Rusa Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh

5:09 PTG

Sesekali masak daging rusa memang mengujakan! Bukan hanya disebabkan kesukaran mendapatkan dagingnya, tetapi memikir untuk mengolahnya menjadi masakan juga turut diambil kira. Bukan apa, kadang-kadang terbeli daging yang agak liat, mungkin rusa tua dan adakalanya dapat rezeki daging muda! 

Untuk hidangan petang ini (makan tengahari merangkap makan malam), Amie olah daging rusa dengan cara memasak lemak cili padi. Alhamdulillah, sebaik sahaja Encik Suami sampai di rumah, Rusa Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh siap sedia untuk dihidangkan bersama nasi.

Daging rusa yang Amie masak ini Amie beli melalui seorang rakan sekerja. Katanya, hasil buruan dari hutan Kalabakan. Alhamdulillah, dapatlah Amie dan kawan-kawan beli. Amie beli 2 kilogram. Pada mulanya Amie ingin jadikan daging rusa ini sebagai serunding, tetapi memikirkan masa yang agak terhad dan tempoh menyiapkannya yang memakan masa, jadi Amie bahagi dua. Separuh Amie gunakan untuk dijadikan lauk, dan separuh lagi dibuat serunding.

Kesemua daging rusa yang Amie beli itu Amie rebus dengan api perlahan. Alhamdulillah, tidak sampai 45 minit daging rusa sudah lembut dan empuk! Kemudian Amie toskan dan ambil beberapa ketul untuk dimasak lemak cili padi campur dengan belimbing buluh.

Terima kasih Cikgu Jusna kerana sudi bahagi-bahagikan belimbing buluh, limau kasturi dan bunga kantan kepada rakan-rakan. Moga belimbing buluh semakin lebat berbuah, begitu juga dengan limau kasturi dan pokok bunga kantan yang ditanamnya.
Di sini Amie kongsikan resepi Rusa Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh yang sungguh enak! Bahan yang digunakan pun tidak banyak.

Bahan-bahan:
400 gram daging rusa yang sudah direbus - hiris ikut citarasa
2 cawan santan
7 biji belimbing buluh - belah jangan sampai putus
1 batang serai - dititik
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
20 biji cili padi kampung
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 cm kunyit hidup

Cara:
1. Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan tumbuk, serai dan hirisan daging rusa.
2. Jerang atau didihkan di atas api sederhana.
3. Apabila kuah mula mendidih masukkan belimbing buluh dan kacau selalu sehingga belimbing buluh berubah warna.
4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
5. Padamkan api dapur.

 Hidangkan panas!

2 comments

  1. Assalam Amie,

    Selera nampak lauk daging rusa. Mesti habis dinikmati. Kawasan kediaman kami banyak rusa liar (white tail deer) berkeliaran. Mereka nampak jinak tetapi liar...merosakkan tanaman pantang lepa. Kami tidak pernah tangkap mereka walaupun dibenarkan memburu di bulan November - February.

    Mak Long

    BalasPadam
  2. Waalaikumussalam Mak Long,
    Rusa liar macam jinak-jinak merpati ye Mak Long, dikejar tak dapat, didekat lari.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe