ADSENSE

Isnin, 21 November 2011

Gulai Nenas Ikan Sepat Masin

Ada sekali tu Amie datang bertandang ke dapur Kak Anim @ My Kitchen....tengok macam sedap je Gulai Nenas Ikan Sepat Masin Kak Anim. Tak lama kemudian ziarah pula ke rumah Quinnie@Qasehku Quinnie... mula rasa terliur. Jenguk ke rumah Yana Shaiful..... dia pun menggulai menu yang sama juga..... ini tak boleh jadi! Teringat ada beberapa ekor ikan sepat kering tersimpan kemas dalam peti sejuk ( he he hehhh....ikan sepat kering dari Jeram....angkat bawa sini masa raya puasa tempohari....). Amie pun masaklah sungguh-sungguh Gulai Nenas Ikan  Sepat Masin seperti di bawah ini.



Untuk keterangan lanjut tentang resepi ini bolehlah bertandang ke rumah YANA SHAIFUL. Kak Amie copy paste ye resepi tu Yana buat tatapan rakan-rakan yang lain. Terimakasihlah buat empunya resepi asal ini iaitu Kak Anim dan juga dik Quinnie.


Sumber: Quinnie@Qasehku Quinnie & Yana Shaiful

Bahan-bahan:
2 ekor ikan sepat masin size besar - di bersihkan dan di kerat tiga - Amie ada 3 ekor kecik-kecik je
1/2 biji nenas size kecil-di racik atau di cincang kasar atau di potong keping2 kecil
santan segar (bukan dlm kotak) rm 3( Yana guna santan kotak )
2 cawan air
2 sudu besar cili api kisar ( yana letak 1 sudu jer )
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji limau kasturi-di perah dan ambil airnya
saya tambah sedikit ikan bilis yg ditumbuk - Amie tak bubuh
saya tambah 2 serai yg diketuk - Amie bubuh 1 batang

Cara:
1. Letak periuk atas dapur.
2. Masukan nenas.
3. Didihkan nenas sebentar.
4. Masukan santan.
5. Masukan cili api dan serbuk kunyit.
6. Masukan ikan sepat.
7. Masukan air.
8. Jerang hingga mendidih.Jika kurang masin,tambahkan sedikit garam.
9. Bila sudah elok mendidih masukan air limau kasturi.
10.Tutup api dan sedia untuk makan

Amie tak bubuh sebarang bawang dalam resepi ini sebagaimana yang dilakukan oleh Kak Anim. Memang sedap... betul tak Yana ... betul tak Quinnie?

27 ulasan:

ainnoraini berkata...

Lama tak masak gulai nenas ni...
Sedapkan bila dimakn dgn nasik panas2...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

nama gulai tapi x letak serbuk kari ek??? gulai org kedah buat jenis lain...tapi sedap ni mkn ngan nasik panas2 gituew

Amie berkata...

Ain,
memang sedap Ain... lagilah kalau makan ramai-ramai...

Ayu,
dah dibagi nama gulai...ikut ajelah... he he hehhh

Totie@Tomy berkata...

gulai nenas sedapnya..tp hubby tak galak saya makan nenas since mengandung ni..tp ikan sepat sedapnya..

Ayu berkata...

Assalam amie, waduh kecur betul kita tengok lauk amie ni..masak lemak ikan sepat..uishhh menjejes dah air liur ha..!!

Acik Erna berkata...

Amie..tadi tengahri pi makan kat kedai..masak ikan sepat masin ngan nenas pun ada..
acik kalau ikan sepat masin..paling suka goreng ngan cili api..memang sedap..

IXORAROXI berkata...

salam Kak Amie,sedap nampak tu, selalunya gulai N9 tak bubuh bawang gak tapi cili api banyak mmg berasap bila makan!:)

anymz berkata...

huk aloh..masuk sini waktu mlm buat akak lapar je amie..
sedap lauk ni.akak sukaaaaaa sangat.

che mid berkata...

he he che mid baru je masak gulai pucuk ubi ikan masin... ok la tu.. lain kali ada nenas kita buat gulai ni pulak na..

