Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Daun Kaduk dan Rebung Madu

1:51 PTG

Assalamualaikum.
Jemput makan tengahari berlaukkan Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Daun Kaduk dan Rebung Madu!
Hah! Punyalah panjang nama resipi!


Bahan-bahan:
2 kg siput sedut - potong ekor siput dan cuci bersih
300 gram rebung madu - potong ikut suka
secekak pucuk kaduk (15 batang)1 keping asam gelugur 
1 liter santan dari sebiji kelapa
2 batang serai - ketuk 
garam / gula /  perasa pilihan secukupnya

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
30 biji cili padi kampung
3 cm kunyit hidup

Cara:
1. Celur rebung madu hingga lembut. Toskan airnya.
2. Dalam sebuah periuk, masukkan santan, bahan tumbuk, rebung madu, serai, siput sedut, garam / gula /  perasa pilihan.
3. Kacau sekali sekala sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan daun kaduk. 4. Setelah daun kaduk layu, padamkan api dapur.

Jom sedut siput....sluuurrrppp!!!!

Kalau nak rasa lebih sedap, jangan makan nasi...hiks! Sedut saja semangkuk siput, pasti ingin menambah semangkuk lagi!

Jangan risau!
Banyak lagi dalam periuk!



4 comments

  1. Assalamualaikum k. amie..
    Memang sedap siput belitung tu tmbh pulak buat msk lemak mcm tu. . ratah² 1 mangkuk.. crut crettt. tmbh 1 mangkuk mkn dgn nasi pulak hahaa

    BalasPadam
  2. Macam berjanji pulak kita k.Amie ye...Tapi sy masak lemak pucuk ubi + daun kaduk & tempe. Alhamdulillah kenyang :D

    BalasPadam
  3. Sedapnya lama dah tak makan siput sedut ni nak kena cari jugak ni nak sedut sedut

    BalasPadam
  4. Lina,
    waalaikumussalam.
    ha haaaaa..betul tu, mangkuk kedua baru makan dengan nasi.

    Puan Hazel,
    alhamdulillah... sedap tu.

    Kak Nooriah,
    sedut kak, jangan tak sedut hihihiiiii

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe