Secawan Kopi & Biskut Kelapa Cina

6:26 PTG

Pernah makan Biskut Kelapa Cina? Ini biskut zaman dahulukala, zaman kami membesar tanpa banyak pilihan kudapan. Tak sangka biskut ini masih boleh bertahan hingga ke hari ini.


Dahulu biskut ini saiznya agak besar, dengan harga 5 sen sekeping. Sekarang saiznya comel jew. Tidak dijual sekeping-sekeping macam dulu. Kalau nak makan kena beli sepaket. Jenuh nak menghabiskannya kerana tiada teman yang sudi menjamah!


Teringat zaman remaja purbakala, waktu petang begini suka membaca buku sambil mendengar radio. Rajin juga tulis-tulis sajak dan pantun. Pernah sekali, tersiar pantun yang dikirim ke radio dan dibaca oleh juruhebah bertugas dalam rancangan Bisikan Hati. Kemudian juruhebah siarkan lagu Mahligai Syahdu nyanyian Hattan untuk Amie. Waktu itu memang glamour teruklah kita di kampus kena usik kawan-kawan sebab nama tersiar dalam radio....kah!


Kita bertemu kali ini untuk apa
Adakah hanya menambahkan lagi sengsara
Luka yang lama belum dapat aku sembuh
Masih berdarah mengeruhkan wana hidupku.

17 comments

  1. biskut sedap ni, sesedap rasa dijadikan kudapan. Dulu kalau penulisan, nama atau ucapan masuk radio dah cukup happy betul rasa dia :)

    BalasPadam
  2. Kita pun bukan peminat biskut kelapa ni, hihihi

    BalasPadam
  3. dulu kami panggil biskut ni sebagai biskut nasi kering..hihi

    BalasPadam
  4. Biskut kelapa ni laku kat rumah ni. Anak-anak suka. Selalu beli yang jual timbang.

    BalasPadam
  5. Lama tidak makan biskut ini.

    BalasPadam
  6. biskut wajib makan kalau balik kamppung

    BalasPadam
  7. Dah lama tak jumpa biskut kelapa ni
    Jaman kecik2 dulu selalu ngadap

    BalasPadam
  8. lama betul x mkn biskut kelapa ni tp sy prefer yg saiz besar....dulu rs mcm byk je dijual...

    BalasPadam
  9. dana panggil biskut kelapa... takde nama cina tu heheheh
    dulu kan biskut ni biasa jual saiz besar kan kak, ada jugak yang jual 1 paket ada 12 keping..
    sekarang kat kampung-kampung masih ada lagi yang saiz besar dan kecik.

    dana dari muda sampai tua pun tetap suka biskut ni

    BalasPadam
  10. biskut kelapa ni mmg sedap kan klu minum dgn air tehhhh

    BalasPadam
  11. sukaaa biskut kelapa ni. dulu-dulu saiznya besar sekarang kecik je boleh sekali ngap masuk mulut hehehe

    BalasPadam
  12. SA suka biskut kelapa...lamanya x makan biskut kelapa...mana plak nak cari biskut kelapa

    BalasPadam
  13. hish hish biskut nostalgia ni. Tahu biskut kelapa tak tahu pulak biskut kelapa cina

    BalasPadam
  14. Lama tak makan biskut kelapa Tu dulu sekali belintimbang kat kampung

    BalasPadam
  15. Saya suka biskut ni walaupun bersepah sikit serdaknya. Jiwang lagu Hattan tu,memang membuai emosi.

    BalasPadam
  16. Saya ada jumpa biskut kelapa ni di kedai. Tapi, tak pernah membeli. Pernah cuba sekali dulu. :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe