Ikan Talapia Goreng Berlada & Pucuk Paku Masak Lemak Dengan Taugeh

7:26 PTG

Assalamualaikum semua pengunjung yang dihargai. Jom sama-sama nikmati hidangan tradisional dari dapur Amie. Untuk makan malam keluarga Amie hidangkan Ikan Talapia Goreng Berlada dengan gandingan Pucuk Paku Masak Lemak Dengan Taugeh. Memang boleh dibilang dengan jari, dalam setahun hanya ada beberapa kali terserempak dengan ikan talapia di pasar Lahad Datu. Setiap kali bertemu dengan ikan air tawar kegemaran Amie ini, memang Amie tidak lepaskan peluang untuk membelinya. Mungkin masyarakat di sini lebih menggemari ikan laut memandangkan bekalannya yang memang melebihi dari cukup, jadi permintaan untuk ikan air tawar memang seakan-akan tiada langsung. Itulah sebabnya kalau balik ke semenanjung Amie tidak akan lepaskan peluang makan ikan talapia dan ikan keli sebab kedua-duanya memang jarang sangat ada di sini apalagi ikan sepat atau ikan haruan! Kalau ada ikan keli pun, harganya lebih 3 kali ganda harga di pasar Sungai Buluh di tempat Amie. Itu pun kalau ada.... tapi biasanya jarang ada!


Ikan Talapia Goreng Berlada memang resepi kegemaran Amie. Sebenarnya suami sebelum ini tidak makan ikan talapia, tapi Amie sendiri 'ajar' bagaimana untuk memakannya..... he he hehh ..lama-lama dia pun suka!

Resepi: Ikan Talapia Goreng Berlada
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia seberat 500 gram - bersihkan, cuci dan tos
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
5 helai daun limau purut
1 kuntum bunga kantan - belah 4
1/2 cawan air bancuhan asam jawa
1 labu bawang besar - mayang
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
7 biji lada merah
1 kuntum bunga kantan - belah 4
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1.5cm belacan

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing. Angkat.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa, daun limau purut dan bunga kantan. Masak hingga kuah pekat.
4. Masukkan bawang besar, garam dan gula.
5. Tuangkan kuah ke atas ikan goreng tadi.
6. Sedia untuk dihidangkan.


Sayurnya pula Amie hidangkan sayur kampung. Amie sediakan Pucuk Paku Masak Lemak Dengan Taugeh. Memang semerbak aromanya kerana Amie bubuh ikan bilis. Teringat kampung halaman kalau makan hidangan begini. Oleh kerana sudah ada Ikan Talapia Goreng Berlada, jadi sayurnya tidaklah pedas dibubuh cili padi seperti kebiasaannya.

Resepi: Pucuk Paku Masak Lemak Dengan Taugeh
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 mangkuk pucuk paku
1 mangkuk taugeh
200ml santan - sederhana pekat
15 ekor ikan bilis - tumbuk separuh lumat
3 biji bawang merah - tumbuk
3 biji bawang putih - tumbuk
1 biji lada merah - hiris
1/2 sudu teh serbuk kunyit
minyak
garam / gula / perasa pilihan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, lada merah dan juga ikan bilis hingga wangi.
2. Masukkan serbuk kunyit dan santan. Kacau kuah sehingga mula mendidih.
3. Masukkan pucuk paku dan kacau sehingga daun berubah warna.
4. Masukkan taugeh, garam dan gula dan perasa pilihan jika suka.
5. Kacau seketika dan tutup api.
6. Hidangkan.


Seronoknya kalau makan ramai-ramai ni..... jomlah! Tunggu apa lagi.... kita makan dengan tangan yok....cuci tangan dulu ye...

3 comments

  1. Assalamualaikum Amie,

    sedap hidangan amie nie,boleh bertambah nasi 3 pinggan...nk2 sayur pucuk paku yg bersama taugeh...ish kecur dibuatnya.

    BalasPadam
  2. WC,
    selera kampung....

    Nuridah,
    Waalaikumussalam....suka sayur pucuk paku dengan taugeh ye...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe