Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Daun Kaduk dan Rebung Madu
1:51 PTG
Assalamualaikum.
Jemput makan tengahari berlaukkan Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Daun Kaduk dan Rebung Madu!
Hah! Punyalah panjang nama resipi!
Bahan-bahan:
2 kg siput sedut - potong ekor siput dan cuci bersih
300 gram rebung madu - potong ikut suka
secekak pucuk kaduk (15 batang)1 keping asam gelugur
1 liter santan dari sebiji kelapa
2 batang serai - ketuk
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
30 biji cili padi kampung
3 cm kunyit hidup
Cara:
1. Celur rebung madu hingga lembut. Toskan airnya.
2. Dalam sebuah periuk, masukkan santan, bahan tumbuk, rebung madu, serai, siput sedut, garam / gula / perasa pilihan.
3. Kacau sekali sekala sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan daun kaduk. 4. Setelah daun kaduk layu, padamkan api dapur.
Jom sedut siput....sluuurrrppp!!!!
Kalau nak rasa lebih sedap, jangan makan nasi...hiks! Sedut saja semangkuk siput, pasti ingin menambah semangkuk lagi!
Jangan risau!
Banyak lagi dalam periuk!
4 comments
Assalamualaikum k. amie..
BalasPadamMemang sedap siput belitung tu tmbh pulak buat msk lemak mcm tu. . ratah² 1 mangkuk.. crut crettt. tmbh 1 mangkuk mkn dgn nasi pulak hahaa
Macam berjanji pulak kita k.Amie ye...Tapi sy masak lemak pucuk ubi + daun kaduk & tempe. Alhamdulillah kenyang :D
BalasPadamSedapnya lama dah tak makan siput sedut ni nak kena cari jugak ni nak sedut sedut
BalasPadamLina,
BalasPadamwaalaikumussalam.
ha haaaaa..betul tu, mangkuk kedua baru makan dengan nasi.
Puan Hazel,
alhamdulillah... sedap tu.
Kak Nooriah,
sedut kak, jangan tak sedut hihihiiiii