Jalan-Jalan Cari Ikan Sulig (Tauhu / Taufu / Jepun)

4:25 PTG

Beberapa hari yang lalu, sempat meninjau sekali lagi ke Batu 7, mencari ikan. Banyak pula jenis ikan pada hari tersebut, dan sudah tentulah Encik Suami tidak lepaskan peluang untuk membeli ikan sulig atau ikan buntut kuning, kata MIL. Ketika kami sedang memilih ikan, tiba-tiba datang pelanggan Cina: Bagi itu ikan tauhu!
Oh! Pernah juga dengar nama ikan taufu.
Haiyyoooo... banyak pula nama ikan ini. 
Pernah juga dengar namanya ikan Jepun!
Mana satu yang betul?

Ikan sulig / tauhu / taufu / Jepun ini dijual mengikut dua saiz, kecil dan besar. Kami beli dua jenis saiz. Isinya penuh, dan sedap kalau digoreng begitu saja.

Saiz besar ini mencecah 1.3kg untuk 3 ekor.
Teringat MIL suka gunakan isi ikan ini untuk dibuat serunding. Selain itu MIL juga gunakan isi ikan ini untuk dibuat cempedel @ kepedel, terutama ketika diadakan kenduri sebab cempedel ini merupakan salah satu lauk kenduri.

Amie pernah buat cempedel DI SINI.
Teringat ketika makan, anak-anak punyalah suka!
Habis sekali hadap!
Rasanya teringin nak buat lagi, tapi tiba-tiba rasa sayulah pulak.
Dulu, berebut makan dengan semua anak-anak, tapi sekarang hanya tinggal Firdaus di rumah!


In shaa Allah, kalau ada semangat rajin, nak buatlah cempedel ikan sulig. Esok petang Fairuz balik dari seminar SPM, bolehlah makan sama-sama.

Sekian.
Saja jew buat entri tentang ikan sulig dan cempedel.
Mana tahu semangat membara untuk mengolahnya....hiks!
Ikan dah ada. Kelapa pun ada. Semua bahan ada. Semangat itu saja yang perlu diambil dari lubuk sanun!

4 comments

  1. cemburu dengan akak, banyak jenis ikan yang akak kenal :D

    BalasPadam
  2. Ann,
    saya pun tak tahu banyak, mana yang tahu tu kongsi bersama

    BalasPadam
  3. Hi kak klu kat kedah area mn ya ble dpt ikan tauhu ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe