Jalan-Jalan Cari Makan di Taman Aman

by - 7:30 PTG

Gerai jualan yang kami kunjungi tidak jauh dari tempat kediaman kami. Kalau berjalan kaki pun, tak sempat keluar peluh. Maknanya dekat sangatlah. Setiap petang hinggalah ke malam, memang sentiasa penuh dengan pelanggan. Selain gerai menjual pelbagai jenis kuih, ikan bakar dan sayap ayam panggang, warung-warung yang tersusun di situ turut menawarkan hidangan segar dari laut. Paling nikmat apabila dapat menghirup air kelapa muda!

Barangkali menunggu agak lama sayap panggang madu masak, Amie pun tangkaplah gambar mana yang berkenan. 


Sayap ayam panggang (sebutan orang Malaya kepak), memang terkenal di negeri Sabah tidak kira di daerah mana pun. Dari Tawau, Lahad Datu, Sandakan hinggalah ke Kota Kinabalu, sayap ayam panggang ada di mana-mana. Kalau makan / beli sayap ayam panggang akan disertakan sekali dengan pencecahnya yang sangat sedap! Namun begitu, dari satu daerah dengan daerah yang lain, terdapat sedikit perbezaan pencecahnya. Pencecah sayap panggang paling sedap setakat ini Amie temui di Tawau! Pedasnya sederhana, masam, manis, masinnya secukup rasa selain likat (tidak cair), dan yang paling menggoda sudah tentu ada bau dan rasa perahan limau kasturi / limau nipis.


 Selain sayap ayam, mempedal dan hati pun ada!Sayap ayam ini separuh masak. Kalau ada pelanggan yang ingin membeli, sayap ini akan dipanggang sekali lagi sehingga benar-benar masak. Sayap ayam panggang ini berharga RM1.70 seketul.

Ada lagi bahagian ayam yang turt dipanggang selain sayap, mempedal dan hati. Haaa... tongkeng ayam!

 Tongkeng ayam panggang.Bagi peminat ikan segar, bolehlah beli ikan panggang dari gerai-gerai di sini.

Petang tadi ada ikan tongkol, ikan jebong, ikan pari, ikan merah, ikan kerapu, sotong, dan pelbagai lagi.

Ikan-ikan panggang ini boleh dimakan bersama putu dan juga tompek @ tinompek. Setiap petang memang kelihatan gerai penjual putu (makanan tradisi masyarakat Bajau) tidak menang tangan melayani pelanggan.

Putu dan tompek disusun untuk jualan bersama lauk-pauknya sekali seperti kilau dan rumpai laut.Susunan kilau, gabungan isi ikan mentah, hirisan mangga, asam limau, garam dan cili padi.

 Sekian, sepetang di gerai Taman Aman.


You May Also Like

2 ulasan

  1. Banyaknya makanan yang sedap2 kat sini. Dekat rumah pulak. Kalau PH, everyday PH pergi hee..hee...

    BalasPadam
  2. PH,
    he heee... kalau boleh memang nak datang selalu, tapi sesak ya ampun!

    BalasPadam