Sotong Bakar Fajar Tawau & Goreng-Gorengan di Estrella Kiosk

10:35 PG

Teruja mendengar cerita Albert tentang sotong bakar dan ikan bakar yang dinikmatinya pada peang hari Isnin, kami pun bergegas mencari tempat tersebut keesokan harinya. Amie, Vie dan Mewah sampai dahulu ke Restoran Sotong Bakar yang letaknya tidak sampai 300 meter dari hotel kami. Hel, Ton, Fin & Suan sampai selepas kami order makanan. Masing-masing ingin merasai sotong bakar di situ. Tidak adalah yang hendak pesan makanan lain selain sotong bakar!


Ada dua jenis masakan sotong bakar di sini iaitu Sotong Bakar Mamakna dan Sotong Bakar Balado. Harga dan saiznya pun berbeza. Sotong paling kecil berharga RM15 seekor. Saiz sederhana 

Set sotong bakar lengkap, termasuk nasi, sambal & sup kosong.

Sotong Bakar Mamakna RM25

Sotong Bakar Mamakna saiz kecil RM15

Sotong Bakar Balado saiz kecil RM15



Set hidangan nasi. 
Amie, Vie & Mewah hanya ratah sotong sahaja. Kami tak mahu ambil nasi. Harganya pun sama saja sama ada ambil nasi atau sotong sahaja. Ton, Hel, Fin dan Hel ambil set lengkap.


Nyaman jew petang itu, ratah sotong dan minum jus buah! Mewah order lagi seekor sotong bakar saiz sederhana harga RM25 bawa balik hotel. Dalam perjalanan balik hotel, kami bertiga singgah sekali lagi di Estrella Kiosk. Duduk lagi di sini menikmati goreng-gorengan pula. Sebenarnya ratah sotong seekor tidaklah mengenyangkan perut.... kah! Yang kenyang sudah tentulah kawan kami berempat yang masih duduk di restoran tersebut, sebab makan dengan nasi.


Lama tak makan goreng-gorengan begini. Sedaplah mula meratah goreng-gorengan yang yang masih panas ini.


Sambal cecahannya itu sangat sedap! Lain kali nak singgah makan di sini lagi, nak makan goreng-gorengan dengan sambal yang sedap tu!



Sambil makan goreng-gorengan sambil hirup Cendol Snow Ice.

10 comments

  1. makkk aiii besar nyaa puas tu dpt mkn sekor ;-)

    BalasPadam
  2. Terliur tengok sotong bakar tu, Amie. Efisyen sungguh orang yg membakarnya, sotong tegak aje walau dibakar, hihi

    BalasPadam
  3. Masyaa Allah Amie, sedapnya. Kalau bakar kat rumah mesti tak jadi macam tu kan sotong nya huhu :)

    BalasPadam
  4. aduh kak menggodanya sotong bakar tu kak oi...

    BalasPadam
  5. Hadoi.. hadoi.. Sotong bakar tu sungguhlah seksi dan menggoda.. susah nak jumpa yang sedap kat sini..

    BalasPadam
  6. Sedapnya sotong bakar dan gorengan tu kak amie..mmg betul x cukup kenyang meratah sotong aje..

    BalasPadam
  7. Sini sotong harga kayangan la ...selain sotong tu yang memancing selera,snow cendol tu macam terasa kegebuan serutan ais tu...

    BalasPadam
  8. Sedapnya sotong bakar. Besar dan puas hati makan. Menu bergoreng cicah sos pun sedap tu.

    BalasPadam
  9. mahal juga harga sotong walaupun size sederhana. sekali sekala makan apa salahnya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe