Jalan-Jalan Cari Makan di Taman Aman

7:30 PTG

Gerai jualan yang kami kunjungi tidak jauh dari tempat kediaman kami. Kalau berjalan kaki pun, tak sempat keluar peluh. Maknanya dekat sangatlah. Setiap petang hinggalah ke malam, memang sentiasa penuh dengan pelanggan. Selain gerai menjual pelbagai jenis kuih, ikan bakar dan sayap ayam panggang, warung-warung yang tersusun di situ turut menawarkan hidangan segar dari laut. Paling nikmat apabila dapat menghirup air kelapa muda!

Barangkali menunggu agak lama sayap panggang madu masak, Amie pun tangkaplah gambar mana yang berkenan. 


Sayap ayam panggang (sebutan orang Malaya kepak), memang terkenal di negeri Sabah tidak kira di daerah mana pun. Dari Tawau, Lahad Datu, Sandakan hinggalah ke Kota Kinabalu, sayap ayam panggang ada di mana-mana. Kalau makan / beli sayap ayam panggang akan disertakan sekali dengan pencecahnya yang sangat sedap! Namun begitu, dari satu daerah dengan daerah yang lain, terdapat sedikit perbezaan pencecahnya. Pencecah sayap panggang paling sedap setakat ini Amie temui di Tawau! Pedasnya sederhana, masam, manis, masinnya secukup rasa selain likat (tidak cair), dan yang paling menggoda sudah tentu ada bau dan rasa perahan limau kasturi / limau nipis.


 Selain sayap ayam, mempedal dan hati pun ada!



Sayap ayam ini separuh masak. Kalau ada pelanggan yang ingin membeli, sayap ini akan dipanggang sekali lagi sehingga benar-benar masak. Sayap ayam panggang ini berharga RM1.70 seketul.

Ada lagi bahagian ayam yang turt dipanggang selain sayap, mempedal dan hati. Haaa... tongkeng ayam!

 Tongkeng ayam panggang.



Bagi peminat ikan segar, bolehlah beli ikan panggang dari gerai-gerai di sini.

Petang tadi ada ikan tongkol, ikan jebong, ikan pari, ikan merah, ikan kerapu, sotong, dan pelbagai lagi.

Ikan-ikan panggang ini boleh dimakan bersama putu dan juga tompek @ tinompek. Setiap petang memang kelihatan gerai penjual putu (makanan tradisi masyarakat Bajau) tidak menang tangan melayani pelanggan.

Putu dan tompek disusun untuk jualan bersama lauk-pauknya sekali seperti kilau dan rumpai laut.



Susunan kilau, gabungan isi ikan mentah, hirisan mangga, asam limau, garam dan cili padi.

 Sekian, sepetang di gerai Taman Aman.


2 comments

  1. Banyaknya makanan yang sedap2 kat sini. Dekat rumah pulak. Kalau PH, everyday PH pergi hee..hee...

    BalasPadam
  2. PH,
    he heee... kalau boleh memang nak datang selalu, tapi sesak ya ampun!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe