Sedapnya Meratah Acar Berkacang!

12:20 PTG

Menikmati sajian tengahari tanpa masakan berkuah memang sedap! Nampaknya kali ini hidangan kami terdiri daripada lauk-pauk kering belaka, kecuali acar timun yang sedikit berkuah oleh kesan perapan jus limau nipis bersama gula.

Selain acar timun, Amie sediakan Sambal Belacan, Ikan Buna Goreng, dan Cendawan Tiram Goreng Salut Tepung. 

Acar Timun ini Amie olah mengikut selera Encik Suami. Suka benar Encik Suami meratah Acar Timun yang ditambah dengan telur rebus dan kacang tanah tumbuk. Memang acar beginilah yang menjadi kegemarannya sejak dahulu.  Amie kongsikan resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 biji timun - potong ikut citarasa
1/2 batang lobak - potong ikut citarasa
7 biji tomato ceri - potong ikut suka
1/2 cawan kacang tanah goreng - buang kulit dan tumbuk kasar
1 biji telur rebus - hiris nipis
5 biji bawang merah - hiris
3 biji cili hijau - hiris
2 biji limau nipis - peras jusnya
1 sudu besar cuka
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Cara:
1. Gaulkan kesemua bahan di atas.
2. Pastikan kuning telur hancur dan larut bersama gula dan jus limau nipis menjadi kuah acar.
2. Biarkan seketika sebelum dihidangkan.

Ada seekor ikan buna, jadi Amie gorengkan ikan ini sebagai lauk tambahan.

Inilah rupa ikan buna. Di bahagian tepi-tepinya itu penuh berlemak! Sedap kalau masak singgang atau masak berkuah, tapi hari ini Amie nak goreng saja...hiks!

Ikan buna tak perlu goreng lama-lama sampai garing, cukuplah goreng sehingga masak supaya isinya yang lembut berlemak dapat dinikmati sepenuhnya.

Nampak tak serunding di belakang itu? Haaa... itulah lauk sampingan sedia ada, iaitu serunding ikan yang Amie buat dua minggu lepas. Masih elok dan sedap. Kita cerita sedikit tentang Sambal Belacan. Kesemua bahan untuk sambal belacan ini Amie goreng, dan kemudian Amie tumbuk kasar-kasar.

Bahan-bahan goreng:
20 gram belacan
2 biji tomato - hiris-hiris nipis
30 biji cili padi
3 ulas bawang putih - hiris
5 biji bawang merah - hiris

Bahan lain:
2 biji limau nipis - ambil jusnya
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Toskan kesemua bahan yang telah digoreng.
2. Kemudian tumbuk kasar.
3. Tambahkan jus limau nipis, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.

Nampaknya, bersusun lauk-pauk di dalam dulang menunggu untuk dijamah! Tapi, nanti dulu. Ada lagi resipi yang ingin Amie kongsikan, iaitu Cendawan Tiram Goreng Salut Tepung. Cendawan goreng ini sangat digemari anak-anak! Mereka suka ratah-ratah begitu saja dengan sos cili. Amie gunakan 500 gram cendawan tiram. Banyak hasilnya! Untuk resipi cendawan ini Amie gunakan 250 gram tepung kentang.

Bahan-bahan:
500 gram cendawan tiram
minyak

Bahan adunan:
250 gram tepung kentang (boleh gantikan dengan campuran tepung jagung dan tepung gandum)
1 biji telur
3 ulas bawang putih - tumbuk
1/2 sudu kecil lada putih - tumbuk
2 sudu kecil serbuk rempah kari
1 sudu besar perencah Maggi Cukup Rasa
air secukupnya

Cara:
1. Campuran kesemua bahan adunan. 
2. Panaskan minyak.
3. Celup cendawan ke dalam adunan dan goreng hingga kuning keemasan.
4. Angkat dan toskan.

Jemput makan.
Bismillah.

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe