Jalan-Jalan Cari Makan di Restoran Aman Santai Sri Perdana LD

12:24 PTG

Minggu ini memang jarang masuk dapur, dan dapur pun hanya berasap beberapa kali sahaja. Tuntutan tugas hakiki membuatkan dapur kurang dipeduli. Kalau makan malam memang anak-anak dan Encik Suami makan di luar tetapi Amie tidak ikut. Abang Farid berkali-kali tanya, nak makan apa, nak beli makanan apa? Amie kata tak nak makan, nak siapkan kerja. Agaknya takut kita lapar walaupun di rumah, Abang Farid belikan juga makanan untuk Amie.

Memandangkan hari Ahad ini Abang Farid akan terbang ke Kuala Lumpur, jadi Amie penuhi ajakannya untuk makan malam di Restoran Aman Santai. Katanya, nanti sampai Malaya, susah nak jumpa makanan laut yang segar di sekitar tempat tinggalnya.

Fuad tidak ikut serta sebab ke Bekapit bersama abang sepupunya.


Lauk-pauk anak-anak yang pilih.
Layan selera masing-masing.



Nyaman  betul dapat hirup jus tembikai!


Inilah antara menu yang Abang Farid dan Fairuz pesan. Sudah pilih udang masak butter basah di atas nak lagi udang butter kering di bawah ini.


Tidak cukup udang, minta sotong goreng telur masin pula.


Amie banyak meratah sotong goreng telur masin. Sedap!


Sayur baby kailan goreng ikan masin, pilihan Fairuz.


Encik Suami pantang nampak ikan belais! Memang inilah salah satu ikan kegemarannya.

Ikan belais ini dikukus, dengan sos lemon.

Dan tidak ketinggalan, semangkuk sup jagung.

15 comments

  1. Hehe. Ada je makanan laut segar di Malaya tapi tengok tempat la. Kalau jauh dari tempat nelayan susah jugak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Sal. Kalau di tempat Kak Amie, di Jeram, Selangor memang senang nak jumpa sebab banyak seafood.

      Padam
  2. Alhamdulillah..seronok dapat makan malam dengan family sebelum abg Farid balik Malaya. Dapur saya pun jarang barasap lately. Sibuk pun ye, kurang selera pun ye. Betullah tu kat sini hasil laut tak semeriah kat sana.

    Hidangan sedap sedap tu. Sotong dan udang tu ratah je pun sedap dan mengenyangkan :)
    Air tembikai nampak pink pulak :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Banyak kerja kot Fiza sampai kurang selera. Kak Amie selalu gitu, leka buat kerja, bila dah letih selera makan pun ke laut sebab nak berehat saja.
      Itulah, Abang Farid memang tak lepas peluang makan seafood kalau balik LD.

      Padam
  3. Menyelerakan tengok makanan laut.
    Sabah memang terkenal dengan makanan laut segar.
    Sesekali makan rasa nikmat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul NA.
      Kalau duduk di bahagian pantai memang senang nak dapat bekalan makanan laut segar. Tapi yang duduk bahagian pedalaman, agak susah sedikit nak dapat bekalan dan makanan laut pun jadi berganda harganya.

      Padam
  4. Untungnya dapat makan makanan laut segar di LD...Sini ikan pecah perut dah pun harga kayangan lagi..hihihi..
    Selamat berangkat ke semenanjung untuk abang Farid & semoga dimudahkan urusan.....Rindulah Daun nanti...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Makanan laut harga masih mampu beli, tapi makanan lain seperti ayam memang harga kayangan jugalah di sini.
      Aamiin, mudah-mudahan urusan menuntut ilmu sentiasa dipermudahkan oleh-Nya.

      Padam
  5. Sedapnya tengok hidangan dalam gambar. Alhamdulillah. Saya pun suka jus tembikai. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Segar dann nyaman jew jus tembikai lalu kat tekak kita kan Nur.

      Padam
  6. Enak2 semuanya
    Selamat menjamu selera

    BalasPadam
  7. Sedapnyaaaa...lama dah x makan sedap2 macam ni....

    BalasPadam
  8. meriahnya semua makanan ats mejaaa huhuhu

    BalasPadam
  9. xde yg x sedap semuanya sedapppppppppppppp

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe