Nasi Minyak & Kurma Daging

8:19 PTG

Alhamdulillah.
Dapat bertemu kembali menerusi paparan kongsi resipi Nasi Minyak & Kurma Daging. Tak perlulah panjang lebar bermukadimah, sebab resipinya pun panjang lebar juga...hiks!

Boleh klik resipi Amie yang lalu untuk lebih lanjut DI SINI. Kali ini Amie tambahkan sedikit pewarna oren.


Bahan-bahan:
600 gram beras basmathi - bilas dan toskan
4 sudu besar minyak sapi
2 batang serai - diketuk
2 helai daun pandan - disimpul
1 labu bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
3 cm halia - hiris halus
3 sudu besar kismis
1/2 cawan air mawar
3/4 tin susu cair
2 cawan air
1 sudu besar jus limau nipis
1/2 sudu kecil pewarna oren
garam  secukup rasa / 1 sudu kecil gula /  perasa pilihan

Rempah penumis:
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lama
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Kuali
Periuk pengukus 

Cara:
1. Naikkan periuk pengukus berisi air di atas dapur. Nyalakan api dapur
2. Panaskan minyak sapi dalam kuali. Masukkan daun pandan, serai, halia, bawang besar dan bawang putih serta kismis.
3. Tumis sehingga bawang menjadi layu.
4. Kemudian masukkan bahan penumis dan kacau sebati sehingga harum.
5. Masukkan beras dan gaul rata.
6. Tuangkan susu cair, air mawar, garam, gula dan air.
7. Kacau sekali-sekala sehingga beras kembang dan mula mengering.
8. Pindahkan bahan masakan tadi ke dalam periuk pengukus.
9. Kukus menggunakan api besar selama 20 minit atau sehingga masak.
10. Buka penutup pengukus dan titiskan beberapa titis pewarna oren. Tutup kembali penutup. Ada yang suka buat lubang di atas nasi, dan tuangkan pewarna. Ikut suka masing-masinglah. Amie suka sedikit warna, jadi Amie hanya titis-titiskan sahaja dan kemudian setelah nasi masak, gemburkan nasi agar warna merata.

Inilah rupa Nasi Minyak hasil air tangan Amie. Pewarnanya pun tidak begitu merata, hanya sedikit sahaja. Memang Amie suka!
Dan kita lihat pula lauk Nasi Minyak iaitu Kurma Daging. Kurma Daging ini memang sedap kalau masak ikut arahan.... ahaks! Amie ikut satu persatu arahan Che Jah, mentua adik Amie, empunya resepi ini.

 Resepi : Kurma Daging
Sumber : Che Jah

Bahan-bahan:
1 kg daging - potong ikut citarasa
3 biji kentang - belah 2
3 sudu makan rempah kurma
200ml santan
segenggam daun pudina
3 biji cili hijau - belah 2
1 biji limau nipis - ambil jusnya
sedikit minyak dicampur dengan  minyak sapi / mentega / marjerin 
3 cawan air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk halus / kisar :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
sejemput  jintan manis - 1/2 sudu makan
sejemput jintan putih - 1/2 sudu makan
sejemput buah pelaga - 3-4 biji
1 batang kulit kayu manis - 3cm
bunga cengkih - 3-4 biji
2 kuntum bunga lawang

Cara:
1. Rebus daging bersama rempah kurma sehingga lembut - Amie rebus dengan api sederhana sehingga kuah pekat.
2. Panaskan sedikit minyak dan campurkan dengan sedikit minyak sapi / mentega / marjerin.
3. Tumis bahan kisar hingga wangi.
4. Masukkan daging bersama kentang. masak hingga kentang empuk.
5. Tambahkan santan, dan biarkan sehingga kuah agak pekat.
6. Masukkan garam / gula / perasa pilihan, cili hijau dan daun pudina.
6. Perlahankan api supaya terbit minyak.
7. Sebelum kurma daging diangkat, perahkan jus limau nipis ke atasnya.


Jangan lupa perahan jus limau nipis dalam kedua-dua resepi Nasi Minyak & Kurma Daging!

Selamat mencuba!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe