Rendang Daging Istimewa di Hari Raya
9:45 PTGRendang Daging |
- 4 kg daging - potong ikut saiz dan ketebalan yang disukai
- 4 liter santan dari 6 biji kelapa
- 12 sudu besar kerisik
- 4 keping asam gelugur
- 12 helai daun kunyit - dihiris
- 10 helai daun limau purut - buang urat belakang
- 200 gram gula melaka
- garam / perasa pilihan secukupnya
- 20 ulas bawang putih
- 750 gram bawang besar
- 500 gram bawang merah
- 5 cm halia
- 5 cm lengkuas
- 5 cm kunyit hidup
- 20 batang serai - hiris
- 50 tangkai cili kering - jenis kurang pedas
Cara:
1. Tuangkan santan ke dalam periuk / kuali.
2. Masukkan daging lembu.
3. Tambahkan semua bahan kisar.
4. Masukkan gula melaka dan kerisik, garam /perasa pilihan secukupnya.
5. Masak bahan rendang menggunakan api besar sehingga mendidih dan kemudian perlahankan api.
6. Kacau sekali-sekala supaya rendang tidak hangus.
7. Apabila kuah mulai mengering, masukkan daun limau purut dan hirisan daun kunyit.
8. Jika suka rendang yang agak basah, tidak perlu tunggu sehingga kuah kering.
9. Padamkan api dapur.
4 kg daging lembu yang sudah dihiris. |
Serai, halia, lengkuas dan kunyit hidup. |
Daun limau purut, asam gelugur dan daun kunyit. |
Gula melaka - boleh gunakan gula lain ikut citarasa. |
Serai, lengkuas dan halia dikisar bersama. |
Cili kering yang sudah dikisar. |
Tuangkan santan ke dalam periuk. |
Masukkan daging lembu. |
Tuangkan cili kering kisar. |
Tuangkan bawang kisar. |
Tuangkan serai, halia dan lengkuas kisar. |
Tuangkan kerisik. |
Masukkan gula melaka. |
Masukkan daun kunyit. |
Besarkan api. |
Rendang Daging Istimewa di hari raya. |
Eh, tiba-tiba teringin pula makan rendang! In syaa Allah, tahun ini akan merendang lagi. Bukan anak-anak sahaja yang tunggu rendang air tangan kita, anak-anak buah pun sama. Alhamdulillah. Kalau rajin, tahun ini hendak masak rendang lebih sikit.
Tajuk entri ada perkataan 'istimewa'. Jadi apa yang istimewanya rendang daging ini. Sudah tentulah rasanya yang sangat sedap. Itulah yang istimewanya.
Berapa hari lagi akan menjelang Ramadan ye?
13 comments
sedapnya...makan dgn lemang & ketupat....tahan lama rendang..kekdg raya ke-2, 3 pun masih sedap..
BalasPadamSy tengok pun ramai yg suka resepi yg tak bubuh rempah ratus. Mesti sedap resepi Amie ni sbb byk serai.
BalasPadamBetul juga style Amie buat awal2, mlm raya dah tinggal pasang langsir & susun kuih raya.
Tengok rendang...Rindu pulak raya PKP..tapi tak mau la ulang...sekadar rindu...
BalasPadambanyaknye bahan2 merendang ni kak .. ldy x pernah buat.. ldy tukang makan jerk.. huhuhuhu.. sebakla pulak rasa.. kene belajar supaya anak2 dapat rasa masakan rendang seorang ibu Ladybird.. :D
BalasPadamRendang ini memang hidangan favorit di hari raya, Mbak. Saya kira setiap rumah tangga pasti menyiapkan rendang ini, sebagai hidangan baik untuk keluarga maupun untuk kerabat yang datang bersilaturahmi.
BalasPadamKalau kebiasaan kami di Jawa Barat, suku Sunda khususnya, selalu juga mempersiapkan opor ayam dan ketupat. Sampai ada candaan, "tak sempurna hari raya kalau tak ada opor ayam dan ketupat..."
Salam kenal dan salam persahabatan,
tak lama lagi dah nak sambut puasa lepas tu raya. boleh la buat rendang ni. makan dengan ketupat palas sedapnya la. payah nak cari daun gelugor tu. memang sedap ni.
BalasPadamKalau hidangan daging di pagi raya ni selalunya saya akan masak daging yang opah saya selalu masakkan di pagi raya. Rindu time tu.....
BalasPadamLupa nak snap pic bila rendang dah kering ya, mesti masa tu sibuk pula menyediakan hidangan sampingannya. Dulu, inilah resepi rendang sy tapi kini sy tambahkan ketumbar dan dua jenis 'jin', heheheh.
BalasPadamSedapnya rendang . Lagi-lagi kalau ada hirisan daun kunyit tu . Aroma rendang lgi membangkit
BalasPadamSama la cara Kak Amie masak rendang dngan SA..tahun ni insyaallah buat lagi..
BalasPadamMantab....recipenya sangat detail...mbul pengen praktikkan ah kapan kapan...soalnya suka daging sapi direndang kak
BalasPadamDah terbayang wanginya rendang itu 😍😍😄. Saya pun suka rendang yg masih basah kak. Kalo di sini sebut Kalio. Kalo dah kering baru rendang namanya .
BalasPadamMama kalo dah buat rendang, pasti hitam sangat kayak rendang aslinya di Padang sana. Tapi selalu saya minta ke mama, pas masih dlm bentuk Kalio, sisakan buat saya 😄. Krn Tak terlalu suka yg kering.
Samalah kalau dikampung, masak rendang daging sehari awal sebelum raya. Cara masak pun senang macam kak Amie juga. Tak perlu tumis bagai. Menyelerakan betul tengok rendang daging kak Amie. Dah terasa macam vibes raya dah ni walaupun cerita raya tahun lepas.
BalasPadam