Ikan Bunak Panggang

8:53 PTG

Alhamdulillah...... tirai tahun baru hijrah telah bermula. Mudah-mudahan segala semangat dan azam baru terus terpahat kukuh untuk dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh. Insya-Allah dengan usaha dan segala ikhtiar,  akan tercapailah segala azam dan harapan itu. Amie.... juga punya azam, harapan dan cita-cita untuk kebahagiaan dunia dan akhirat. Harapan Amie semoga hubungan Amie sesama manusia akan bertambah baik.... terutama bab umpat-mengumpat... inilah yang kita tidak sedar bahawa kita selalu 'makan daging saudara kita'  samada secara sedar mahupun sebaliknya. Kalau dosa kepada Allah, kita masih berkesempatan memohon ampun dengan bertaubat tapi kalau dosa mengumpat..... nauzubillah! Ya....Allah, mudah-mudahan kita tergolong dalam kalangan hamba-Nya yang sentiasa menggunakan lidah dengan sebaik-baiknya......amin!


Amie panggang ikan bunak. Resepi asalnya ialah Siakap Panggang dari Kompilasi Masakan Sarawak. Selalunya kalau panggang ikan Amie buat ringkas saja tapi memandangkan Amie mempunyai lebih masa di dapur, jadi Amie cubalah pelbagai resepi dari buku-buku masakan yang Amie beli dan kumpul selama ini. Di bawah ini Amie tuliskan resepi asalnya iaitu Resepi Siakap Panggang.

Resepi Asal: Siakap Panggang
Sumber: Kompilasi Masakan Sarawak - Chef Sarji Ramli

Bahan-bahan:
500 gram ikan siakap - buang sisik dan perut, dibelah 2
80 gram asam jawa - bancuh dengan 1 sudu makan air
1 helai daun kunyit - dihiris
1 sudu biji lada hitam - dipecahkan (ditumbuk)
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh belacan - dibakar dan dijadikan serbuk
1/2 sudu makan garam

Bahan kisar:
10 biji cili padi
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
4cm kunyit hidup
3cm halia

Bahan sos:
3 biji jus limau kasturi
2 biji cili merah -hiris nipis
1/2 cawan kicap manis
1 sudu makan taucu
1 sudu teh belacan - dibakar dan jadikan serbuk

Cara:
1. Gaulkan ikan dengan bahan kisr, asam jawa, serbuk cili, lada hitam dan garam. Perap selama 3 jam.
2. Bakar ikan di atas bara api sehingga setengah masak. Taburkan serbuk belacan sedikit-sedikit - Amie bakar dalam ketuhar.
3. Apabila ikan hampir masak, taburkan daun kunyit.
4. Satukan semua bahan sos di dalam mangkuk dan gaul sehingga sebati.
5. Hidangkan ikan panggang dengan sos.




Amie tambah hirisan bawang besar dalam sos.


Inilah rupa paras ikan bunak panggang Amie.

7 comments

  1. Kak Amie sayangggg..salam maal hijrah, salam tahun baru buat kak amie dan keluarga..semoga setahun yang akan datang membawa seribu satu keberkatan dalam hidup kita...kak amie..belum penah lagi mieza makan ikan panggang yang sosnya letak taucu..mesti sedap kan kak..mieza nak cuba la nanti :)

    BalasPadam
  2. salam Kak Amie..hidangan yg sungguh memikat hati...emm dah tercium bau ikan panggang...wangiii.

    BalasPadam
  3. Salam maal hijrah Amie, moga tahun baru penuh keberkatan untuk kita semua.

    Jenguk dapur Amie jap, merasa ikan panggang

    BalasPadam
  4. Mieza cayanggg,
    insya-Allah sama-sama mendapat keberkatannya...
    resepi ini kakak cuba-cuba saja, sayang banyak buku masakan tapi terbiar tak dicuba resepinya.

    Rahel,
    cuba resepi negeri jiran pulak Rahel...

    Ummi,
    Salam maal hijrah Ummi...mudah-mudahan dapat berkatnya..

    jemput rasa ikan panggang tu...

    BalasPadam
  5. salam maal hijrah buat kak amie sekeluarga... wow sedapnyaa... resipi ikan bakar kak amie memang sentiasa mantap...

    BalasPadam
  6. salam maal hijrah buat akak sekeluarga...sedapnya rupa ikan panggang akak ni..saya pun makan ikan panggang hari ni...hehhe

    BalasPadam
  7. Salam Maal Hijrah....

    Ikan panggang dicicah dengan kicap cili...punyalah sedap...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe