Smoothie Honeydew & Epal Merah

3:42 PTG

Salam  Aidil Adha buat semua. Nampaknya masing-masing sibuk dengan hidangan pelbagai juadah di pagi raya. Kepada sesiapa yang sudi singgah di rumah Amie, jemputlah minum Smoothie Honeydew & Epal Merah. Kali ini memang Amie tidak buat sebarang persiapan untuk sambutan Aidil Adha. Suami dan anak-anak beraya di kampung dan Amie baru sahaja keluar dari hutan Lembah Danum.


Bahan:
500 gram tembikai madu @honeydew - potong dadu
3 biji epal merah - kupas kulit dan belah dadu
200ml susu segar
100ml yogurt asli / tanpa perisa
3 sudu besar gula

Cara:
1. Sejukbekukan tembikai madu@honeydew bersama epal merah selama 4-5 jam.
2. Kisar tembikai madu@honeydew bersama epal merah, susu segar, yogurt asli dan gula sehingga halus.
3. Tuangkan ke dalam gelas dan sedia untuk diminum.

Sebaiknya kulit epal jangan dibuang kerana di situlah terkandung segala zat dan vitamin. Bagaimanapun Amie terpaksa kupas memandangkan kebiasaannya buah-buahan import ini mengandungi bahan tertentu untuk menjadikannya nampak lebih segar dan tahan lama.

6 comments

  1. Assalamualaikum akak amie cayang...
    Salam Aidiladha buat akak sekeluarga... diana pun sama gak ngan akak.. x der buat apa2.. hanya diana n daughter kat umah.. nak masak pun rasanya M.. ehhehehe... wah akak.. sedapnya tgk smoothie honeydew n epal tu akak... ada lg x nie? nak juga...

    BalasPadam
  2. Uiisshhh saya raya2 ni byk betul mkn kak, tak brenti2 hihi, slmt hari raya wat Akak skuarga!!!

    BalasPadam
  3. mesti masa saya jenguk sini, smoothie tu dah habis kan Kak Amie?:)

    BalasPadam
  4. sunyi jer belog today semua mood raya lagik kot...jgn kan akak x buat persiapan yg ayu pow x masak apa pow...just sempat but set nasi hujan panas jer

    BalasPadam
  5. beraya sengsorang ke kak amie? saya hari ni makan byk la jugak walaupun tak jalan kemana..hahhaha.

    salam aidiladha buat akak sekeluarga..:)

    BalasPadam
  6. nani yg bujang ni lagi lah x buat apa2 sebab nak menumpang makan di rumah orang kan...heheh...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe