Sedapnya Nasi Kerabu Panji Kota Bharu!

11:28 PG

Lamanya tak jalan-jalan ke Kelantan!
Terakhir singgah di Rantau Panjang dan Pasar Siti Khadijah pada Disember 1987!
Berapa puluh tahun tu?
Alhamdulillah, setelah beberapa kali merancang untuk datang lagi, Allah berikan rezeki untuk jejak Kelantan pada 28 November 2019.
Terima kasih daun keladi, terima kasih sekalung budi buat dik Za Fauzan kerana sanggup luangkan masa mengambil kami di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Kota Bharu pada pagi Khamis. 
Tempat pertama dik Za Fauzan bawa kami ialah di Restoran Nasi Kerabu Panji di Kota Bharu. Katanya, inilah tempat makan nasi kerabu yang paling sedap, dan dikunjungi ramai pelanggan.

Kami bertiga memilih lauk kegemaran masing-masing. Amie pilih nasi kerabu dengan kambing bakar.

Kam memilih daging ayam dan daging lembu bakar.
Rasa sangat terkejut, sebab dengan lauk-pauk yang dipilih termasuk solok lada dan telur masin, harganya hanya RM7!

Untuk nasi kerabu tambah kambing bakar pula, harganya RM8. Hanya beza RM1 berbanding daging lembu dan daging ayam bakar. Mewah sungguh lauk-pauknya, tapi harganya harga mampu beli semua pelanggan!

Kami tiba di sini lebih kurang pukul 9 pagi. Restoran ini dipenuhi pelanggan, baik yang sedang duduk menikmati hidangan atau pun yang sedang berdiri beratur untuk membeli makanan. Bukan sahaja nasi kerabu yang dijual di sini, tetapi juga termasuk makanan lain seperti nasi tumpang.

 Ada kerabu sare.

 Dan pelbagai lagi.

Di tengah-tengah kesibukan tuan restoran melayan pelanggan, sempat juga Amie menyelit ke bahagian panggang-memanggang di hadapan restoran. Amie berbual-bual seketika dengan tukang panggang ayam dan daging, seorang lelaki. Nampak usianya sangat muda. Betullah tekaan Amie, dia masih belajar di Tingkatan 4.
Melaluinya, Amie dapat tahu restoran ini dibuka pada pukul 5 pagi hingga 2:30 petang setiap hari.

 
Sambil memotong daging panggang, adik tadi melayan pertanyaan Amie dengan baik. Sungguh sopan adik ini. Terima kasih dik.

 Ikan bakar, ikan bakar percik... antara pilihan lauk nasi kerabu.


 Bismillah.

Maka, makanlah kami bertiga dengan penuh selera. Makan nasi kerabu sebagai sarapan pagi. habis licin kami bedal...hihihiiii!


Sudah belanja nasi kerabu, Dik Za Fauzan belanja lagi kami makan pulut manis dan kuih kerbau guling!


Alhamdulillah.
Kenyang perut kami di pagi hari di Negeri Cik Siti Wan Kembang!
Pelanggang masih terus mendatangi restoran ini tanpa henti.

Dengan tawaran harga yang sangat murah, layanan yang baik dan rasa yang sangat sedap, semoga Restoran Nasi Kerabu Panji akan terus maju. In shaa Allah.
Mudah-mudahan dapat berkunjung lagi ke sini suatu hari nanti.

Di hadapan restoran, ada pula orang jual buah-buahan dengan coleknya sekali.....  adeeehhhh!
Menggoda betul!


Lupa nak ucapkan:
Selamat Datang ke Kelantan!

6 comments

  1. wah tengok ni terus perut lapaq. haha

    BalasPadam
  2. wahhhh sedapnya tengok menu nasi kerabu dengan segala lauknya tuh... akak datang sana ber2 je ke ngn Kam? ingatkan family ikut sekali

    dana tak pernah sampai lg kelantan kak, sadis betul, asal pi kuala terengganu mesti teringin nk sampai kelantan

    BalasPadam
  3. Jalan-jalan ke kelate pula ye kak amie :) enjoy your trip.

    BalasPadam
  4. Umi,
    jemput... nampak sedapkan.

    Norhidana,
    dari Surabaya - KLIA - Kota Bharu (simpan beg dalam locker KLIA2)
    datanglah, syurga makanan tau.

    Puan Hazel,
    ye, menyelit kejap ke Kelantan heheee.

    BalasPadam
  5. Seronok kalau blk kg mknn kat sana masih murah lagi

    BalasPadam
  6. Kalau nasi kerabu SA paling suka yg daging bakar lepas tu x nak di akar kering2...mesti ada juicy2 skit dagingnya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe