Gulai Nenas Ikan Sepat Masin

8:35 PTG

Ada sekali tu Amie datang bertandang ke dapur Kak Anim @ My Kitchen....tengok macam sedap je Gulai Nenas Ikan Sepat Masin Kak Anim. Tak lama kemudian ziarah pula ke rumah Quinnie@Qasehku Quinnie... mula rasa terliur. Jenguk ke rumah Yana Shaiful..... dia pun menggulai menu yang sama juga..... ini tak boleh jadi! Teringat ada beberapa ekor ikan sepat kering tersimpan kemas dalam peti sejuk ( he he hehhh....ikan sepat kering dari Jeram....angkat bawa sini masa raya puasa tempohari....). Amie pun masaklah sungguh-sungguh Gulai Nenas Ikan  Sepat Masin seperti di bawah ini.



Untuk keterangan lanjut tentang resepi ini bolehlah bertandang ke rumah YANA SHAIFUL. Kak Amie copy paste ye resepi tu Yana buat tatapan rakan-rakan yang lain. Terimakasihlah buat empunya resepi asal ini iaitu Kak Anim dan juga dik Quinnie.


Sumber: Quinnie@Qasehku Quinnie & Yana Shaiful

Bahan-bahan:
2 ekor ikan sepat masin size besar - di bersihkan dan di kerat tiga - Amie ada 3 ekor kecik-kecik je
1/2 biji nenas size kecil-di racik atau di cincang kasar atau di potong keping2 kecil
santan segar (bukan dlm kotak) rm 3( Yana guna santan kotak )
2 cawan air
2 sudu besar cili api kisar ( yana letak 1 sudu jer )
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji limau kasturi-di perah dan ambil airnya
saya tambah sedikit ikan bilis yg ditumbuk - Amie tak bubuh
saya tambah 2 serai yg diketuk - Amie bubuh 1 batang

Cara:
1. Letak periuk atas dapur.
2. Masukan nenas.
3. Didihkan nenas sebentar.
4. Masukan santan.
5. Masukan cili api dan serbuk kunyit.
6. Masukan ikan sepat.
7. Masukan air.
8. Jerang hingga mendidih.Jika kurang masin,tambahkan sedikit garam.
9. Bila sudah elok mendidih masukan air limau kasturi.
10.Tutup api dan sedia untuk makan

Amie tak bubuh sebarang bawang dalam resepi ini sebagaimana yang dilakukan oleh Kak Anim. Memang sedap... betul tak Yana ... betul tak Quinnie?

27 comments

  1. Lama tak masak gulai nenas ni...
    Sedapkan bila dimakn dgn nasik panas2...

    BalasPadam
  2. nama gulai tapi x letak serbuk kari ek??? gulai org kedah buat jenis lain...tapi sedap ni mkn ngan nasik panas2 gituew

    BalasPadam
  3. Ain,
    memang sedap Ain... lagilah kalau makan ramai-ramai...

    Ayu,
    dah dibagi nama gulai...ikut ajelah... he he hehhh

    BalasPadam
  4. gulai nenas sedapnya..tp hubby tak galak saya makan nenas since mengandung ni..tp ikan sepat sedapnya..

    BalasPadam
  5. Assalam amie, waduh kecur betul kita tengok lauk amie ni..masak lemak ikan sepat..uishhh menjejes dah air liur ha..!!

    BalasPadam
  6. Amie..tadi tengahri pi makan kat kedai..masak ikan sepat masin ngan nenas pun ada..
    acik kalau ikan sepat masin..paling suka goreng ngan cili api..memang sedap..

    BalasPadam
  7. salam Kak Amie,sedap nampak tu, selalunya gulai N9 tak bubuh bawang gak tapi cili api banyak mmg berasap bila makan!:)

    BalasPadam
  8. huk aloh..masuk sini waktu mlm buat akak lapar je amie..
    sedap lauk ni.akak sukaaaaaa sangat.

    BalasPadam
  9. he he che mid baru je masak gulai pucuk ubi ikan masin... ok la tu.. lain kali ada nenas kita buat gulai ni pulak na..

    BalasPadam
  10. Salam Amie..
    Mmg lauk fav mama tapi oleh sbb mama tak brapa suka mkn ikan masin ...kira dh bertahun tak masuk cam gini..sedap nyer lagi2 ltk nenas aduhai!!!

