Tom Yam Udang Pedas Berapi!

4:44 PTG

Jom layan Tom Yam Udang Pedas Berapi!
Adeeehhhh.....!
Semua meleleh!

Bila kita masak di dapur sendiri, ikut suka kitalah nak bubuh bahan yang digemari, dan sebanyak mana yang kita suka. Betul tak? Boleh kurangkan atau abaikan bahan tertentu, dan lebihkan bahan yang mendapat sambutan ramai di dalam rumah....hiks! Untuk Tom Yam Udang Pedas Berapi ini Amie gunakan udang kertas yang segar bugar. Memang nak fokus udang saja, tak mahu yang lain....ngeeee!

Bahan-bahan :
700 gram udang kertas - bersihkan, buang kepala dan belah belakang - keluarkan uratnya
1/2 batang lobak merah - potong bulat
10 batang putik jagung - belah 2
7 kuntum cendawan tiram - siat 2-3
2 biji tomato - belah 4
2 labu bawang besar - hiris kasar
4 batang serai - diketuk
2 cm lengkuas - diketuk
20 biji cili padi - pecahkan
5 helai daun limau purut
1 pokok ketumbar
4 sudu besar sos ikan
3 sudu besar pes tom yam
1/2 cawan susu cair
3 biji limau nipis - ambil jusnya
1 liter air - atau lebih
garam / gula / perasa pilihan

 Cara memasak:
1. Nyalakan api dapur. Jerang air di dalam periuk hingga mendidih.
2. Masukkan serai, lengkuas, bawang besar dan lobak merah. Renih sehingga lobak merah agak lembut.
3. Masukkan udang, cendawan tiram, tomato dan putik jagung. Biarkan mendidih sekali lagi.
4. Kemudian masukkan sos ikan, susu cair, cili padi, daun limau purut dan jus limau nipis.
5. Tambahkan garam / perasa pilihan sekiranya kuah tom yam belum menepati citarasa.
6. Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar.
7. Padamkan api dapur.

Siap juga Tom Yam Pedas Berapi. Nak pedas lagi, tambahkan cili padi lebih. Nak lebih masam, tambahkan juga jus limau nipis lebih!
Walaupun hanya main campak-campak dan rebus, lebur semua dalam periuk, hasilnya memang naik jempol!
Bagi Amie, tom yam ini sudah cukup pedas, tapi 'tukang makan' kata tambah sikit lagi cili padi dan jus limau nipis! Aiiiyaaaa.... entah perut apa itu!

Kalau ada lebihan daun ketumbar lagi, bolehlah tabur atas hidangan tom yam.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe