Barobbo' dan Buras & the Gang

7:39 PTG

Antara masakan suku kaum Bugis yang Amie gemari termasuklah Barobbo' atau Bubur Jagung seperti di bawah ini. Memang sangat sedap! Boleh dinikmati bila-bila masa sahaja, tak kira pagi, tengahari atau petang. Terlebih enak bila bulan puasa, jiran sebelah rumah hulur semangkuk siap dengan perkedel jagung dan sambalnya sekali. Walllaaaa... enak banget!

Walaupun pelbagai rupa bentuk dan bahan yang digunakan pernah Amie cuba makan, tapi barobbo' memang sedap! Bahan asanya yang terdiri daripada hirisan jagung segar itulah yang menambat selera!
Alhamdulillah!
Rasanya sekarang dah malas nak masak barobbo' sebab barobbo' boleh dibeli di pasar tani atau gerai-gerai makanan...hiks!

Ada ketikanya, rezeki datang mencurah-curah ke dapur. Bukan sahaja jiran suka menghulur buras ketika hari raya, tetapi pekerja-pekerja di bawah seliaan Encik Suami pun rajin membekalkan Encik Suami dengan buras serta lauk-pauknya! Alhamdulillah. Rezeki Allah, jangan ditolak.

Selain serunding kelapa, buras turut dihidangkan dengan lauk-pauk lain seperti Nasu Likku' (Ayam Masak Lengkuas), Sambal Ikan Bilis dan juga Ayam Palekko.

Ada dua jenis buras yang kami selalu makan, dan yang selalu kami terima dari rakan dalam kalangan masyarakat Bugis. Gambar atas : Buras yang diperbuat daripada beras pulut. Gambar bawah : Buras yang diperbuat daripada beras biasa.

Buras beras biasa juga enak dinikmati bersama Coto Makassar.

 Sambal Ikan Bilis.

Nasu Likku' (Ayam Masak Lengkuas). Amie pun selalu jumpa pelbagai saiz potongan ayam ini. Ada yang dipotong kecil seperti di tas, ada yang saiz biasa, dan ada juga ayam seekor dipotong 2. Yang dipotong 2 itu, biasanya jiran Amie bagi kami sebagai juadah hari raya.

 Ini dia Ayam Palekko. Rasanya pedas!

Jom makan.

3 comments

  1. Assalamualaikum Amie
    Peliknya nama nya Mie tapi macam sedap jugak kan

    BalasPadam
  2. Kak Nooriah,
    waalaikumussalam,
    ye nama tempatan, kalau masak kena caranya memang sedap kak, macam ketupat.

    den dyen,
    sedap tu kalau biasa makan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe