Pancit Guisado (Mee Daging dan Sayur)

11:20 PG

Salam Maal Hijrah buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen. Tentu semua sudah memasang azam baru sempena tahun baru hijrah pada kali ini. Jangan lupa doa penutup akhir tahun dan doa pembuka awal tahun hijrah untuk petang ini. Mudah-mudahan kita dapat manfaatkan hari ini dengan muhasabah diri, membina azam melakukan yang lebih baik daripada yang kurang baik. Apa pun yang kita lakukan pada hari ini jangan lupa alas perut dulu....keperluan asas mesti dipenuhi untuk meneruskan aktiviti kita seterusnya. Pagi ini Amie kongsi resepi dari Filipina... terlebih rajin pula pagi ini untuk buat sarapan. Resepi ini Amie ambil dari  himpunan Sarapan Pilihan Ramai  Buku Masak Chef Terkemuka Zaidah Mohd Noor. Ada beberapa bahan yang Amie tidak bubuh dalam menu seperti paprika dan juga udang.


Resepi: Pancit Guisado (Mi Daging dan Sayur)
Sumber: Buku Masak Chef  Terkemuka Zaidah Mohd Noor - Hidangan Filipina

Bahan-bahan: (untuk 6 orang)
250 gram mi beras leper kering - Amie guna Mee Kering Cap Udang
60ml (1/4 cawan) minyak sayuran
1 ulas bawang putih -dikupas dan ditumbuk
250gram daging lembu - dihiris tipis-tipis
250gram dada ayam - dihiris tipis-tipis
250 gram udang - dibuang kulit dan urat dan didadu - Amie tak bubuh
1 biji bawang besar yang sederhana - belah 2 dan hiris tipis-tipis
80 gram kubis - dihiris-hiris - Amie tambah sayur sawi dan hirisan lobak merah
175ml (3/4 cawan) air rebusan ayam
secubit paprika - Amie tak bubuh
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada hitam - kisar
3 sudu besar sos ikan 
2 keping tauhu - digoreng terendam dan didadu

Bahan hias:
2 biji telur rebus - belah 2
2 tangkai daun bawang - hiris halus
6 biji limau kasturi - belah 2

Cara:
1. Masak mee dengan air mendidih selama 2 minit. Tapis, bilas dengan air sejuk dan toskan. Bubuh di dalam mangkuk besar dan gaul rata-rata dengan minyak sayuran.
2. Panaskan 1 sudu minyak sayuran di dalam kuali dan goreng mee sehingga keperang-perangan. Angkat dan ketepikan.
3. Bersihkan kuali dan panaskan 1 sudu besar minyak sayuran. Tumis bawang putih sehingga keperang-perangan. Tambah daging lembu dan kacau selama 5 minit. Masukkan ayam dan udang dan goreng kacau dengan api besar selama 2 minit. Angkat dan bubuh di dalam pinggan. Ketepikan.
4. Bersihkan kuali dan panaskan di atas api besar. Tambahkan baki minyak dan goreng bawang besar serta kubis selama 4 minit sehingga bawang layu dan kubis masak.
5. Tambahkan air rebusan ayam dan perasakan dengan paprika, garam dan lada hitam.Kacau rata-rata. Tambah ayam dan udang yang sudah dimasak dengan sos ikan. Masak selama 2minit sehingga kuah pekat dengan mengacau selalu.
6. Masukkan mee dan tauhu goreng. Kacau rata hingga masak.
7. Hiaskan dengan telur rebus, daun bawang dan limau kasturi. Hidang panas-panas. - Amie tambah hirisan timun dan tomato serta daun ketumbar.



Hasilnya.... mee macam berkuah sikit..... tapi cara penyediaannya agak lama (asyik kena bersihkan kuali sampai 2 kali) dan perlu sabar serta memakan masa sebab kena ikut satu demi satu langkah yang disusunatur oleh Chef Zaidah Mohd Nor. 

6 comments

  1. As'salam sdp npk ...lapar jd nya..mmg sdp kalau mee di grg sama dgg ...x leh jd ni nak jugak lah..gi kedai cari meee

    BalasPadam
  2. Sheila,
    sedappppp....kalau dah siap masak jadi hantar sepinggan ye Sheila..

    BalasPadam
  3. salam Kak Amie...
    klu Rahel buat mee yang cam ni skejap je dah licin..

    BalasPadam
  4. Amie, ummi tabiklah, rajinnya memasak, pandai pulak tu, tengok je pun dah tahu sedap ni Amie

    BalasPadam
  5. Ummi,
    terima kasih Ummi... sebenarnya tidaklah pandai sangat, tu sebab kena tengok resepi.. he he hehhh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe