Makanan Tradisi Masyarakat Bajau : Putu & The Gang

4:47 PTG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen.
Hari ini Amie ingin kongsikan sekali lagi tentang makanan tradisional msyarakat Bajau di daerah Lahad Datu. Sebelum ini biasanya kalau Amie kongsikan menu masyarakat Bajau, Amie hanya paparkan putu bersama ikan bakar, kilau dan juga rumpai laut. Kali ini Amie paparkan menu yang sama iaitu putu juga tetapi diiringi oleh teman-teman yang seangkatan dengannya (maksud Amie olahan lain yang dibuat dari bahan yang sama iaitu ubi kayu, dan rasanya juga lebih kurang sama dengan putu).

 Amie hidangkan putu bersama kilau, lato' dan juga kima.

Inilah putu (diperbuat daripada ubi kayu), yang biasa Amie paparkan di dalam blog ini.

Hari ini Amie tambahkan bamban atau bianbam. Bahannya sama seperti putu, tetapi bamban dibungkus dengan daun pisang dan adakalanya dibungkus dengan daun kelapa.

Amie kongsikan juga tompek atau tinompek. Juga diperbuat dari bahan yang sama, hanya bentuknya yang berbeza. Cara memasaknya juga berbeza. Kalau putu dimasak cara kukus, tompek pula digoreng tanpa minyak.


Amie hidangkan putu dan teman-temannya itu bersama dengan lato' (gambar atas). Selalunya Amie hidangkan lato' lengkap dengan limau dan lada seperti kebiasaan yang Amie buat DI SINI. Tapi kali ini kami nak ratah-ratah sahaja anggur laut ini.

Amie juga tambahkan lauk kima, sejenis kerang besar yang hidup di celah-celah batu karang. Biasanya kima dimakan mentah tanpa dimasak terlebih dahulu, tetapi Amie belum pernah buat. Kalau nak makan begitu saja, bolehlah tambahkan jus limau nipis atau limau kasturi untuk 'memasak' kima tersebut.

Ini kima yang sudah Amie masak. Masak seperti tumis biasa, cuma tambahkan serai lebih sedikit untuk kurangkan bau kima. Sebelum dimasak, Amie tuangkan air panas ke atas kima untuk hilangkan baunya.

Tidak sempurna rasanya kalau makan putu tanpa kilau atau kinilau. Amie selalu buat kilau untuk FIL, dengan menggunakan ikan tenggiri atau ikan belanak tetapi Encik Suami lebih suka makan kilau daripada ikan bilis.

 Untuk resepi kilau ini bolehlah buka tudung saji Amie DI SINI.

Kalau tak mahu makan putu dan teman-temannya, lauk-pauk yang disediakan ini boleh dinikmati bersama nasi.

1 comments

  1. Tak pernah makan menu-menu tersebut. Kalau berjiran dengan amie seronoknya dapat merasa masakan lauk pauk sabah. Hari-hari ulur pinggan. hehehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe