Siput Kahanga Masak Lemak Tempoyak

4:50 PTG

Minggu lepas dan minggu ini Encik Suami sering balik lewat hingga ke malam. Ada urusan luar daerah yang perlu diselesaikan. Pada masa yang sama, jika berkesempatan Encik Suami akan singgah membeli oleh-oleh berupa ikan dan sayur-sayuran. Pada petang Isnin, dua hari yang lalu ketika Encik Suami pulang, Amie sedang menidurkan Firdaus. Sempat Encik Suami menjenguk ke bilik dan bersuara perlahan : Ada kahanga dengan ikan belanak. Masuk peti sejuk ya?
Petang ini Amie masak kahanga.
Apa itu kahanga?
Kahanga sejenis siput laut.
Cengkerangnya agak keras dan mempunyai jari- jemari yang runcing seakan-akan duri besar. Amie tak dapat nak tunjukkan rupa kahanga sebab kahanga yang Amie masak ini sudah dibuang kulit cengkerangnya. Maknanya, Encik Suami beli isi kahanga. Kahangan boleh dinikmati mengikut olahan citarasa masing-masing. Ada yang suka bakar, dan makan dengan pencecah tertentu. Ada yang suka masak kicap, goreng bercili dan sebagainya. Amie cuba 'komersial'kan haiwan laut ini sebagai Siput Kahanga Masak Lemak Tempoyak. Kebetulan ketika Amie telefon Encik Suami, katanya dalam perjalanan pulang. Eloklah, boleh makan tengahari merangkap makan malam bersama-sama.

Amie bubuh lebih sedikit cili padi, dan memang pedas tapi teramatlah sodapnya! Apalagi bila ditambah tempoyak! Encik Suami dan Fairuz pun menambah-nambah nasi dalam pinggan masing-masing. Jom lihat resipinya di bawah ini:

Bahan-bahan:
400 gram isi kahanga - potong ikut saiz yang digemari - cuci bersih - toskan
7 biji belimbing buluh - belah jangan sampai putus
1 papan petai - ambil isinya
1 batang serai - diketuk
3 cawan santan
1 helai daun kunyit - siat dan simpul
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 sudu besar tempoyak
2 cm kunyit hidup
1/2 sudu kecil belacan
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
30 biji cili padi kampung

 Cara memasak:
1. Masukkan santan dan semua bahan kisar, serai, kahanga ke dalam periuk.
2. Masak di atas api sederhana. Kacau selalu.
3. Apabila kuah mula mendidih, dan kahanga mula mengecut, masukkan petai dan belimbing buluh. 
4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan. Biarkan masak seketika lagi,  sambil dikacau.
5. Padamkan api dapur.

 Aduhai!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe