Tehek-Tehek (Tehe'-Tehe')

7:27 PTG

Pernah dengar tentang tehek-tehek @ tehe'-tehe'?
Kalau belum pernah dengar, mari kita berkenalan dengan hidupan laut dari keluarga landak laut yang banyak membiak di perairan laut pantai timur Sabah ini.
Terlebih dahulu Amie ucapkan jutaan terima kasih buat Puan Hajjah Al Maidah dan Puan Hajjah Sitti Jaliha kerana sudi berkongsi info serta pengalaman mereka sebagai peribumi Sabah berketurunan Bajau mengenai tehek-tehek ini. Menurut Hajjah Sitti Jaliha, sewaktu kecilnya memang beliau sering bersama keluarga (ayahandanya seorang nelayan) ke pulau mencari tehek-tehek di celah-celah batu karang, dan di situ jugalah mereka membersihkannya dan memasak serta memakannya. Kedengaran bagai sebuah perkelahan keluarga yang sungguh menyeronokkan! Namun begitu, menurut Puan Hajjah Sitti Jaliha lagi, tehek-tehek semakin hari semakin berkurangan disebabkan masalah pencemaran laut.

Kata Puan Hajjah Al Maidah, ia dipanggil tehek-tehek sebelum diolah menjadi makanan. Tehek-tehek dibersihkan terlebih dahulu dengan mengeluarkan isinya. Isi tehek-tehek boleh dimasak tumis, (Info dari Puan Hajjah Siti Armah). Kulit / sarung tehek-tehek tadi diisi dengan beras biasa atau beras pulut, ditambah perasa seperti garam, kemudian ditutup dengan daun pandan. Beras yang terkandung di dalam kulit tehek-tehek tadi dimasak (rebus menggunakan air dan ada yang menggunakan santan) di dalam periuk dan ia dipanggil okok-okok apabila telah masak.

Rupa bentuk kulit tehek-tehek.
Nampak unik dan menarik.

 Inilah okok-okok.
Ada yang memanggilnya Nasi Himpit Tehek-Tehek dan Ketupat Laut!

Kalau anda tidak sabar untuk memakannya, boleh pecahkan saja kulit tehek-tehek untuk makan okok-okok. Tapi kalau anda ingin melihat kecantikannya, bolehlah buka atau pecahkan dengan cermat seperti di bawah ini.

Okok-okok boleh dimakan begitu sahaja, atau bersama lauk-pauk lain yang anda gemari.
Adakah anda dapat tambah info melalui paparan ini?
Semoga paparan berkaitan makanan tradisi masyarakat Bajau ini dapat menambah ilmu pengetahuan kita bersama.
# Rasa geli hati juga bila rakan-rakan FB bertanya, adakah tehek-tehek sejenis buah? Dan paling lucu rakan sekerja (duduk sebelah meja) bertanya, adakah itu sebiji kek? Katanya, rajin sungguh orang yang buat kek ini. Sudahlah diukir, disusunnya lagi kacang-kacang!
Allahu Akbar!
llah Maha Kaya Lagu Maha Pencipta!
Terima kasih dan jumpa lagi.

8 comments

  1. pertama kali tengok. maksudnya, dia hiduan laut la kan?

    BalasPadam
  2. As salam Kak Amie...benda ni menakutkan. Rasanya sedap ke kak?

    BalasPadam
  3. Warisan Petani,
    ni dah jumpa di sini, hehehee...kita kongsi info.

    den dyen,
    ye, hidupan laut, dicelah batu karang yang berpasie.

    Nasya,
    ikut selera masing-masing.

    BalasPadam
  4. Mencari kebahagiaan,
    ye, pada mulanya rasa sayang nak ketuk bagi pecah.

    Rencah Kehidupan,
    Terima kasih sudi singgah sini.

    BalasPadam
  5. Pertama kali tenguk dan tahu namanya. keratif sungguh orang yang mencipta masakannya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe