Bubur Ruya

5:28 PTG

Bila Amie belek-belek buku resepi  KOMPILASI MASAKAN SARAWAK oleh Chef Sarji Ramli (entah tahun bila dibeli, tapi hari ini baru berkesempatan membeleknya), terjumpalah resepi yang diperbuat daripada ubi kayu. Ada pun Encik Suami membebel beberapa hari kebelakangan ini kerna ubi kayu yang dibeli terbiar tidak berusik, ditambah pula jiran sebelah menghulur sebiji ubi kayu sebesar betis orang dewasa! 
Kita pun bergegas mengupas kulit ubi, dan mengumpul bahan yang diperlukan. Daun pandan memang sudah ada sebab beberapa rimbun pokok pandan Encik Suami tanam di belakang rumah. Bahan lain yang diperlukan hanyalah beras pulut dan gula pasir sahaja. Alhamdulillah! Semua bahan tersebut ada di dapur.
Resepi asalnya menggunakan 1 kg ubi kayu, tapi Amie kurangkan menjadi 1/2 kg. Beras pulutnya pula Amie gunakan 3/4 cawan. Selain daun pandan, dan gula pasir Amie tambahkan secubit garam dalam masakan bubur ruya ini.

 Resepi asal:
1 kg ubi kayu - dibuang kulit dan dipotong kiub
150 gram beras puluit - dibersihkan
4 helai daun pandan muda
3 sudu makan gula pasir
2 liter air
Cara membuat:
1. Ubi yang telah dipotong dimasukkan ke dalam periuk bersama air secukupnya.
2. Masak ubi tersebut seperti masak bubur. Setelah mendidih masukkan beras pulut.
3. Setelah isi ubi dan beras pulut menjadi lembut, perlahankan api.
4. Masukkan gula pasir. (Amie tambahkan sedikit garam untuk rasa lemak). Kacau sehingga sebati dengan ubi. Setelah itu masukkan daun pandan. Kacau rata dan tutup api.

Langit mendung. Suasana mula gelap. Suhu berubah perlahan-lahan menjadi sejuk. Jom makan ruya ubi!

3 comments

  1. Urmmm sedapnya Kak Amie..nyumm nyummm..

    BalasPadam
  2. tak pernah makan ubi di masak dengan beras pulut...rasanya macamana ya?

    BalasPadam
  3. Tak pernah makan bub ur Ruya di Sabah.Lucu kan..ni makanan dari suku kaum lain. Kadazan Dusun biasa2 ja makanan ya..macam juga makanan orang melayu..ada juga masakan TUHAU atau jeruk ikan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe