Rebung Masak Kari Dengan Tulang

12:47 PTG

Sudah makan tengahari? Amie baru pulang dari menghadiri Seminar Integriti, dan perut pun sudah kenyang diisi pelbagai menu tengahari yang menyelerakan. Teringat pula rebusan tulang rusuk yang Amie simpan semalam dalam peti sejuk untuk dimasak dengan rebung pada hari ini. Terima kasih banyak-banyak kepada penyumbang rebung yang sangat pemurah... tak lain tak bukan rakan sekerja Amie iaitu Cikgu Nur Fadhillah. Memang Fadhillah tak pernah lupakan Amie kalau rebungnya bertunas. Memandangkan petang ini Amie memutuskan untuk berada di rumah, jadi Amie masak sajalah rebung dengan tulang rusuk lembu tadi. Amie masak kari, dan kuahnya Amie buat lebih cair dari kebiasaan yang Amie masak.


Oleh kerana Nur Fadhillah sudah cincang rebung panjang-panjang seperti dalam gambar di atas, tak perlulah lagi untuk Amie momotongnya. Kita semaklah apa bahan dalam resepi Rebung Kari Dengan Tulang, menu tengahari untuk isi rumah pada hari ini.

Resepi: Rebung Masak Kari Dengan Tulang
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
400 gram rebung - cincang / potong ikut suka - celur dan toskan
600 gram tulang rusuk lembu - rebus hingga daging empuk 
2 pelepah daun kari
500ml santan 
5 sudu serbuk kari daging
1.5cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 keping asam gelugur
garam/ gula / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
5 biji cili kering

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga pecah minyak.
2. Masukkan serbuk kari dan daun kari. 
3. Masukkan santan, tulang rusuk dan rebung dan asam gelugur.
4. Masak sehingga kuah mendidih atau sehingga kuah menjadi pekat.
5. Masukkan garam / gula / perasa pilihan.
6. Angkat dan hidangkan.



Kepada yang belum makan tengahari, jemputlah sesenduk dua lauk Rebung Masak Kari Dengan Tulang tu.... Di kesempatan keemasan ini Amie ingin ucapkan jutaan terima kasih kepada rakan-rakan blogger yang sudi berkunjung membawa ucapan dan doa sempena Sweet 17 Ulang Tahun Perkahwinan kami...... syukur ke hadrat Ilahi atas segala doa ikhlas rakan semua. Mudah-mudahan Dia memakbulkan doa kalian.... Amin ya Rabbal Alamin....

6 comments

  1. Salam Kak Amie..
    Rahel dah sampai ni..ada org kat umah tak? nak ambik lauk kari tulang..

    BalasPadam
  2. Amie, ummi singgah nak makan tengahari, dah orang jemput tak kan nak menolak, hik!

    BalasPadam
  3. Amie..kalau dah nama rebug..masak kari ke cili api ke..memang acik suka..sedap..

    BalasPadam
  4. Rahel,
    pintu dapur Amie sentiasa terbuka...ambillah kari rebung & tulang tu...masih panas lagi ni...

    Ummi,
    betul tu Ummi...rezeki jangan ditolak ye... he hehhheee

    Ain,
    rebung memang sedap ye Ainn...

    Acik,
    memang masak apa pun...tetap sodap ye Acik...

    BalasPadam
  5. SALAM KAK AMIE...:)

    wah sedapnya pekena rebung masak kari dgn tulang dah terbayang ni makan dgn nasi panas hihi... tak pernah wani dengar ni .. nanti nak cubalah ..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe