daun limau purut, garam / perasa pilihan.
- Gaul beberapa kali sehingga daun limau purut berubah warna.
- Padamkan api dapur.
Untuk yang pertama kali dengar tentang 'pekedel' Amie kongsikan gambarnya di atas yang diambil dari entrui lama. Bagi yang berminat untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut bolehlah klik di sini: RESEPI TRADISI YANG SEDAP : KEPEDEL @ CEMPEDEL
8 comments
Dah tengahari ni, lapar tengok Nasi Goreng Berkat, Amie
BalasPadamzaman-zaman dulu kalau pi kenduri mesti dapat nasi berkat ni. skrg ni taktau lah samada ade lagi ke tak tradisi ni... rasanya kalau kat kl ni dah takde...
BalasPadamAalahai..cadang nak tido tengahari ni...tetiba plak tgok entry ni terus lapar
BalasPadamCepedal tu tengok bahan & cara masak ada iras-iras ikan solok versi Kelantan.tapi solok ikan semua bahan tu tidak dibulatkan sebaliknya di sumbat semula ke dalam badan ikan/kulit ikan sebelum digoreng garing.Nanti nak try la cepedal.Tapi ikan sulig tu kena la cr alenatif sbb sini macam tak ada
BalasPadamSedapnya nasi goreng kak amie masak. Menarik betul nasi berkat tu. macam macam lauk pauk ada atas nasi. Saya tengok resipi pekedel tu renyah juga nak membuatnya. Sekali pandang saya ingatkan pulut serunding versi lonjong :)
BalasPadammenarik ni. nanti boleh cuba buat lepas habis pantang! wah tak sabar
BalasPadamSedapnya nasi berkat dibuat nasi goreng.. Guna pula bahan-bahan yang memang sedia ada dalam bekas nasi berkat tu..
BalasPadamNasi goreng
BalasPadam