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Amie..
Mmg lauk fav mama tapi oleh sbb mama tak brapa suka mkn ikan masin ...kira dh bertahun tak masuk cam gini..sedap nyer lagi2 ltk nenas aduhai!!!

rahel berkata...

adeiii...balek balek jadi lapar kalau singgah blog Kak Amie..banyak betul godaannya..

quinnie berkata...

aduiii..terliur tengok gulai lemak akak ni...hehehe...kesukaan saya gulai lemak ni sekarang..nasib baik la kelmarin baru lepas makan gulai lemak..kalau dak mesti esok menggulai...kekeke..pikir kan kolestrol je...hehhehe

Nuridah berkata...

Wah Amie ini la yg buat makan bertambah2..tk toleh kiri kanan punya...hehe...sedap3x

E-na Lovely Kitchen berkata...

E-na suka sgt mkn ikan sepat masin grg dgn ciliapi, halia dan bawang merah...lamanya tak makan!!

hazila berkata...

Ayu dah tanya kenapa gulai tak letak serbuk kari, tapi ada sesetengah tempat dia panggil gulai lemak untuk masak lemak. Tapi memang sedap ni....

Ida,Japan berkata...

menu yg sedap ni kak...alahai susahnyer nk cari ikan masin cam kt m'sia..tak per la, jamu mata gulai k'amie jer la

ummiross berkata...

Amie, sedapnya, nak tambah nasi ni hhihii..

Amie berkata...

Totie,
masa pregnant dulu pun takut gak nak makan nenas kecuali makan sikitlah kalau dah teringin sangat... tu pun kena pilih yang masak ranum & manis..

Ayu,
sekali-sekala masak begini memang sedapkan Ayu...

Acik,
Amie belum lagu cuba goreng dengan cili api... kalau ada sepat kering lagi nanti nak cuba juga...

Amie berkata...

Ixora,
lepas ni kalau masak lomak cili api tak payah bubuh bawang lagi dah...rupanya sungguh... memang sedap!

Kak Anim,
terima kasih kak atas kongsi resepi yang sedap ni....

Che Mid,
jom tukar-tukar lauk ...

Pen Biru berkata...

salam k.amie..sy suka sepat ronggeng..ranggup je bila goreng

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Amie..Selamat bercuti...Dah plan cuti2 Mesia ke...?

Lama betul tak BW..Banyak juga ketinggalan menu2 yang best kat sini...

Saya suke gulai2 ni lebih2 lagi berasaskan ikan...mesti sedap ni...

Amie berkata...

Mama Hawa,
sesekali makan sedap tau...makan sikittt je...

Rahel,
sama-samalhah kita saling menggoda ye Rahel..

Quinnie,
makan sikittt je...buat hilang kecur... he heheh

Amie berkata...

Nurida,
jom makan Idah....konsentrasi...jangan pandang belakang juga ye...

E-na,
nanti nak cuba resepi E-na tu...dah terbau dah aromanya...

Hazila,
iye...lain tempat lain namanya ye ....kalau Amie, asal yang berkuah bersantan tu...gulailah disebutnya... hik hik hikkk

Amie berkata...

Ida,
takpe...balik sini nanti boleh makan banyak-banyak... di tempat orang lain pula yang kita jumpa ye Ida..

Ummi,
betul tu Ummi...kuuahnya tu...yang sedap!

Pen Biru,
hadoiii...sebut sepat ronggeng terus ngences....mana nak carik ni...

Sue,
plan jalan dekat-dekat sini je ... walaupun cuti ada tugas rasmi kena buat... he hehehhe..
sedapkan makan yang berkauah-kuah ni..

EmbunRosaliza berkata...

assalam amie, sedapnya tgk sepat ngan nenas ni, lamanya tak buat dan sangat lama tak beli ikn sepat masin ni, terliur tgk menu amie ni, kita tak pernah cuba yg tak boh bawang lagi, emmm boleh di cuba ni

Ucu Faridah berkata...

tertinggal bas la kali ni...gulai tu digandingkan dgn sambal belacan pastu ada ayam berempah..lapoo sudah...

Amie berkata...

Rosa,
first time buat tanpa bawang.... elok je rasa, tak ada cacat cela...lain kali nak buat tak bubuh bawanglah...

Ucu,
dia ni memang selalu teringgal bas... he he hehh dapat asapnya ajelah ucu...ciannnnn dia...