    BalasPadam
  11. adeiii...balek balek jadi lapar kalau singgah blog Kak Amie..banyak betul godaannya..

    BalasPadam
  12. aduiii..terliur tengok gulai lemak akak ni...hehehe...kesukaan saya gulai lemak ni sekarang..nasib baik la kelmarin baru lepas makan gulai lemak..kalau dak mesti esok menggulai...kekeke..pikir kan kolestrol je...hehhehe

    BalasPadam
  13. Wah Amie ini la yg buat makan bertambah2..tk toleh kiri kanan punya...hehe...sedap3x

    BalasPadam
  14. E-na suka sgt mkn ikan sepat masin grg dgn ciliapi, halia dan bawang merah...lamanya tak makan!!

    BalasPadam
  15. Ayu dah tanya kenapa gulai tak letak serbuk kari, tapi ada sesetengah tempat dia panggil gulai lemak untuk masak lemak. Tapi memang sedap ni....

    BalasPadam
  16. menu yg sedap ni kak...alahai susahnyer nk cari ikan masin cam kt m'sia..tak per la, jamu mata gulai k'amie jer la

    BalasPadam
  17. Amie, sedapnya, nak tambah nasi ni hhihii..

    BalasPadam
  18. Totie,
    masa pregnant dulu pun takut gak nak makan nenas kecuali makan sikitlah kalau dah teringin sangat... tu pun kena pilih yang masak ranum & manis..

    Ayu,
    sekali-sekala masak begini memang sedapkan Ayu...

    Acik,
    Amie belum lagu cuba goreng dengan cili api... kalau ada sepat kering lagi nanti nak cuba juga...

    BalasPadam
  19. Ixora,
    lepas ni kalau masak lomak cili api tak payah bubuh bawang lagi dah...rupanya sungguh... memang sedap!

    Kak Anim,
    terima kasih kak atas kongsi resepi yang sedap ni....

    Che Mid,
    jom tukar-tukar lauk ...

    BalasPadam
  20. salam k.amie..sy suka sepat ronggeng..ranggup je bila goreng

    BalasPadam
  21. Salam Kak Amie..Selamat bercuti...Dah plan cuti2 Mesia ke...?

    Lama betul tak BW..Banyak juga ketinggalan menu2 yang best kat sini...

    Saya suke gulai2 ni lebih2 lagi berasaskan ikan...mesti sedap ni...

    BalasPadam
  22. Mama Hawa,
    sesekali makan sedap tau...makan sikittt je...

    Rahel,
    sama-samalhah kita saling menggoda ye Rahel..

    Quinnie,
    makan sikittt je...buat hilang kecur... he heheh

    BalasPadam
  23. Nurida,
    jom makan Idah....konsentrasi...jangan pandang belakang juga ye...

    E-na,
    nanti nak cuba resepi E-na tu...dah terbau dah aromanya...

    Hazila,
    iye...lain tempat lain namanya ye ....kalau Amie, asal yang berkuah bersantan tu...gulailah disebutnya... hik hik hikkk

    BalasPadam
  24. Ida,
    takpe...balik sini nanti boleh makan banyak-banyak... di tempat orang lain pula yang kita jumpa ye Ida..

    Ummi,
    betul tu Ummi...kuuahnya tu...yang sedap!

    Pen Biru,
    hadoiii...sebut sepat ronggeng terus ngences....mana nak carik ni...

    Sue,
    plan jalan dekat-dekat sini je ... walaupun cuti ada tugas rasmi kena buat... he hehehhe..
    sedapkan makan yang berkauah-kuah ni..

    BalasPadam
  25. assalam amie, sedapnya tgk sepat ngan nenas ni, lamanya tak buat dan sangat lama tak beli ikn sepat masin ni, terliur tgk menu amie ni, kita tak pernah cuba yg tak boh bawang lagi, emmm boleh di cuba ni

    BalasPadam
  26. tertinggal bas la kali ni...gulai tu digandingkan dgn sambal belacan pastu ada ayam berempah..lapoo sudah...

    BalasPadam
  27. Rosa,
    first time buat tanpa bawang.... elok je rasa, tak ada cacat cela...lain kali nak buat tak bubuh bawanglah...

    Ucu,
    dia ni memang selalu teringgal bas... he he hehh dapat asapnya ajelah ucu...ciannnnn dia...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe