Ikan Terubuk Masin Kukus

8:33 PTG

Amie sangka Kek Lapis Sarawak saja yang dibawa pulang...... rupanya ada seekor ikan terubuk masin dari Sarawak terselit dalam bungkusan kecil. Nampak masih basah dan baru. Seperti biasa, Amie pun kukuslah sepertimana yang bonda buat dengan memasukkannya ke dalam periuk nasi ketika nasi hampir kering. Nampak cantikkan isi ikan terubuk masin di bawah ini....


Resepi: Ikan Terubuk Masin Kukus
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan terubuk masin
1 labu bawang besar - mayang
3 biji bawang putih - hiris halus
1.5cm halia - hiris halus
2 biji cili merah - hiris
10 biji cili padi
1 kuntum bunga kantan - hiris -hiris
1 sudu serbuk pati ikan bilis
limau kasturi / air asam jawa
minyak

Cara:
1. Kukus ikan terubuk masin hingga masak. 
2. Sementara itu panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih, halia,bawang merah serta hirisan cili merah.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Masukkan bunga kantan. Gaul sebati.
5. Masukkan serbuk pati ikan bilis.
6. Angkat dan tuangkan di atas ikan terubuk masin kukus tadi.

Kita makan lauk kampung ye... ikan masin dengan sayur bayam.


Tiba-tiba teringat bonda.... bonda suka makan sayur bayam. Wokey.....Amie telefon bonda dulu ye....... walaupun malam tadi sudah telefon tapi hari ini  nak bertanya khabar untuk hari ini pula.

19 comments

  1. s'mat mlm Kak Amie...sedapnye lauk ikan terubuk masin...ada sayur lagi tu...kenyang...

    BalasPadam
  2. Amie..acik memang belum pernah buat kukus..elalunya bila dapat erubuk masin..acik mesti goreng garing2 sampai tulangnya pun boleh dikunyah..rangup

    BalasPadam
  3. Rahel,
    bukan selalu dapat ni... sekali-sekala dapat makan memang sedap!

    Acik Erna,
    goreng pun sodap!

    BalasPadam
  4. amie..sedapnya kalu dpt mkn terubuk masin dgn nasi panas..akak xnah kukus..sll grg je..

    BalasPadam
  5. waa best, inilah resepi yang dicari, insyaAllah nanti ummi cari terubuk masin, malam ni ummi jamu selera kat sini dulu ye Amie..

    BalasPadam
  6. Dirumah kak ani ada juga ikan terobok dari sarawak ni. Kak ani selalunya goreng jer. Boleh juga cuba resepi amie ni.

    BalasPadam
  7. sedapnya ikan kukus..ikan terubuk masin pulak tu..ada lg x..tibe jer lapar hihiii

    BalasPadam
  8. Ikan terubuk masin...sedapnya.

    Masih ada kak Zai simpan dalam fridge yang dibeli hubby masa ke Sabah tempohari.

    BalasPadam
  9. ikan terubuk masin versi kukus ni tak penah buat lagi rasanya...selaluu main goreng aje...sedapnya ikan ni...dh lama tak makan...

    BalasPadam
  10. Kak amie mak sya mmg suka betul terubuk kukus ni. Biasa kirim kat sedara2 kami kat swak tu. Diorg selalu dtg semennjung, mesti bwk terubuk masin yg fresh. Sedapkan!
    * wah kak cuti sek berderet entry tak terkejar nak baca. Hihi..

    BalasPadam
  11. sygnya sy tak boleh makan ikan terubuk..kesannya telinga sy akan sakit smpai demam2..xtau kenapa

    BalasPadam
  12. makan dengan nasik panas2 mau tak ingat donia dah ni .....
    malaslah nk komen banyak2..sangat air liur lah ...asyik nk ngences jer...

    BalasPadam
  13. Kzai,
    memang membangkitkan selera kalau dah jumpa nasi panas...

    Ummi,
    banyak terubuk masin di sana ye Ummi... kami dapat sekali-sekala saja ni...

    Kunang-kunang,
    memang sedap kalau digoreng,..

    BalasPadam
  14. Kak Zaitun,
    sedapkan ikan terubuk masin ni...

    Nani,
    ini versi bonda kakak...katanya kalau dikukus lebih lembut...

    Asmara,
    kalau yang fresh tu memang sodap sangat!
    hehehhh.. sementara ada peluang .. memang berderetlah resepi menyusul..

    Pen Biru,
    oh..kenapa ye.. agaknya sebab masin kot..

    Ucu,
    lain kali datang sini bawa tisu ye Ucu cayanggg... jadi boleh lap ngencesnya tu...hik hik hikkkk

    BalasPadam
  15. Dapat ikan masin kukus pon dah cukup tu..sedapnya,gerenti arini nambah2 nasik kan? :D

    BalasPadam
  16. nens sihat je kak amie..hehe
    oo..boleh jugak kukus ekk..nmpk best!
    nmpk mcm ikan segar yg dikukus plak..sedapnye makan ngn nasik putih pansa2..

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum Amie,
    Baru sehari dua tak singgah sini, dah berderet2 yg ketinggalan huhuhu...
    Putih bersih betul nampak isi ikan tu, saya kat sini dah terliur dah ni

    BalasPadam
  18. Azatie,
    memang cukup sedap makan dengan nasi panas....

    Nens,
    betul tu... isinya segar macam bukan ikan masin je ye...

    Wattie,
    iye...itu sebab dapat je ikan tu Amie terus masak, sebab cantik putih bersih isinya...

    BalasPadam
  19. same dgn kebanyakkan komen2 di sini, x pernah buat kukus.selalunye goreng je... adoi bilelah dpt stok ikan masin dr s'wak ni...nak try jugaklah...sy mmg suke sgt mkn ikan terubuk....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe