Antara Laksa dengan Laksam Kelantan: Dua-duanya Sedap!

8:39 PTG

Akhirnya sampai juga ke rumah Dik Za Fauzan di Bachok, Kelantan. Selalu hanya berkirim salam dengan mak ayahnya sahaja. Beberapa tahun lalu, Dik Za Fauzan sempat berkunjung ke rumah kami bersama mak ayah, abang, kakak dan anak saudaranya. Dari situlah kami berkenalan.


 Tak sangka betul, boleh bertemu di rumah mereka!
Itulah rezeki namanya!

Sebaik sampai di rumahnya, Dik Za Fauzan terus pecut dengan motosikalnya, entah ke mana. Tak lama kemudian, ayahnya pula menyusul naik motosikal, dan pulang bersama kuih akok yang masih panas! Perut yang sedia kenyang dengan nasi kerabu panji, kini ditambah pula dengan kuih akok! Sedapnya!

Mek (ibu Dik Za Fauzan) pernah kirimkan Amie ketupat daun palas beberapa jenis, raya puasa yang lalu melalui Dik Za Fauzan. Ada inti kacang. Ada inti serunding dan ada yang rasa manis. Aduhai... jauhnya mengirim. Syukur Alhamdulillah. Terharu sungguh atas ingatan mek.

Yang sebelah kiri, namanya Kak Pah. Seminggu sebelum sampai ke sini sebenarnya Kak Pah dah jumpa Amie di Lahad Datu. Kak Pah terbang sendiri ke sana dari Kota Bharu. Yang sebelah kanan, biras Kak Pah.

Kenangan bersama Kak Pah semasa berkunjung ke Lahad Datu.


Tak lama kemudian Dik Za Fauzan balik ke rumah membawa bungkusan laksa. Katanya ada dua jenis iaitu laksa dan laksam. Sekali lagi kami mencari ruang untuk menyelitkan laksa ke dalam perut...hiks! 



 Mula-mula makan laksam.

 Lepas itu makan laksa pula.

Kemudian, cuba pula laksa dengan kuah laksam.
Di sini Amie berkenalan dengan istilah lakso dan lakse...ahaks!

Terima kasih banyak-banyak atas layanan baik keluarga Dik Za Fauzan. In shaa Allah, ada rezeki kami akan datang lagi. Setakat ini dahulu pertemuan kita, sebab kami tak dapat berlama-lama di sini. Perjalanan seterusnya sedang menanti....


Allahu Akbar...
Mek dan Kak Pah bekalkan kami keropok! Setiap seorang diberi tiga bungkus. Rezeki diberi dengan ikhlas, kami terima terlebihlah ikhlasnya. Alhamdulillah, maka keropok-keropok ini kami bawa mengembara ke destinasi seterusnya.

4 comments

  1. Laksa penang, laksam mmg sedap laksa johor lagi sedap hehe

    BalasPadam
  2. bestnya kak, datang ke sana tak cuba laksa dan laksam tak sah, kat sana memang biasa makan laksa kuah lemak... sedap

    mana lagi jalan-jalan kak... teruja baca

    BalasPadam
  3. Orang muo,
    hahaaa... semua sedap kan.

    Norhidana,
    jom jalan ke hatyai heheee

    BalasPadam
  4. aduhai..nampak laksa dan laksam dlm entry ni tetiba rasa nak plak

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe