Smoothie Tembikai

8:02 PG

Selamat pagi semua. Apa menu sarapan pagi ini? Amie cuci perut pagi ini dengan Smoothie Tembikai. Oleh kerana sebelum tidur malam tadi Amie bekukan potongan tembikai, jadi bangun pagi terus keluarkan dan kisar. Kalau dibiarkan lama takut tembikai jadi batu pula.


Bahan-bahan:
500gram isi tembikai
200gram susu segar
100ml yogurt asli
3 sudu besar gula 

Cara:
1. Potong isi tembikai dalam bentuk dadu dan sejukbekukan selama 4-5 jam.
2. Masukkan potongan tembikai yang sudah beku ke dalam pengisar bersama susu segar, yogurt dan gula. Kisar hingga halus.
3. Tuangkan dan gelas.
4. Sedia untuk dinikmati.

13 comments

  1. Sedapnya kak, niat nk beli extra blender tu tak kesampaian lagi, nk gune yg skrg ni rasa cili pula hihihi

    BalasPadam
  2. s'mat pagi Kak Amie..
    amboii..pepagi dah pekena smoothie tembikai...sodap n lemak tuu..

    BalasPadam
  3. sedapnya.....rasanya kalau minum smoothie ni, tak payah susah2 cari sarapan lain....

    BalasPadam
  4. Aju,
    takpe...nanti dapat juga blender baru...

    Rahel,
    selamat pagi rahel....bagi kejutan untuk lelemak dalam perut juga... he hehehh

    MP,
    ye...memang tak sarapan lain, kenyang je...sebab ada serat ye MP...

    BalasPadam
  5. Mesti sejukkkkk je masuk ke tekak dan usus, kan? :)

    BalasPadam
  6. oo..macam tu buat nye..sguh meneguk liur insan yg tgh kelaparan ni...

    tq atas doa dan sokongan akak ya..

    BalasPadam
  7. wah kak nmpak sgt menarik..nak try buek la...

    BalasPadam
  8. Kakcik,
    memang sejuk....terkejut dinding usus...terus pergi bilik kecil... he hehehh

    Nora,
    bagus untuk Nora yang sedang berbadan dua tu...

    Papa Mifz,
    kalau buat jus, dapat patinya saja, buat smoothie seratnya pun kita dapat... kenyang dan memudahkan proses pembuangan...

    BalasPadam
  9. Salam Kak Amie, akak ni on diet ke?tak makan nasi?:)sedapnya nampak smoothie tembikai tu

    BalasPadam
  10. Assalam kak amie,sy pon da wat smuti marin,kalo beli tembikai jer,mesti potong kecik2 simpan beku n wat smuti,suka toi la..Adeii nengok snutie akak nih wat sy terliur je kak..

    BalasPadam
  11. dah terasa kat tekak ...mana cukup segelas jer...buat la 4,5,6,jug..kawan2 ramai nak minta ni...

    BalasPadam
  12. Ixora,
    he he hehhhh smoothie tu memang kegemaran,....nasi pun makan juga...

    Dana,
    memang elok benar buat smoothie ye Dana... kakak belum lagi buat yang campur sayur2, bagus & berserat..

    Ucu,
    ok....lain kali buat banyak-banyak..., semua boleh rasa.. he hehe heh

    BalasPadam
  13. Dah makan, ummi minum smoothie segelas, nyaman bah!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe