Ayam Daun Limau Purut

4:57 PTG

Assalamualaikum semua. Kali ini Amie hidangkan menu Ayam Daun Limau Purut untuk pengunjung setia Amie's Little Kitchen. Memang berbaloi sangat Amie memiliki buku masakan Sentuhan Nyonya oleh Mavin Yong yang mengetengahkan pelbagai resepi berasaskan Kuisin Nyonya. Buat pertama kalinya Amie memasak menu yang istimewa ini, memang ada kelainan pada rasa dan aromanya walaupun pada mulanya Amie rasa janggal menggabungkan 3 jenis cili iaitu cili kering, cili padi dan cili merah. Bagaimanapun Amie tetap patuh pada arahan resepi tersebut.


Resepi: Ayam Daun Limau Purut
Sumber: Sentuhan Nyonya - Mavin Yong

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong 16 keping 

500ml pati santan
1 sudu besar asam jawa - diramas dengan 250ml air
7 helai daun limau purut - disiat kecil-kecil
6 sudu besar minya
~ Amie tambah ubi kentang~

Bahan kisar:
6 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
2.5cm kunyit hidup
3cm lengkuas
2 batang serai
10 biji cili kering
3 biji cili padi
4 biji cili merah
2 sudu teh garam kasar
1 sudu teh gula batu

Cara:
1. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis semua bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan ayam, daun limau purut dan pati santan. Kacau berterusan di atas api sederhana sehingga naik minyak.
3. Masukkan air asam jawa dan biarkan merenih sehingga kuah pekat.
4. Hidangkan panas dengan nasi putih.


Gabungan serai, lengkuas dan daun limau purut menimbulkan aroma yang menyelerakan!

26 comments

  1. nampak sgt sedap
    boley try la nanty
    sebab set gini mmg fav ayu taw

    BalasPadam
  2. nampak sedap..boleh cuba ni..tq kak, banyak resepi akak qema salin tapi buatnya tidak huhu

    BalasPadam
  3. menarik tgk ayam msk gini kak Amie, sure harum jer bau daum limau purut tu kan:)

    BalasPadam
  4. nampak macam rendang ayam pun ya kan.Mesti sedap.

    BalasPadam
  5. klu masakan ala nyonya mesti sedap...suka2.

    BalasPadam
  6. Aroma daun limau purut ni memang wangi dan best, sedap nampak tu Amie..

    BalasPadam
  7. dah terbayang bau masakan ni..mmg kombinasi yg sedap ni kak..

    BalasPadam
  8. bau wangi daun limau purut tu sampai ke selayang amie.. rupanya masakkan maklong pun boh daun limau ni jugak.. hehe.. nampak sedap.. boleh cuba untuk nak makan nasi impit hari sabtu ni..

    BalasPadam
  9. wah..dapur dah cat baru ya amie?..nak sambut tahun baru hijrah ke ni?
    mesti wangi je bila masak ayam ni kan?harum bau daun limau purut..:)

    BalasPadam
  10. Wah! nampak pekat likat kuah tu...sedapnya! nani suke kalau masakan yg ada letak daun limau purut tu..

    BalasPadam
  11. Akak Amie..sedapnya mieza nampak ayam tu..ayam masak dengan daun limau purut memang sedap sebab wangi daun tu hmmmm sedap nya..boleh la cuba resepi ni esok...mieza mmg peminat masakan nyonya..TQ kak amie cayang sudi kongsi resepi :)

    BalasPadam
  12. kuahnye yg pekat tu nampak mengancam sungguh.... Bau daun limau purut ni mesti menyesak2 lobang hidung,kan... teringat pulak kat arwah mak, klu makanan ade letak daun limau purut (contoh tomyam) mmg dia takmo.arwah tak suke dgn baunye yg kuat tu... selera masing2lah,kan....

    BalasPadam
  13. Biar betul .. 7 helai daun limau purut, suami CM tak gemar bau daun ni.. kalau nak buat juga kena tukar dengan daun lain ha ha daun apa lak..

    BalasPadam
  14. saya kan kak..kalau masakan ada letak daun limau purut ni memang suka...sedapnya..suka kat bau dia..:)

    BalasPadam
  15. sungguh myelerakan la amie..dgn waran kuning yg cantik dan harum daun limau purut.. suke kuahnya yg pekat tu.. kt rmh saya.. aym selalu kene goreng jer.. klau msk2 camni anak2 tak brp nk mkn..

    BalasPadam
  16. assalam, sedap ni ngan aroma daun limau purut.Ada rasa ala-ala rendang tak?

    BalasPadam
  17. Assalam Amienampak sedap ayam daun limau purut ni, mesti harum je baunya

    BalasPadam
  18. Lady Ayu,
    masak lebih sikit ye Ayu... nanti hantai rumah kakak sikit...he heheh

    Qema,
    silakan...silalah cuba resepi Mavin Yong ini...takpe..salin banyak2, nanti ada masa boleh cuba..

    Nieza,
    bau daun limau purut memang membangkitkan selera...

    Puan Rosa,
    ya... hasilnya macam rendang tapi tak berkerisik...

    BalasPadam
  19. Rahel,
    kak Amie memang minat masakan ala nyonya...

    Ummi,
    ada yang suka bau limau purut, ada yang tidak ye Ummi..

    Kamalia,
    memang kombinasi yang menarik ni ...

    Maklong,
    he he he... kalau aroma masakan memang semerbak sampai ke mana-mana...selamat mencuba Maklong...

    BalasPadam
  20. Kak Anim,
    nampak macam rumah baru ye Kak Anim...
    memang betul tu... peminat daun limau purut tetap akan mengatakan aromanya harum...

    Nani,
    agaknya kombinasi bahan asanya tu yang buat kuahnya nampak pekat likat, ooo..suka daun limau purut ye Nani..

    Mieza...
    cubalah try...resepi nyonya ni pertama kali kakak cuba... anak-anak pun suka walaupun rasanya pedas sedikit sebab ada pelbagai jenis cililah pula yang dibubuhnya...

    Fiza,
    memang betul tu... masing-masing ikut selera, ada yang suka, ada yang tidak...alhamdulillah family kecil kakak boleh terima resepi ini....

    BalasPadam
  21. Che Mid,
    Amie salin ikut resepi asal, dah ditulis 7 helai...ikut sajalah sebab hak cipta che Mavin Yong... lagipun yang digunakan tu 1 ekor ayam (tapi Amie ikut sukatan sendiri masa masak ni), mungkin daun limau yang kecil...sebab daun limau purut ni ada yang kecil, sederhana dan lebar-lebar...

    he he he...tentang daun tu kena ikut kegemaran masing-masinglah...nanti kalau ikut resepi sebenar, tak dimakan...membazir pulak yea...

    Quinnie,
    memang ramai yang suka daun limau purut....ini yang bestnya untuk orang yang suka mencuba, makan dan merasa pelbagai jenis msakan, aroma dan sebagainya...

    Dzana,
    memang anak-anak suka sangat makan ayam goreng, itulah pilihan utama mereka... he he hehh tapi anak-anak Amie makan aje ayam walaupun tak bergoreng....kadang2 bersungut lagi... tak apalah, kalau Amie suka anak-anak cuba pelbagai resepi ayam supaya kalau berada jauh dari rumah, tinggal di asrama dan sebagainya..tidaklah tercari-cari sangat ayam goreng..

    Lina,
    memang ada rasa rendang sebab ada serai, ada lengkuas, ada santan... cuma tak ada rasa kerisik aje..

    Rosa,
    memang harum bau aromanya... itulah yang membangkitkan selera nak makan dengan nasi panas...kuahnya aje pun sodap!

    BalasPadam
  22. nampak sedap sgt!Nie klu cicah ngan nasi impit atie tue makin sedap.tapau yer :)

    BalasPadam
  23. Assalam Amie,
    mesti wangi bau limau perut ayam masak ginikan..simple aje recipenya ..mesti sedap juga nikan..

    BalasPadam
  24. Bahan2 sama mcm masak rendang cuma x letak santan n kerisik jer...kalau mcm tu punya bahan esok jugak ucu buat....

    BalasPadam
  25. Assalamualaikum Amie...Maaflah Dah Lama Kak Lin Tak Berblog. Laptop Anak Bawa Belajar...Ni Baru Dapat Laptop Baru...Bolehlah Berblog Semula...

    Note:- Sedap Nampaknya Ayam Daun Limau Purut Tu...Berselera Kak Lin Tgk...

    BalasPadam
  26. Azatie,
    memang sedap...ha...sebut nasiimpit teringlah pulak Atieeee....

    Ayu,
    memang simple aje resepinya..bahannya pun tak susah nak cari...

    Ucu,
    masaklebih ye Ucu... esok kakak datang nak makan rumah Ucu

    Lin,
    patutlah sunyi aje rumah Lin...haaa...sekarang dah meriah balik...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe