Rusa Masak Asam Pedas

3:29 PTG

Petang kelmarin, berkali-kali Firdaus dan Encik Suami panggil Fairuz untuk makan nasi, barangkali terlalu letih Fairuz lebih utamakan tidurnya. Rupanya Fairuz tidak sempat menjamah nasi, dan kelam-kabut pergi tuisyen di sebelah malamnya. Sekembalinya dari kelas tuisyen, Amie panaskan lauk RUSA MASAK LEMAK CILI PADI DENGAN BELIMBING BULUH. Memandangkan Firdaus asyik merengek minta temankan tidur, Amie pun tinggalkan Fairuz yang ditemani pula oleh Encik Suami di meja makan.
Pagi-pagi, sebelum berangkat ke sekolah Fairuz berpesan: Nanti Mommy masak lagi daging payau (rusa). Malam tadi tak puas makan.

Sekembalinya dari sekolah, Amie pun masakkan sekali lagi daging rusa untuk Fairuz. Kali ini Rusa Masak Asam Pedas pula.

Terima kasih sekali lagi buat Cikgu Jusnawati di atas pemberian bunga kantan kelmarin. Ada empat kuntum bunga kantan semuanya. Alhamdulillah, semua bahan untuk mengolah masakan asam pedas cukup lengkap. Daging rusa yang Amie rebus petang kelmarin pun masih berbaki di dalam peti sejuk. Jadi, tidaklah menunggu lama untuk menyiapkan masakan asam pedas ini.

Bahan-bahan:
500 gram daging rusa - potong ikut citarasa (Amie sudah rebus empuk sebelum memasaknya)

2 biji tomato - belah 2
4 tangkai pokok kesum

1 kuntum bunga kantan - belah 4
2 batang serai - dititik 
2 keping asam gelugur
3 cawan air 
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan secukupnya 

Bahan kisar:
20 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia
2 cm kunyit
1 cm belacan 
1/2 sudu kecil lada hitam



 Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama serai hingga terbit minyak.
2. Masukkan daun kesum, bunga kantan serta  daging rusa dan gaul mesra dengan bahan tumisan.
3. Tambahkan air dan masukkan asam gelugur. Biarkan mendidih.
4. Setelah kuah agak pekat, perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.

5. Akhir sekali masukkan tomato. Biarkan seketika.
6. Padamkan api dapur.

Pelengkap hidangan kami tengahari tadi: telur herba, dan ulam-ulaman termasuk petai, tomato ceri, mentimun dan bawang putih kukus.

 Lepas makan Amie tanya Fairuz.
- Sedap tak dik?
+Sedap.
-Mana lebih sedap? Lauk semalam (Rusa Masak Lemak Cili Padi dengan Belimbing Buluh) atau hari ini?
+Hari ini.
-Kenapa hari ini lebih sedap?
+Heheeeee....
 Alhamdulillah.
Sedap atau sebaliknya itu subjektif sifatnya.
Masing-masing ada citarasa yang tersendiri.
Apa pun jauh di sudut hati sentiasa bersyukur kerana anak-anak tidak cerewet, atau memilih makanan. Apa yang ada di depan itulah yang dimakan bersama.

Bunga kantan yang lebih ini.... nak masak apa pula ye?

4 comments

  1. tak pernah mkaan rusa, apa rasa nya Mie macam kambing ke heheee

    BalasPadam
  2. nak kena cari daging rusa, ... akak belum pernah makan... teringin pulak

    BalasPadam
  3. Mesti sedap... tengok pun berselera.

    BalasPadam
  4. Kak Nooriah,
    takde rasa kambing atau lembu, lamb atau kerbau kak.... rasanya tersendiri...rasa rusa kak heheeee.

    FHA,
    in shaa Allah, jumpalah tu nanti

    Fadzillah,
    Alhamdulillah, rezeki dapat daging muda, sedaplah he heee.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe