Istana Oleh-Oleh (Kota Batu) Brawijaya

1:17 PTG

Keluar dari ladang epal, kami dibawa ke Brawijaya Istana Oleh-Oleh di Kota Batu pula. Di sini, kami boleh bawa buah epal masing-masing untuk dibungkus dalam kotak. Jadi kenalah beli oleh-oleh di sini untuk mendapatkan kotak dengan bayaran sebanyak 10,000 rupiah. Pekerja di sini akan menyusun buah epal bersama oleh-oleh yang dibeli ke dalam kotak.


Wah! Ada strudel asli apel Malang! Belum nampak apa-apa, sudah tercium baunya! Hahaaaa... imaginasi saja tu. Sebenarnya tak ada apa-apa aroma pun. Entah di mana nak dapat strudel epal tu!
Kita masuk saja dulu ke dalam kedai oleh oleh ini dan cari apa yang patut!

Macam-macam ada di sini tapi mata dan tangan lebih lekat pada kerepek epal dan kerepek nangka sahaja..hiks!

 Kalau boleh nak borong macam-macam kerepek, tapi apakan daya...berat bagasi hanya 20kg saja!

Bukan kerepek saja, macam-macam makanan kering tersusun di sini. 
Macam-macam tu, maknanya banyak sangatlah. Tak terkira jenisnya..hiks!




Rembat jugalah 6 kotak jahe merah instant dan juga teh epal. Sampai KLIA, terpaksa 'bogelkan' semua kotak, ambil isinya untuk jimatkan susunan ruang bagasi.

Patutlah semasa pekerja di ladang epal timbang buah epal, dia tanya nama dan kemudian tulis atas plastik berisi buah epal. Rupanya bila sampai ke sini, epal tadi dibawa turun dan kami letakkan di luar kedai. Setelah membeli -belah dan bayar harga barangan, kami keluar dan beli kotak di sini. Pekerja di kaunter ini tolong susunkan epal kami bersama barang-barang yang kami beli di dalam kedai.


Senanglah makcik jinjing kotak tu!

 Posing dulu di sini setelah shopping kerepek.

Pemandangan di belakang bas.
Inilah antara timbunan kotak berisi pelbagai makanan kering dari Brawijaya Istana Oleh-Oleh Kota Batu
Entri berkaitan Trip Surabaya:



1 comments

  1. amboi seronok nya menyoping kak.... rambang mata nengok segala kerepek dan produk sana ya...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe