Nasi Goreng Sultan

12:09 PG

Akhirnya kami putuskan untuk menikmati makan tengahari di Hamid Restaurant Hatyai.
Seperti biasa, Amie memang suka bertanya kepada pelayan restoran mana-mana menu tempatan yang disukai ramai. Katanya, cubalah Nasi Goreng Sultan. Amie pun pesanlah Nasi Goreng Sultan dengan segelas air barli sejuk.

Restoran ini kelihatan bersih dan tersusun kemas, layanannya juga cepat. Mungkin ketika ini pelanggan sudah berkurangan kerana waktu kami sampai pun sudah pukul 2 setengah. Jadinya memang lewatlah waktu kami makan tengahari.
Restoran ini terletak di sini: 73-75 Prachathipat Rd, ตำบล หาดใหญ่ Hat Yai District, Songkhla 90110, Thailand



 Nasi Goreng Ketam, antara menu yang dipesan.

Walaupun sudah biasa makan nasi goreng pattaya, tapi sampai sini tak lepaskan peluang masakan dari tempat asalnya!

 Air barli sejuk.

Kam makan nasi dengan tom yam udang galah.

Nasi Goreng Sultan sudah sampai ke meja!
Oh... begini rupanya Nasi Goreng Sultan.
Sesuai dengan namanya 'sultan' warna nasi goreng ini kuning. Rasa sedikit berempah. Ayam gorengnya pula lembut, dengan perasa sederhana tetapi lazat.


 Bismillah.
Permaisuri makan dulu ye.

Selesai makan, kami pun berjalan - jalan sebentar, dan kemudian menaiki tuk-tuk untuk ke destinasi seterusnya. Pengalaman naik tuk-tuk pun adakalanya menyakitkan hati. Tak pasal-pasal kami kena goreng. Sewaktu nak naik, harga lain, dah turun harga lain pulak!

Hurrrmmm... inilah Hatyai!

4 comments

  1. sedap nengok semua menu kak... nasi goreng pattaya tu mmg nampak menyelerakan sangat, lama dana tak makan tuh

    geram je bila kene game ngn org tuk-tuk ye kak, mesti mmg diaorang aim tourist

    BalasPadam
  2. silalah makan permaisuri.
    tomyam tu sedapnya nampakkk

    BalasPadam
  3. Norhidana,
    tak sempat nak merasa banyak masakan Thai... kena datang lagi lain kali.

    Sheila,
    memang tom yan Thai sedap.Cukup rasa.

    BalasPadam
  4. SA x ingat plak masa balik ke hotel SA makan kat restoran mana...tp most hidangan sama je macam masakan Thai kat Malaysia

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe